Microsoft, Kaç Para Kazandığını Açıkladı: İyi ki Activision Blizzard Alınmış!

20
8
4
2
2
Microsoft, yılın ilk çeyreğinde kaç para kazandığını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre hem gelir hem de kârlılıkta artış var. Activision Blizzard satın alımı, şirketin kazançlarını doğrudan etkilemiş gibi görünüyor.

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, bugün gerçekleştirdiği bir etkinlikte 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin mali durum raporunu paylaştı. Paylaşılan veriler, Microsoft'un Acvitision Blizzard'ı satın almasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdi.

Yapılan açıklamaya göre Microsoft, yılın ilk çeyreğinde 61,9 milyar dolar gelir elde etti. Bunun 21,9 milyar dolarlık bölümü kasada kâr olarak kaldı. Böylelikle Microsoft'un geliri yıllık bazda yüzde 17, kârlılık ise yüzde 20 artmış oldu.

Oyun gelirleri artarken Xbox satışları düştü

Xbox

Microsoft'un ilk çeyrekteki Xbox Series X/S satışları, yıllık bazda yüzde 31'lik düşüş gösterdi. Ancak Microsoft Gaming gelirleri, yüzde 51 oranında artış gösterdi. Yapılan açıklamaya göre bu gelirin yüzde 55'i, Activision Blizzard'dan sağlandı. Xbox içerik ve hizmetleri geliri yüzde 62 oranında artarken bunun yüzde 61'lik bölümü, Activision Blizzard'dan geldi.

Oyun demişken hemen bu alandaki en önemli hususa bakalım. Microsoft, ne yazık ki Xbox Game Pass abone sayıları ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Microsoft, bununla ilgili son açıklamayı Ocak 2022'de yapmıştı ve o dönemlerde, 25 milyon aktif Xbox Game Pass abonesi bulunduğunu söylemişti. Şirketin bu alanda neden ketum davrandığını bilemiyoruz.

Windows gelirleri de son çeyrekte artış gösterdi

Windows 11

Küresel PC pazarı uzunca bir süredir daralma yaşıyor. Bu durum, Microsoft'un Windows gelirlerinde düşüş yaşanmasına neden oldu. Ancak geçtiğimiz ilk çeyreğinde toparlanma emareleri görülüyor. Zira Microsoft'un paylaştığı veriye göre Windows OEM gelirlerinde yüzde 11'lik artış yaşandı. 

Cihaz gelirleri yüzde 17 düştü

Microsoft Hololens

Microsoft'un HoloLens, PC aksesuarları ve Surface cihazları da istenen noktada değil. Yapılan açıklamaya göre cihaz ve aksesuar satışları, yılın ilk çeyreğinde yüzde 17 düşüş gösterdi.

Microsoft; ofis, bulut ve sunucu hizmetlerinden memnun olmaya devam ediyor!

Microsoft Office

Microsoft'a ait yazılımlar ile bulut servisler, şirketin paçasını kurtarmasını sağlamaya devam ediyor. Öyle ki Microsoft 365 abone sayısı, son çeyrekte 80,8 milyonun üzerine çıktı. Ticari müşteriler için sunulan Office 365 Kurumsal paketleri de artış gösterdi. Böylelikle Microsoft, ofis hizmetlerindeki kazancını yıllık bazda yüzde 13 artırdı. Azure hizmetini de içeren bulut servislerden elde edilen gelir ise yüzde 31 artış gösterdi.

Kaynak : https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https://microsoft.com/en-us/investor/earnings/FY-2024-Q3/Document/DownloadDocument/38/SlidesFY24Q3.pptx
20
8
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
20
8
4
2
2