Apple, iOS 13 ile WhatsApp gibi Arama Yapan Uygulamalara Sınırlama Getiriyor

iOS 13 ile birlikte Apple cihazlarında yapılacak değişiklik, VoIP uygulamalarının topladığı verilere sınır getiriyor. Bu uygulamalar gelecek olan değişiklikten sonra yeniden tasarlanmak zorunda kalabilir.

Apple; WhatsApp, Facebook Messenger gibi uygulamaların kullandığı VoIP sistemini kısıtlayacak. VoIP (Voice Over Internet Protocol), internet üzerinden yapılan aramalara deniyor ve WhatsApp, Facebook Messenger gibi uygulamalarla yaptığınız bu aramalar, arka planda dinleniyor. Yani bu demek oluyor ki, siz bu uygulamaları kapatsanız dahi, bunlar arka planda açık kalarak verilerinizi toplayabiliyor. 

Apple, bu durumla başa çıkmak için iOS 13’te VoIP uygulamalarının arka planda çalışma izinlerini kısıtlayarak, bu tür veri toplama olaylarını yok etmeyi planlıyor. WhatsApp ve Facebook gibi uygulamalar artık yalnızca arama yapmak için bu servisleri kullanacak ve arka planda veri toplayamayacak. Bu da uygulamaların yeniden tasarlanmasını zorunlu kılabilir. 

Diğer mesajlaşma uygulamaları da internet araması sistemini kullanarak iOS cihazlarında arka planda çalışmayı başarabiliyorlardı. Şimdi ise iOS 13’ün yapacağı değişikliklerle bu tür uygulamaların tamamen yeniden tasarlanması gerekebilir. Apple, bu değişikliğin kullanıcı verilerinin güvenliğini ileri derecede arttıracağını ve cihazlarda biraz da olsa performans artışı oluşturacağını belirtiyor. Ayrıca arka plandaki uygulamaların kullanımının kısıtlanması, batarya ömrünü de arttıracaktır.