Apple, iOS 14'ü Tanıttı: İşte İlk Görüntüler ve Özellikler

185
26
24
21
13
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Apple, iPhone cihazlara güç veren iOS işletim sisteminin yeni sürümünü tanıttı. Dilerseniz gelin önümüzdeki aylarda kullanıcılara sunulacak olan iOS 14'ten ilk görüntülere ve yeniliklere göz atalım.

Cupertino merkezli teknoloji devi Apple’ın her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı (WWDC) için tarih geldi çattı. Bugün Türkiye saati ile 20.00’da başlayan ve 26 Haziran’a kadar devam edecek olan WWDC20, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu sene ilk kez çevrimiçi ortamda gerçekleştiriliyor.

Pek çok Apple hizmetinin tanıtılacağı etkinlikte, Apple kullanıcılarının en merak ettiği yeniliklerden biri şüphesiz iOS 14. Biz de bu yazımızda yepyeni bir Siri deneyimi ve çok daha fazlasını kullanıcılara sunacak olan iOS 14 ile birlikte gelecek yenilikleri sizlere aktaracağız. Dilerseniz gelin, hiç vakit kaybetmeden bu yeniliklere daha yakından göz atalım.

iOS 14 neler sunacak?

Uygulama Kütüphanesi

Sayfalarca uygulama ile oldukça karmaşık gözüken ekran sayfaları, App Library ile tarihe kavuşacak. Kullanıcıların sıklıkla kullandığı uygulamaları otomatik kategorilere ayıran özellik, sayfaların ana ekrandan gizlenmesine izin vererek çok daha sade ve şık bir ana ekran görünümü elde etmeye yardımcı olacak.

Widgets

Android'de uzun bir süredir olan ancak iPhone kullanıcılarının uzun bir süredir mahrum kaldığı özellik, iOS 14 ile birlikte kullanıcıların beğenisine sunuldu. Kullanıcıların ana ekranı Widget Gallery’deki “Hava Durumu” gibi uygulamalarla diledikleri şekilde ve diledikleri boyutlarda özelleştirebilecekleri bu özellik, iPhone kullanıcılarının beğenisini kazanacak gibi görünüyor.

Picture in Picture

Android sistemlerde yıllardır kullanılan bu özellik, tahmin edebileceğiniz gibi bir video izlerken diğer uygulamalar arasında gezinmenize olanak sağlıyor. Picture in Picture ile herhangi bir videoyu ekranın istediğiniz yerine taşıyabilir; video ekranda çalarken Mesajlar, Notlar veya diğer uygulamalara dönebilir ve bir yandan video izlerken diğer yandan işlerinizi halledebilirsiniz.

Siri

iOS 14 ile birlikte sesli asistan yazılımı Siri’de de bazı değişiklikler olacak. Tamamen yeni bir tasarım ve yeni bir deneyim vadeden Siri, yenilenen sürümünde Safari veya herhangi bir uygulama açıkken aktifleştirdiğinde tüm ekranı kaplamak yerine ekranın altında küçük bir simge olarak belirecek.

Kullanıcılar, Siri’ye herhangi bir soru yönelttiğinde ise ekranın üzerinde küçük bir widget belirerek soruyu yanıtlayacak, böylece kullanıcıların iş akışı kesintiye uğramayacak. Bunula birlikte Siri ile artık sesli mesaj göndermek ve ‘dikte’ kullanmak da mümkün hâle geldi.

Mesajlar

iOS 14 ile yenilecek uygulamalardan bir diğeri Mesajlar olacak. Kullanıcıların ileti dizilerini sabitleyebileceği yeni Mesajlar uygulaması, yüz maskesi ve yaş seçeneklerini içeren özelleştirme seçeneklerine sahip pek çok Memoji aksesuarını da beraberinde getirecek.

Bununla birlikte Mesajlar’a eklenen satır içi yanıtlar özelliği ile tıpkı WhatsApp’ta olduğu gibi belirli bir iletiyi yanıtlamak ve belirli bir ileti dizesini görüntülemek mümkün hâle geldi. Bu özellik, işlerin iyice karıştığı grup sohbetlerinde büyük bir kolaylık sunacak gibi görünüyor.

Apple Haritalar

Yemek yemek, alışveriş yapmak veya yeni yerler keşfetmek istediğinizde daha iyi öneriler sunmak için Zagat veya AllTrails gibi şirketlerden rehberler alacak olan yeni Apple Haritalar, yenilenen tasarımıyla tüm harita işlemlerinizi çok daha kolay bir şekilde yapmanıza yardımcı olacak. Bunun yanı sıra Apple Haritalar ile artık bisiklet dostu yol tarifleri almak mümkün olacak. Bu özellik; ilk olarak New York, Los Angeles, San Francisco, Şangay ve Pekin bölgeleri için kullanımda olacak.

Çeviri

Apple’ın iOS 14 ile birlikte getireceği en önemli özelliklerden biri, tamamen çevrimdışı çalışan yeni bir Çeviri uygulaması olacak. Başlangıçta İngilizce, Çince, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Arapça, Portekizce ve Rusça olmak üzere 11 farklı dili destekleyecek olan uygulama, yapay zekâ desteği sayesinde internet erişimine ihtiyaç duymadan gerçek zamanlı ve karşılıklı bir çeviri sunacak.

CarPlay

Direksiyon başındayken iPhone kullanmanın daha akıllı ve güvenli bir yolunu sunan CarPlay, iOS 14 ile birlikte duvar kâğıdı desteğine ve yeni hızlı erişim seçeneklerine kavuşacak. Buradaki en önemli yenilikse iPhone cihazların artık arabalar için dijital anahtar olarak kullanılabilmesi olacak. İlk olarak 2021 BMW 5 Serisi araçlarda desteklenecek olan bu özellik, iOS 13 işletim sistemlerine de eklenecek.

iOS 14 ne zaman yayınlanacak?

iOS 14, önümüzdeki eylül ayında final sürümüyle iPhone kullanıcıların beğenisine sunulacak. Bu süre zarfında geliştirilmeye devam edilecek olan işletim sistemi, bugünden itibaren Apple Developer Program’a kayıtlı geliştiriciler tarafından indirilebilecek.

Hangi cihazlar iOS 14’ü destekleyecek?

Birçok yeniliği beraberinde getirecek olan iOS 14, iOS 13 güncellemesini alan tüm iPhone modelleriyle uyumlu olacak. Bilmeyenler için iOS 14 güncellemesini alacak iPhone modellerinin listesi şu şekilde olacak:

  • iPhone SE (2020)
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11
  • iPhone XS Max
  • iPhone XS
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8 / iPhone 8 Plus
  • iPhone 7 / iPhone 7 Plus
  • iPhone SE (2016)
  • iPhone 6s / iPhone 6s Plus
185
26
24
21
13
Emoji İle Tepki Ver
185
26
24
21
13