Periscope Canlı Yayınlarında Yaşanan 8 Skandal Olay

50
36
6
5
4
Periscope canlı yayınlarında yaşanan skandal görüntüler pek çok kişinin aklında. Periscope izleyenlerin gözünden kaçmayan, dünya basınında bile yankı uyandırmış canlı yayın skandallarını listeledik.

Periscope uygulaması son dönemlerde yavaş yavaş sakin bir kullanıma girse de, geçmiş günlerde canlı yayın yapmak isteyen pek çok kişinin kullandığı uygulamaların başında yer alıyordu. Şiddet vakalarından tutun da, hayvan eziyetlerine varıncaya kadar pek çok kişinin görüntüleri internet üzerinde geziyordu. Bu yazımızda daha önce yaşanmış ve basına skandal olarak yansımış olayların listesini yapmak istiyoruz. 

Twitter uzantısı olarak karşımıza çıkan Periscope, keyifli görüntüleri insanlara sunmak için gayet pratik bir araç olsa da, bazı anlarda yaşanan skandalları gözler önüne sermek için de büyük bir uygulama oluyor. Özellikle habersiz yaşanan olaylar bir anda skandallara dönüşüyor ve yayının izleyicileri tarihi tanıklar arasında bulunabiliyor. Pek çok intihar vakasından tutun da, şiddet olayları ve +18 sınırlarına varan skandal görüntüler, Periscope üzerinde yayınlandı ve dünden bugüne pek çok kişiye ulaştı.

Bu görüntülerin çoğuna yasak getirilip piyasadan kaldırılsa da, zihinlerde yer eden o görseller için sizlere bir liste yapmak istedik. Kayıtlara geçmeyen ve şikayetlere konu olmayan pek çok olayın yaşandığını da söyleyebiliriz. Yaşamın hızlı aktığı günümüzde pek çok sahnenin insanlara naklen sunulması, olası problemlerin önüne geçmiş olsa insanların içindeki şiddet duygusunu çok daha net bir şekilde gözler önüne seriyor. Olayları araştırırken biz çok gerildik ve sizin için çok daha sade bir hale getirdik. Hazırsanız başlayalım. 

Periscope ya da Scope canlı yayını sırasında yaşanan birbirinden tuhaf olaylar:

periscope canlı izle

Sosyal medya hayatımıza renk katan, bize yeni yollar sunan ve yer yer yeni keşifler yaptığımız uçsuz bucaksız bir mecra. Bu mecrayı ne yönde kullanırsak o yöne doğru ilerliyor. Şimdi sizlere Periscope kullanırken olayın boyutunu çok farklı yönlere çeken kişilerin listesini yapıyoruz. Her ne yapıyorsanız bırakıp bu listeyi inceleyeceğinizi düşünüyoruz.

Çünkü olay basit bir canlı yayın meselesi gibi görünse de içeriğinde yaşananlar durumu skandal hale getiriyor. Pek çok kişinin kanını donduran ve izleyicilerin müdahalesi ile duruma el koyan adli makamlar, bu konuyla ilgili çok sıkı güvenlik ve takip sistemi geliştirmiş durumdalar. Adeta kan donduran olaylarla yüzleşmeye hazır mısınız? Başlıyoruz. 

1. Asrın müsabakası olan Floyd Mayweather ile Manny Pacquiao maçının Periscope üzerinde yayınlanması:

periscope live

ABD üzerinde yapılan profesyonel boks müsabakalarından biri, periscope tarafından resmen herkese sunuldu. Floyd Mayweather ile Manny Pacquiao arasında yapılan dev maçta, maçı 12. rauntta ABD’li Mayweather kazandı. Lakin bu maçın kazananı sadece Mayweather olmadı.

Çünkü yayının telif sahibi olan HBO, şifreli bir kanalda bu maçı verirken, pek çok izleyici de kendi telefonundan naklen yayın yapmıştı. Korsan olarak büyük bir taleple seyredilen bu yayın, insanlar için normal bir şey olarak nitelendirilirken, haber kanalları ve TV kuruluşları tarafından skandal olarak nitelendirildi. 

2. 2016 Eurovision yarışmasındaki Rusya Periscope skandalı:

periscope

Eurovision yarışmasının belli başlı kuralları oluyor. Bu kurallar özellikle yarışma öncesi çok sert ve ağır şartlar içermekte. 2016 Eurovision yarışmasında yaşanan skandal, oldukça açık bir ihlal sebebiyle oluşmuş. 

İlk yarı finalin son provaları yapıldığı zaman Stotskaya isimli kişi, Periscope programı aracılığı ile sosyal ağlarda provaların canlı yayınını yapmış. Eurovision kurallarına göre, bahsi geçen provaların yayını kesinlikle yasak olduğu için yarışmayla ilgili bir soruşturma başlatılmış. Davalar o dönem uluslararası boyuta taşındığı için, hala tartışıldığını söyleyebiliriz. 

3. Uygunsuz çocuk videoları ile büyük bir skandal söz konusu!

periscope skandalları

İçeriğimizin sertliği yavaş yavaş artmaya başlıyor. Çünkü 2017'de oldukça aktif olarak kullanılan Periscope uygulaması, senenin sonuna doğru yavaşlamıştı. Boşluğu fırsat bilen pek çok kişi büyük bir skandala imza atarak uygunsuz çocuk videoları ile gündeme gelmiş ve bu kişilerin toplanarak yayın açtıkları bir kanal kurulmuştu.

