ABD, Orijinal OnePlus Buds Kulaklıklara 'Sahte Apple AirPods' Diyerek El Koydu

ABD'de kısa süre önce yaşanan bir olayda gümrük muhafaza memurları, 2.000 adet OnePlus Buds kulaklığa 'sahte Apple AirPods' diyerek el koydu.

Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP), birkaç saat önce paylaştığı bir tweet ile John F. Kennedy Havalimanı’nda görevli CBP memurlarının, yüz binlerce dolar değerinde sahte Apple AirPods kablosuz kulaklık ele geçirdiğini duyurdu ve bir basın açıklaması paylaştı.

“Bu bir Apple değil” şeklinde başlayan tweette CBP, “JFK Havalimanı’ndaki CBP memurları; Hong Kong’dan gelen, orijinal olsalardı 398 bin dolar değerinde olacak 2.000 sahte Apple AirPods ele geçirdi.” ifadelerini kullandı ve ele geçirilen sahte Apple AirPods’ların(!) fotoğrafını paylaştı.

CBP'nin ele geçirdiklerini duyurduğu sahte Apple AirPods'ların fotoğrafı

Fotoğraflarda bir gariplik dikkatinizi çekti mi? Evet, bunlar sahte Apple AirPods değil; OnePlus Buds. OnePlus’ın yeni kablosuz kulaklıkları olan OnePlus Buds’ın Apple AirPods’a benzerliği, tanıtıldığı günden bu yana dile getiriliyor. Ancak CBP memurlarının OnePlus Buds’lara ‘sahte Apple AirPods’ diyerek el koyması, bu benzerliğin ‘bilgisizlikle’ birleştiğinde ne gibi yanlış anlamalara yol açabileceğini göstermiş oldu. 

Belki de CBP haklıdır. Yani belki de dolandırıcılar, fark edilmesin diye sahte Apple AirPods’ları birer OnePlus Buds kutusunda ABD’ye sokmaya çalışmış olabilirler. Ancak paylaşılan fotoğraflardaki kulaklıkların şarj kutusuna baktığımızda durum pek de böyle görünmüyor. Dahası, OnePlus ABD de CBP’nin sahte Apple AirPods ele geçirdiklerini duyurduğu tweetin altına “Hey, onları geri verin!” yazarak onların birer OnePlus Buds olduğunu onaylamış durumda. Ayrıca CBP, paylaştığı basın açıklamasında da OnePlus'ın adını dahi geçirmiyor.

OnePlus'tan kablosuz kulaklıklarına el konulmasına tepki: Onları geri verin!

Elbetteki bir gümrük memurunun tanıtılan tüm teknolojik ürünleri tanımak gibi bir yükümlülüğü bulunmuyor. Muhtemelen gümrük memuru, kulaklıklar Çin’e bağlı Hong Kong’dan geldiği ve görsel açıdan Apple AirPods’a gerçekten fazlasıyla benzediği için böyle bir yanılgıya düştü. 

Bu olay, aslında üreticiler için bir özgün tasarım geliştirme alarmı olabilir. Apple, AirPods serisi ile kablosuz kulaklık pazarını ele geçirdiğinden bu yana büyük küçük hemen her üretici AirPods benzeri kablosuz kulaklıklar piyasaya sürdü. CBP memurlarının yanlış anlaması, üreticilerin daha fazla özgün tasarıma yönelmeleri gerektiğinin bir göstergesi.

CBP'nin OnePlus Buds'ları Apple AirPods ile karıştırmasına gelen tepkiler

Hey, bakın! Bazı sahte MacBook Pro'lar buldum.

Aman tanrım, sahte Ford SUV'lere bakın!

Beyler, bu sahte Mercedes-Benz'e göz atın

Şu sahte iPad Pro'ya bakın