Tasarımıyla Gelecekte Araçların Nasıl Olacağını Gösteren 'Uçan Taksi': Karşınızda Skai

15
1
1
0
0
Amerikalı şirket Alaka'i Technologies tarafından üretilen ve üstün özelliklere sahip olan uçan taksi Skai'nin prototipi tamamlandı. 4 yıllık çalışmanın ürünü olan Skai, FAA sertifikasının alınmasıyla birlikte seri üretime geçecek.

Uçan taksiler konusunda teknoloji şirketleri çalışmalarına hız kesmeden devam ediyorlar. Amerika merkezli Alaka'i Technologies şirketi de bu konuda yatırım yapan şirketlerden bir tanesi. 4 yıldır üzerinde çalıştıkları uçan taksiyi tamamlayan şirket, uçan taksilerinin tanıtımı yaptı. Şirketin 'Skai' olarak adlandırdığı uçan taksi, FAA (Federal Havacılık Kurulu) sertifikasını aldıktan sonra seri üretime geçecek. İşte Alaka'i Technologies tarafından üretilen uçan taksi Skai;

Dikkat çeken bir tasarıma sahip olan Skai, teknik özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Her şeyden önce bu uçan taksi 5 yolcu (1 tanesi pilot) taşıyabiliyor ve menzili yaklaşık olarak 650 kilometre. Hidrojenle desteklenen lityum pillerden güç alan uçan taksi, bu özelliği sayesinde hem geleceğe adapte olmuş durumda hem de günümüz teknolojisinin ötesinde. Hidrojenin yakıt olarak kullanımının zor olması ancak verimi düşünüldüğü zaman şirketin ne kadar doğru bir karar almış olduğu görülebiliyor. Bununla birlikte Skai, 4 saat boyunca kesintisiz havada kalabiliyor.

Drone mantığıyla çalışacak olan Skai'nin tasarımı, BMW için tasarımlar yapan Dreamworks tarafından hazırlandı. Karbon fiber malzemenin kullanıldığı Skai'nin olası başarısızlık durumları halinde üst kısmına yerleştirilmiş gizli bir paraşütü bulunuyor. Elbette böyle bir aracın içerisinde yolcularla birlikte düştüğü sırada, paraşütün işlevsel bir hal alması için belirli bir yükseklikte olunması gerekiyor. Paraşütün ne kadar başarılı olacağı konusunda net bir açıklama yapılmadı.

Tüm bu özelliklerinin yanı sıra şirket, Skai'nin ilerleyen dönemlerde nasıl geliştirileceğinin planlamasını da yapmış durumda. Buna göre şirket, Skai'nin pilot bölümünü kaldırarak uçan taksinin otomatik olarak hareket etmesini istiyor. Bununla birlikte şirket, uçan taksinin pervanelerini hareketli hale getirerek Skai'nin çok daha verimli bir şekilde kullanılmasını öngörüyor.

Skai ile ilgili açıklamalarda bulunan Alaka'i Technologies CEO'su Steve Hanvey, Skai'nin tek bir yatırımcının fonuyla üretildiğinin altını çizerek uçan taksilerinin tamamlandığı için gurur duyduklarını açıkladı. Federal Havacılık Kurulu'nun bu tarz ürünlere kolay kolay sertifika vermediğini belirten Hanvey, Skai'nin sertifika alabilecek kabiliyete sahip olduğunu ve sertifikanın alındığı takdirde uçan taksinin seri üretimlerine 2020 yılından önce başlayacaklarını söyledi. Ayrıca Skai'nin gelecekteki kullanım operasyonlarına da sahip olmak istediklerini belirten Hanvey, UBER gibi oluşumlara Skai'yi kiralamak yerine kendi ulaşım ağlarını kuracaklarını belirtti.

Şirket, Skai ile ilgili bir de tanıtım videosu paylaştı. YouTube üzerinden paylaşılan o videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://newatlas.com/alakai-skai-hydrogen-vtol-air-taxi/59911/
15
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
15
1
1
0
0