Bilim İnsanları, Buldukları Kedi Mumyalarının İçinde Ne Bulunduğunu Açıkladı

53
42
6
5
3
Araştırmacılar Mısır’daki kedi mumyasını, 3D tarama teknolojilerini kullanarak oluşturdukları bir kopyayla içini açmadan incelemeyi başardı. Oluşturulan şeffaf modelin incelenmesiyle beklenmedik sonuçlara ulaşıldı.

Rennes Güzel Sanatlar Müzesi'nde korunan 2.500 yıllık kedi mumyasıarkeoloji ve teknolojik görüntüleri birleştiren uzun bir çalışmanın konusu oldu. National Institute for Preventive Archaeological Research, internet sitesinde sanal görüntülemenin nasıl gerçekleştiğini açıkladı.

Mumya, ilk önce veterinerde kontrol edildi. Daha sonra 3D olarak yeniden oluşturulmak üzere işlendi. Ardından sanal ve artırılmış gerçeklik kullanılarak bir röntgeni çekildi. Son olarak bu modelleme dizisi dış kabuğun ve mumya içeriğinin 3D baskısının alınmasıyla bitirildi. Musee des Beaux-Arts'ta sergilenen bu neredeyse eşsiz ve şeffaf model, görünmeyen unsurları ortaya çıkardı.

2.500 yıllık mumya, birden fazla kedi türü içeriyordu:

mısır kedi mumyası

Tamamlanan modelleme ön çalışmalarından sonra kedi mumyası modeli üretildi ve model, 3 boyutlu olarak basıldı. Bu yarı saydam mumyanın içi, uzmanlar tarafından incelendiğinde birden fazla kedi uzvu olduğu fark edildi. Araştırmacı Theophane Nicolas, “Bir kedi görmeyi umuyorduk ama birkaç tane olması beklenmedik bir şeydi. Üç kuyruk ve beş arka ayak sayıldı. Bir diğer sürpriz ise kafatası olması gereken kısmın örgü bir topla değiştirilmiş olmasıydı" açıklamasında bulundu.

kedi mumyası

Theophane Nicolas, “Yine de aynı mumya içindeki birden fazla hayvanın bulunması çok da istisnai bir durum değil dedi. Nicolas, "Milyonlarca hayvan mumyası var ancak bunlardan pek azı tam olarak anlaşılabildi. Hayvan mumyalarını yapmanın sayısız yolu olduğunu düşünüyoruz" diye de ekledi.

Teknoloji tarafından incelenebilir kılınan bu mumyayı görmek isteyen ziyaretçiler, özel gözlüklerle gözlemlemek için Güzel Sanatlar Müzesi'ne koştu. Nicolas Theophane, "Bu cihazlar, birçok ziyaretçiyi cezbediyor" dedi. Mumyalardan elde edilen bilgilerin, anlaşılamayan hayvan mumyalarını anlamaya da yardım olabileceği düşünülüyor.

Kaynak : https://www.en24.news/2019/10/the-mysteries-of-the-egyptian-cats-mummy.html
53
42
6
5
3
Emoji İle Tepki Ver
53
42
6
5
3