Mark Zuckerberg Bir Kez Daha Mahkemede İfade Verecek

Facebook kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, Washington'da Facebook hakkında düzenlenecek olan bir duruşmada ifade verecek. Soruşturma kapsamında Facebook'un finansal hizmetler ve konut sektörü üzerindeki etkileri incelenecek.

Reuters’in haberine göre Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, 23 Ekim'de ABD Meclis Mali Hizmetleri Komitesi öncesinde yapılacak olan bir duruşmada ifade verecek. Zuckerberg, duruşmaya tek şahit olarak katılacak ve Facebook’un finansal hizmetler ve konut sektörü üzerindeki %1,09’luk artış etkisine odaklanılacak. Facebook da Zuckerberg’ün bu mahkemede tanıklık edeceğini onayladı.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu zaten bir süredir milletvekilleri, Federal Ticaret Komisyonu ve bir grup devlet avukatı tarafından inceleniyordu. Bu noktada Federal Ticaret Komisyonu, Facebook’un verdiği sözleri tutmadığını öne sürerek Facebook’a yaptırım uygulanacağını açıklamıştı.

Facebook’un "Libra" çalışmalarını durdurması istenmişti:

Komite başkanı Maxine Waters, temmuz ayındaki duruşmadan önce Facebook’un Libra kripto projesinin durdurulmasını istemişti. O zamandan beri pek çok uluslararası makam Libra’ya duydukları endişeyi dile getirmiş ve projenin orijinal destekçilerinden biri olan PayPal projeden çekildiğini açıklamıştı. Ayrıca The Wall Street Journal, Visa ve MasterCard gibi projenin diğer kurumsal destekçilerinin de rollerini yeniden değerlendirdiklerini belirtmişti.

Zuckerberg, 2018'de yaşanan Cambridge Analytica skandalı hakkındaki ifadesinden bu yana ilk resmi ziyareti için kısa bir süre önce Washington’a geri dönmüştü ancak Facebook CEO’su, bu noktada sadece kapalı kapılar ardındaki milletvekilleriyle konuşmuştu ve kamuoyu bilgilendirilmemişti.

The Verge’ün temmuz ayındaki haberinde Zuckerberg’in, çalışanlarına bazı yabancı hükümetlerin önünde tanıklık etmeyeceğini söylediği iddia edilmişti. Zuckerberg’in bu fikrini neden değiştirdiği henüz bilinmiyor fakat ünlü ismin milletvekilleriyle iş birliği yapması ve tanıklık etme anlaşması bir değişime işaret ediyor.

Zuckerberg’in tanıklık yapmayı kabul etmesi, Facebook'un şu anda karşı karşıya olduğu tekelcilik karşıtı soruşturmaların geleceğinde de önemli bir rol oynayabilir. Bu kapsamda şirket, bir süredir uyguladığı rekabet uygulamaları ve tekelcilik anlayışı nedeniyle Meclis Yargı Komitesi tarafından inceleniyordu.