30
4
3
2
1

Ülkemizin üzerinde dikkatle çalışılması gereken gerçeklerinden biri olan deprem, geçtiğimiz günlerde Elazığ'da yüzünü göstermiş ve ülkemizin tamamında hüzünlü bir tablo oluşturmuştu. Depremden sonra uzmanların verdikleri bilgiler, yapıların hâlâ büyük bir deprem için hazır olmadığı yönündeydi.

Elbette bu depremin ardından 'felaket tellallığı' yapmak, yapılması gereken en son şeylerden biri ancak kendimizi bakanlığın da açıkladığı muhtemel 7,5 büyüklüğünde bir depreme hazırlamalı ve bu deprem için gerekli önlemleri almalıyız. Webtekno olarak biz de beklenen büyük İstanbul depremi gerçekleşirse ne olabilir ve depremden sonra neler yapmalıyız sorularına yanıt vermeye çalışacağız. 

İçişleri Bakanı: 'Tüm planlar, 7,5 büyüklüğünde bir depreme göre hazırlanıyor'

deprem türkiye

Ülkemizdeki fay hatlarının yoğunluğundan dolayı 7,5 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşmesi, aslında uzmanlar tarafından da beklenilen bir durum olarak belirtiliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı açıklamalara göre hazırlanan tüm planlar, olası 7,5 büyüklüğünde bir depreme göre yapılıyor. Bu deprem planları arasında toplanma alanlarından tutun da Topkapı Sarayı'ndaki eserlerin korunmasına kadar birçok kapsamlı plan bulunuyor.

Ülkemizin de içinde bulunduğu Avrasya Plakası, bünyesinde birçok kritik fay barındırıyor. Elbette bu fayların hareketinden dolayı bizler de sıklıkla depremlerle karşılaşıyoruz. 1999 depreminde olduğu gibi yüksek hasarlar meydana getiren depremler, insanların da korkulu rüyası hâline geliyor.

Peki İstanbul'da neden büyük bir deprem bekleniyor?

deprem fırtanası

Bu sorunun yanıtı aslında deprem fırtınası. Yukarıda gördüğünüz haritada olduğu gibi uzmanlara göre geçmişte olan depremler, fay hattı üzerinde farklı depremleri tetikliyor. Buna da deprem fırtınası adı veriliyor. Haritaya bakıldığında sıranın İstanbul'da olduğunu söyleyenler çoğunlukta. Dolayısıyla İstanbul'da yüksek büyüklükte bir deprem olması, kimseyi şaşırtmayacaktır.

Depremi önceden tahmin etmek, elbette günümüz teknolojisiyle mümkün değil. Bu yüzden de depremin vereceği hasarı en aza indirgemek için bazı önlemler almamız gerekiyor. Deprem çantası hazırlamak, evdeki eşyaların bazılarını duvarlara sabitlemek, deprem anında yapılması gerekenleri öğrenmekse bunlardan bazıları.

yaşam üçgeni

Deprem anında yapılması gerekenlerden en önemlisiyse yaşam üçgeni oluşturmak. Yaşam üçgeninin doğru bir uygulamasını yukarıda görselden inceleyebilirsiniz. Bu yöntemle depremde üzerinize devrilecek şeylerden korunmak mümkün. Deprem sırasında merdiven ve asansörlerden uzak durmak, hayatınızı kurtaracak bir diğer önlem olabilir. 

Sarsıntı bittikten sonra telefon hatlarını gereksiz meşgul etmekten kaçınmak, sesli arama yerine internet tabanlı iletişim kanallarını kullanmak; sizlerle birlikte birçok kişinin daha hayatının kurtulmasını sağlayabilir. Ayrıca deprem sonrasında güvende olduğunuzu sevdiklerinize bildirebileceğiniz Güvendeyim uygulamasına da buradan ulaşabilirsiniz.

30
4
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
30
4
3
2
1