PC Oyunlarındaki Sistemiyle Tartışılan Denuvo, Android Oyunlara da El Atıyor

Oyunların yasa dışı şekilde yayınlanmasını engellemek için koruma hizmeti veren Denuvo şirketi, yeni bir karar aldı. Şirket Gamescom'da yaptığı duyuruyla artık Andoid oyunları da koruyacağını açıkladı.

Bir bilgisayar oyuncusu iseniz Denuvo ismini oldukça fazla duymuş olmanız muhtemel fakat hiç duymamış olanlar için açıklayalım: Denuvo, oyunların güvenliğini sağlayan bir şirket. Bu şirket, çoğu büyük oyun şirketinin oyunlarını korumakta ve güvenliklerini sağlamakta. Şirket, oyunları korumak için bir DRM (Digital Rights Managements, Türkçesi: Dijital Haklar Yönetimi) yöntemi oluşturuyor.

Şirketin oluşturduğu DRM yöntemi, çoğu oyuncuya hatta bazı geliştiricilere göre oyunların performanslarını düşürüyor. Denuvo, bu korumanın somut bir etkisi olmadığını söylese de bu yöntem, hâlâ tepki toplamaya devam ediyor.

Peki bunun konumuzla ne alakası var? Şöyle ki Denuvo şirketi, Android oyunları da korumak istiyor. Şirket, Android oyunlar için "Mobile Game Protection" adını verdiği DRM yöntemini yayınladı ancak yukarıda bahsettiğimiz sorunu düşünecek olursak birçok Android kullanıcısı, bu hareketten rahatsızlık duyabilir.

Denuvo, Mobile Game Protection DRM’sini Gamescom etkinliğinde duyurdu. Bu DRM ile şirket, mobil oyunlarda hileyi ve korsan aktivitelerini durdurmak istiyor. Bu DRM yöntemi, kaynak koda ihtiyaç duymuyor ve minimum uğraşla herhangi bir oyuna eklenebiliyor.

Bu özellik, düşününce ücretsiz uygulama geliştiricilerini sevindirecek bir özellik çünkü çoğu ücretsiz uygulama, paralı özelliklerin ulaşılabilir olması için kırılıyor. Ücretli uygulamalar için de benzer şey geçerli. Bu yöntem sayesinde uygulamaları internette daha az bulunabilir olacak.

Mobile Game Protection’ın uygulandığı Android oyunlar üzerinde herhangi bir etkisi olup olmayacağını henüz bilmiyoruz ancak bilgisayar oyunu pazarında bu etki, hâlâ tartışılıyor. Peki DRM ne kadar korunaklı? Bu soru da tartışmalı çünkü düşününce günümüzde neredeyse her oyun çıktığı hafta içerisinde kırılıyor ve yayınlanıyor.

Denuvo korumasına sahip birçok oyun da aynı kaderi paylaşıyor. Dolayısıyla Android platformunda da aynı etkiyi bekleyebiliriz. Oyunlar yalnızca kısa süreliğine korumalı olacaklar.

Öte yandan Mobile Game Protection, çoğu geliştiricinin ilgisini çekecektir. Dolayısıyla daha önce korsanlık ve hileden korkan geliştiriciler de biraz daha güvenli hissetmeye başlayacaktır. Çok oyunculu Android oyunlarında hilenin bir nebze azaltılması bile sektörde çok önemli bir gelişme olacaktır.