Google Chrome, Eklenen Yeni Özellikle Şifrenizin Çalınıp Çalınmadığını Bildirecek

Google, tarayıcısı Chrome’a yeni bir güvenlik özelliği ekliyor. Şirket, sunacağı yeni tarayıcı uzantısıyla birlikte kullanıcılarının tarayıcıda kullandıkları şifrelerinin çalınıp çalınmadığını tespit ederek kullanıcısını bilgilendirecek.

Google, herhangi bir indirme ya da yükleme gerektirmeyen, direkt olarak masaüstü Google Chrome’da kullanılabilecek Password Checkup (Şifre Kontrolü) uzantısının test aşamasına başladı. TechDows’ta yer alan habere göre kullanıcı, özelliği aktifleştirdiğinde tarayıcıdaki girdi şifrelerinin kimlik bilgileri konusunda tehlikeli olup olmadığı kontrol edilecek.

Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse bu uzantı, şifrelerin internete sızdırılmış bilgiler arasında yer alıp almadığını kontrol edecek. Bu aşamada şifrenin verildiği sitenin güvenlik açıklarının olup olmadığına dikkat edilecek. Google bir sızıntı bulunduysa kullanıcısını bilgilendirecek.

Bu özellik, Chrome tarayıcısının şifre yöneticisiyle de direkt olarak bağlı. Yani bir kullanıcının şifresi, bu listelerde ortaya çıkarsa kullanıcı, kolaylıkla siteye ulaşacak ve Google’ın şifre seçim özelliğini kullanarak daha güçlü bir şifre seçip kaydedebilecek.

Şifre Kontrolü özelliği ne zaman kullanılabilecek?

Şu an için şifre koruma özelliğini aktifleştirmenin tek yolu, Canary Channel’daki ayarlarda yatıyor. Ayrıca şimdilik sadece masaüstü sürümlerle sınırlı durumda bulunuyor. Bu özelliğin kullanılabileceği platformlar arasında Windows, Mac ve Linux bulunuyor. ChromeOS’ta ise tam sürümle birlikte bu özelliğin kullanıma sunulacağı tahmin ediliyor. Android kullanıcılarının bu özelliği kullanıp kullanamayacağı ise henüz bilinmiyor. Şu anda kullanıcıların her site için erişime izin verip vermeyeceği konusu da net değil. Google’ın bunu bir opsiyon hâline getirebileceği düşünülüyor.

Kullanıcıların bu özelliği kullanabilmesi için öncelikle tarayıcının Canary sürümünü indirmesi gerekiyor. Yukarıdaki işletim sistemlerinden herhangi birini kullanıyorsanız stabil sürümün yanı sıra Chrome Canary’yi de bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz.

Yükleme işleminden sonra arama kutusuna chrome://flags yazarak ayarlar sayfasına ulaşabilirsiniz. Bu sayfada password leak detection (şifre sızıntı kontrolüayarını varsayılandan aktife ayarlayarak özelliği kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca özelliğin tam olarak kullanılabilmesi için tarayıcınızı kapatıp açmanız da gerekebilir.

Güvenlik geliştirmeleri:

Google Chrome’un şifre kontrol özelliği, Google’ın son birkaç güncellemedir daha iyi bir güvenlik için yaptığı tek değişiklik. Bu özelliğin kullanıcılara sunulmasının bir sebebinin de şirketin hem ABD’de hem de diğer ülkelerde aldığı para cezaları olduğunu söylemek mümkün ancak sonuçta her ne olursa olsun bu özellikle Chrome’un daha fazla güvenliğe sahip olacağını söyleyebiliriz.