Açık açık söylemek istemediğimiz o videolar yayınlandıkça durum daha da vahim bir hal almaya başladı. Tehditlerle büyüyen bu olay cinsel skandallara uygun hale gelmişti. Sonrasında Periscope bu tarz durumlarda sonuna kadar çocuklarımızı korumaya hazırız tarzında bir söylemde bulunsa da, sistemlerindeki bir açık nedeniyle engellenemiyordu. 

4 binin üzerinde takipçisi olan pek çok profil tespit edilip haklarında karar çıkarılmıştı. Dünya çapında büyük bir hassasiyet ile bu tarz kötü içerikler temizlenirken, takip edilirken Periscope skandalları ile olaylar bir anda patlasa da sessiz sedasız takipler başlatılmış ve sonra hesaplar kapatılmıştı. 

4. Arkadaşına yapılan cinsel saldırıyı Periscope ile yayınlayan kadın!

periscope live

Olay o kadar gergin ki, hemen tahmin edebilirsiniz. ABD'nin Ohio eyaletinde yaşayan Marina Alexeevna Lonina isimli kadın, 17 yaşındaki arkadaşına yapılan cinsel saldırıyı canlı yayında yayınlamakla suçlanmış. Suç o kadar derinmiş ki canlı yayını izleyen insanlar tarafından da teyit edilmek zorunda kalınmış. Olaylar şöyle gelişiyor;

  • 17 yaşındaki genç kız 27 Şubat günü dışarı çıkıyor,
  • Gecenin ilk saatlerinde 29 yaşında biriyle tanışıyor,
  • Ardından beraber vakit geçiriyorlar.
  • Aynı gece 3 kişi eve geçiyor. 
  • Marina Alexeevna Lonina adlı kadın Periscope hesabından davaya konu olan görüntüleri canlı olarak paylaşıyor.

Basında bu olaylar skandal olarak nitelendiriliyor. Periscope aracılığıyla yayınlanan diğer skandal görüntüleri anlatmaya devam edelim.

5. Canlı yayında cinsel şiddet herkese gösterildi!

periscope

Skandallar genellikle +18 cinsel şiddetler ile geliyor. Sosyal medyada yaşanan bu denli cinsel skandal, yine bir +18 cinsel şiddet vakası ile geliyor karşımıza. Azerii isimli sosyal medya fenomeni tarafından olay yayınlanmış.

Yaşanan olayda baygın bir kadına cinsel şiddet uygulanıyor ve belaltı olaylar yaşanıyor! Pek çok Ekşi Sözlük yazarı tarafından ifşalanan bu sosyal medya hesabına yönelik yoğun tepkiler gerçekleştirilmiş. 

6. Skandal düğün gecesini Periscope ile yayınladılar!

periscope live, periscope canlı izle

Evli çift, düğün sonrası gerdek gecesini naklen periscope üzerinden yayınladı. Bu durum da büyük bir tepki çekti haliyle. Pek çok haber kanalı konudan bir skandal olarak bahsederken, gelin ve damat bu konuya ilişkin bir açıklama yapmadı

7. Türkiye'de yaşanan bir başka sıra dışı olay: Baygın kadınla cinsel ilişkiye girip yayınlayan sapık tutuklandı.

periscope

5 Eylül 2016 tarihinde yaşanan olay oldukça can sıkıcı detaylara dayanıyor! Baygın kadınla cinsel ilişkiye giren kişinin yaptığı Periscope canlı yayınına pek çok kişiden şikayet yağdı. Canlı yayın uygulaması 'periscope'da baygın haldeki kadınla cinsel ilişki görüntülerinin yayınlanması nedeniyle yürütülen soruşturma kapsamında görüntülerdeki kişiler tespit edildi.

İlişkiye girenin kuaför E.A. ile görüntüyü kaydedenin polis memuru N.O.K. olduğu belirlenen soruşturmada 2 şüpheli tutuklandı. Videoya konu olan herkes ayrı ayrı tutuklandı.

8. Periscope üzerinde uygunsuz parti yayınlayanlar yakayı ele verdi:

periscope skandalları

Yıl 2015, tarih 11 Aralık. Twitter üzerinden canlı yayınlanan ve üye olun olmayın herkese anında yayınlanan bu video ile skandal patlak verdi. Olayın detayları şu şekilde. Bir kullanıcı, evinde düzenlediği eş değiştirme partisinin görüntülerini canlı yayınladı. Partiye 4 kişi katıldı. Gece yarısı kadınların dansıyla başlayan rezalet yayın, kesintilerle geç saatlere kadar sürdü. Görüntülerdeki 4 kişi, kendilerini izleyen bir çifti daha partiye davet etti. Sonrasında da görüntüler naklen bütün izleyicilere yayınlandı ve sonrasında suç duyuruları başladı. 

Ülkemizde ve dünya çapında kayıtlara geçmiş periscope skandalları bu şekilde listeleniyor. Türkiye'de yapılan kaçak yayınlar nedeniyle bir süredir Scope adıyla hizmet veren uygulama, eskisi kadar popüler olmasa da hâlâ pek çok skandala ev sahipliği yapıyor.

50
36
6
5
4
Emoji İle Tepki Ver
50
36
6
5
4