13,8 Milyar Yıl Önce Gerçekleştiği Kabul Edilen Büyük Patlama'dan Önce Ne Vardı?

104
17
9
8
7
Big Bang, yani yaklaşık 13,8 milyar sene önce, evrenin tek ve belirsiz hacme sahip bir noktadan hızlı bir biçimde genişleyerek şimdiki durumuna geldiğini anlatan teori. Peki ya ondan evvel ne vardı?

Big Bang (Büyük Patlama) ile beraber, önceden kestirilebilirlik ortadan kalkar. Benzer şekilde, şu an olduğu gibi yalnızca Büyük Patlama'nın ardından olanları bilsek de, patlamanın öncesinde neler olduğunu tespit edemeyiz.

Bilimin en güncel fikri, Big Bang'den önce olanların bir neticesi olmadığıdır. Ve bu sebeple, evrenin bilimsel modelinin bir parçası olamazlar. Dolayısıyla, patlama öncesini model haricinde bırakıp, zamanın başlangıcı Büyük Patlama'dır diyebiliriz. Bu da şu anlama gelir: Big Bang'in şartlarını kim hazırladı şeklindeki sorular, bilimin alakadar olduğu türde sorular değildir.

Söz konusu teoriye göre, evrenimiz 13,7 milyar sene önce 'tekillik' olarak ortaya çıktı. Peki 'tekillik' nedir ve nereden gelir? Bunu kesin olarak bilmiyoruz. Zira tekillikler, halihazırdaki fizik idrakimize meydan okuyan alanlardır ve 'kara deliklerin' merkezinde var oldukları sanılmaktadır.

Kara delikler, yoğun yerçekimi basıncı bölgeleridir. Sonlu maddenin, sonsuz yoğunluk altında ezilmesi. Sonsuz yoğunluğun bu alanlarına 'tekillikler' adı verilir. Ve yaşadığımız evrenin de ufak, sonsuz derecede sıcak, sonsuz yoğun, bir şey - tekillik olarak başladığı sanılmaktadır. Nereden geldi? Bilmiyoruz. Niçin ortaya çıktı? Bilmiyoruz. 

Albert Einstein'ın, evrende belli ölçüde madde bulunduğunu söyleyen denklemlerinin tüm çözümlemelerinin oldukça önemli bir özelliği paylaştığına şahit oluyoruz; geçmiş bir zamanda (yaklaşık 13,8 milyar sene önce) komşu galaksiler arasındaki mesafe 0 olmalıydı. Diğer bir deyişle, tüm evren '0' büyüklüğündeki tek bir noktaya ( 0 yarıçaplı bir küreye) sıkışmıştı. O zaman, evrenin yoğunluğu sonsuz olmalıydı. İşte bu, Büyük Patlama (Big Bang) dediğimiz zamandır.

Peki zaman nedir? Evren'in, veya evrenlerden meydana gelen bir sistemin yan ürünü. