Film Gibi Bir Oyun Olması Beklenen 'The Last of Us 2' Hakkında 8 Detay

Playstation 4’ün ömrünü tamamlamasın az kalmışken, konsola çıkması beklenen özel oyunlar için de geri sayımlar sona geliyor. Bugün de fazlasıyla merak edilen oyunlardan The Last of Us 2 hakkında tüm bildiklerimizi aktarıyoruz.

Playstation markası için geliştirdiği başarılı oyunlarla adından sıkça söz ettiren Naughty Dog firmasının şu ana kadar yaptığı oyunlar arasında en çok beğenilenlerden birisi The Last of Us ve bu büyük ihtimalle her zaman için böyle olacak. İlk oyun The Last of Us, oyunculara harika bir hikâye anlatımının yanı sıra oldukça başarılı bir atmosfer sunarak başından kalkmanın mümkün olmadığı bir dünya sunmuştu.

Birinci oyun, zombi istilasının başladığı gece kızını kaybeden, daha sonra karşılaştığı küçük bir kızı da kendi kızı yerine koyan babanın hikayesini anlatıyordu. Bahsi geçen baba olan Joel, oyun boyunca bu kızı korumak için kendi canını hiçe sayarak zor kararlar veriyordu. İkinci oyun ise bu kızın, yani Ellie’nin büyüdükten sonraki hikayesini anlatacak. Seriyle ilgili bilinmesi gerekenleri söyledikten sonra gelin, ikinci oyunla ilgili şu ana kadar bilinen detayları anlatmaya geçelim.

Baba gibi baba Joel'in ikinci oyundaki kaderi:

Oyunun hikayesi için genel olarak Joel ve Ellie üzerine yoğunlaşılacağı bir gerçek. Bunun yanı sıra Naughty Dog’un hikaye anlatımında kullandığı karakterleri hikâyeye farklı şekillerde dahil etmeyi sevdiğini de biliyoruz. İlk oyunda Joel’in verdiği kararların neredeyse tümü kızı Sarah hakkında yaşadığı pişmanlıklardan etkileniyordu. Bildiğiniz üzere Sarah oyunda yalnızca açılış kısmında görünüyordu ve buna rağmen oyuna etkisi çok büyüktü.

The Last of Us 2’nin hikayesinde de Joel’in büyük bir yer kaplayacağı kesin ancak bunu fiziken mi yoksa ruhen mi yapacağı konusunda bir kesinlik yok. E3 2018’de yayınlanan oynanış videosunda, Ellie’ye “senin ihtiyar bugün bana nutuk çekti” tarzında bir cümle yöneltildiği görülüyor. Burada sözü geçen ihtiyarın Joel olma ihtimali çok yüksek. Ancak bir şeyi akılda tutmakta fayda var. Naughty Dog, oyuncuları ters köşeye yatırmayı çok seven bir firma.

The Last of Us 2 nasıl bir oyun deneyimi sunacak?

E3 2018’de yayınlanan oynanış videosuyla ilgili söylenebilecek en kısa şey, mükemmel olduğu. Gösterilen kadarıyla ilgili konuşacak olursak, karakter animasyonları oldukça iyi, oyunun sinematik oynanışı çok tok bir hisse sahip, çatışma sırasında hayatta kalma öğeleri iliklere kadar hissediliyor ve ilk oyunda savunmasız bir küçük kız olan Ellie, artık genç ve oldukça vahşi bir savaşçı haline gelmiş. Oynanış videosunda yapay zekanın da ilk oyuna göre çok daha ileride olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yani ilk oyunun üstünden geçen seneler Naughty Dog’a çok şey öğretmiş.

Naughty Dog, zaten harika olan oyununu hatalarından olabildiğince arındırarak, zaten harika olan hikayesini de daha keyifli hale getirerek muhteşem bir oyunu oyunculara sunmaya hazırlanıyor. Bir oyunda sanki bir film izliyormuş hissiyatını verirken bir yandan da oyuncuyu oyunun içinde tutmak çok zor. Naughty Dog bu işi iyi yapmasıyla biliniyor ve görünen o ki bu ünü The Last of Us 2 ile birlikte başka bir çıtaya çıkaracak. Bu arada oynanış videosunu birden fazla kere izlememenizi öneriyoruz. Çünkü henüz çıkış tarihi belli olmayan oyunu beklemeyi iyice zorlaştırıyor.

Hayatta kalmak için her şeyi yapabileceğiniz bir dünya:

Oynanış videosunda göze çarpan bir diğer şey de bölüm tasarımlarının farklı oynanış tarzlarına açık olduğu. Aksiyon sırasında gizli kalmayı kolaylaştıran geçişler, saklanma noktaları ve yapay zekanın bu saklanma noktalarına verdiği tepkiler hayatta kalma hissini üst seviyelerde vereceğe benziyor. Oyunu oynarken Ellie’nin ne kadar yalnız ancak bir o kadar da güçlü olduğu oyunculara hissettirilecek. Bu arada oyunun ilk oyuna oranla çok daha hızlı kararlar vermeyi gerektiren bir oynanışa sahip olacağı rahatlıkla görülüyor.

