SpaceX Starship’in Üç Devasa Motoru Monte Edildi

Elon Musk, SpaceX’in uzaya yolcu ve ekipman taşımakta kullanacağı Starship modeline dair yeni bilgiler paylaştı. Musk’ın paylaştığı görsellerde, uzay aracına üç adet Raptor motorun monte edildiği görünüyor.

Elon Musk’ın meşhur Mars roketi yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Gezegenlerarası yolculuk yapacak bir uzay gemisi yapmak kolay olmasa da SpaceX’in Boca Chica adlı Texas’ta bulunan fabrikası, tam olarak bunu gerçekleştirmeye çalışıyor. 

SpaceX CEO’su, pazar günü Starship Mk.1 üzerindeki perdeyi Twitter’da araladı ve aracın üç adet Raptor tipi motorunu gözler önüne serdi. 

Raptor motor nedir?

SpaceX’lerde kullanılacak olan Raptor motorlar, aracın havalanmasını sağlayacak olan sıvı-sıvı roketlerdir. Yani iki farklı sıvıyı yakıt olarak kullanarak hareket ediyorlar. Starship’in 2 parçalı gövdesini bu motorlar uzaya götürecek. 

Raptor motorları geçtiğimiz günlerde önemli bir aşamayı geride bırakmış ve Starhopper prototip aracını 150 metre yüksekliğe taşıyabilmişti. Musk, 26 Eylül’de yaptığı açıklamada aracın ‘kompleks bir canavar’ olduğunu ancak testlerin bir ay kadar bir sürede başlayacağını söylemişti. 

Elon Musk daha önce Raptor motorlarının gerekliliği konusunda bir açıklama yapmış ve gezegenlerarası yolculuk yapacak bir aracın en az 170 ton güç üretebilmesi gerektiğini söylemişti. Raptorların her biri tek başına 172 ton güç üretebiliyordu. Gelişimi devam eden roketler bugün 200 tona yakın güce ulaşmış durumda. 

Starship, Super Heavy roketinin üzerine monte edilecek ve altında yer alacak olan 31 adet roketle fırlatılacak. Musk, yarın yapılacak olan SpaceX’in ilk defa yörüngeye ulaşmasının 11. yılı konferansında araç hakkında daha fazla bilgi açıklayacak.