Kuantum Nokta Mikroskobu ile Atomların Elektrik Potansiyelleri Görüntülendi

17
4
2
0
0
Atomların sahip olduğu elektrik potansiyellerini gözlemleyerek eski tipteki ölçümlere oranla çok daha tutarlı ölçümlerin yapılabileceği yeni bir yöntem keşfedildi.

Magdeburg Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan bir ekip, bir numunedeki elektrik potansiyelini atomik doğrulukta ölçmenin yeni bir yöntemini buldu. Eski yöntemler aracılığıyla bağımsız moleküllerde ya da atomlardaki elektrik potansiyelini bulmak neredeyse imkansız olsa da kuantum nokta mikroskobu yöntemi sayesinde daha doğru ölçümler gerçekleştirilebildi.

Pozitif atom çekirdekleri ve negatif elektronlarını içeren tüm maddeler, üst üste gelip karşı etkiler uygulayarak potansiyel elektrik alanı üretir. Bu alanlar da atomlar arasındaki alanlar olduğu için oldukça küçük alanlardır. Eski yöntemler aracılığıyla bu küçük alanlarda bulunan elektrik alanlarının nicel ölçümleri yapılamıyordu. Şu ana kadar kullanılan ölçümlerin çoğuysa elektronik değişimlerin güçleri hesaplanarak yapılıyordu. Tabii ki bu güçleri nano boyutlarda diğer kuvvetlerden ayırmak zor olduğu için yine nicel bir ölçüm yapmak fazlasıyla zor bir hale geliyor.

Tamamen farklı bir prensip üzerine kurulu yeni yöntemde tek bir organik molekülü (kuantum noktası), atomik kuvvet mikroskobunun ucuna yerleştiriliyor. Bu molekül de bir sonda olarak iş görüyor.

Moleküllerin Kontrollü Mekanik Manipülasyonu’nun başındaki isim Dr. Christian Wagner, yeni yöntemle ilgili “Molekül fazlasıyla küçük olduğu için bağımsız elektronları atomik kuvvet mikroskobundan moleküle kontrollü bir şekilde ekleyebiliyoruz” açıklamasında bulundu.

Yeni kuantum nokta mikroskopisinin kullanılabileceği birçok alan mevcut. Tek bir atomun bile işlevsellikte farklılıklar oluşturabileceği yarı iletken elektroniği de bu konuda sınırları zorluyor. Elektrostatik etkileşimi de katalizör gibi işlevsel materyallerde büyük rol oynuyor.

Yeni yöntemin hayata geçmesi ve yaygın olarak kullanılabilmesi için uzun zaman olsa da patentinin alındığı belirtildi.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-06-quantum-dot-microscope-electric-potentials.html
17
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
4
2
0
0