Bu hız, iki oyunda kullanılan karakterlerin yaş farkı ve kişilikleri göz önünde bulundurulduğu zaman anlaşılabilir. Çünkü Joel orta yaşlarında bir babayken bir anda zombi istilasıyla karşı karşıya kalan biriyken, Ellie böyle bir dünyada doğan, daha küçük bir kızken zombiler tarafından ısırılan ve savaşçı olarak büyüyen biri. Savaş alanında verdiği kararlar daha vahşi ve verdiği kararları uygulama hızı da doğal olarak daha yüksek. Son olarak, Ellie’yi videonun açılış kısımlarında bir zombiye gizli saldırı yaparken görüyoruz. Hemen arkasından da insanlarla çatışmaya giren Ellie, muhtemelen gizliliği seçen bir karakter olacak.

The Last of Us 2'nin hikayesi nerede geçecek?

Oyunun hayranları her fragmanda oyunla ilgili farklı bilgiler ortaya çıkarmak için adeta bir istihbarat ajansı gibi çalışıyorlar. Bu şekilde ortaya çıkan bilgilerden biri oyunun Seattle’da geçeceğiydi. Çok geçmeden Playstation Experience 2017 etkinliğinde de oyunun yönetmeni Neil Druckmann bu bilgiyi doğruladı. Ancak Druckmann’ın dediğine göre oyunun tamamı değil, büyük bir kısmı Seattle’da geçecek.

İlk oyun Boston’da başlıyordu ve sonrasında Joel ve Ellie, ABD’nin çeşitli yerlerine yolculuklar yapıyorlardı. Zaten oyunun büyük bir kısmını karakterlerimizin yolculuk sırasında karşılaştığı zorluklarla mücadele etmeleri oluşturuyordu. O zamandan bu zamana Ellie oldukça fazla yer gezmişe benziyor.

Oyunun senaristlerinden bir tanesi başarılı dizi Westworld’ün de senaristi:

Halley Gross’un şu ana kadar çalıştığı projelerden en çok bilineni Westworld. Naughty Dog’un Gross’a teklifi götürmesi Westworld dizisinin yakaladığı başarıdan önce mi yoksa sonra mı gerçekleşti bilmiyoruz. Ancak The Last of Us 2 gibi özellikle hikayesiyle ön plana çıkan sinematik bir oyunun profesyoneller tarafından geliştirildiğini bilmek çok güzel.

Yapım kadrosunda önemli bir eksik var:

Bruce Straley The Last of Us ve Uncharted 4 gibi oyunların yönetmenliğini Neil Druckmann’la paylaşmıştı. Ancak Naughty Dog’un yaptığı açıklama göre, Bruce bu sefer oyunun ekibinde yer almıyor. Bu durum Naughty Dog tarafından ilk açıklandığında Bruce tatile çıkmış gibi biz izlenim oluşmuştu. Sonrasında ise Naughty Dog’la arasındaki ilişiğin tamamen kesildiği ortaya çıktı.

The Last of Us 2, müzikleriyle daha etkili olacak:

İlk oyunun telefon müziği yapılası kadar güzel bestesini yapan Gustavo Santaolalla ikinci oyunun da müziklerini yapacak. Başarılı besteci, Brokeback Mountain ve Babel isimli eserler için yaptığı müziklerle sayısız ödül kazandı. Bu arada bu, Gustavo’nun bir devam eseri için geri dönüş yaptığı ilk sefer olacak.

The Last of Us 2 çıkış tarihi:

Oyunun çıkış tarihiyle ilgili ne Sony cephesinden ne de Naughty Dog cephesinden hayranları heyecanladıracak türde bir açıklama gelmedi. Naughty Dog ne yazık ki oyunların çıkış tarihlerini ertelemek gibi bir üne sahip, bu yüzden de bu sefer daha temkinli davranmaya çalışıyor olabilir. Oyunun çıkış tarihiyle ilgili türlü dedikodular var ancak bu dedikodular arasında en mantıklı olanı, oyunun 2020’nin kış aylarında çıkacağı yönünde.

İddiaya göre, The Last of Us 2 aslında 2019’un sonbaharında piyasaya sürülecekti ancak sonrasında 2020’nin ilk aylarına ertelendi. Bunun sebebi oyunun geliştirme sürecinde yaşanan aksilikler olabilir ancak tamamıyla bir satış stratejisinin sonucu olma ihtimali de var. Bildiğiniz üzere Playstation’ın en çok beklenen özel oyunlarından biri olan Death Stranding, Kasım 2019’da çıkış yapacak. İki tane başyapıt sayılabilecek oyunu kısa aralıklarla piyasaya sürmek satışlar açısından çok da iyi sonuçlar doğurmayabilir. Aslına bakarsanız The Last of Us gibi bir atmosfere sahip bir oyunu kış aylarında oynamanın da zevki ayrı olacaktır.

The Last of Us 2 hakkında bilinenleri derlediğimiz yazının sonuna geldik. Eğer dilerseniz siz de oyunun şimdiye kadar görünmüş kısımlarıyla alakalı fikirlerinizi ve oyundan beklentilerinizi yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.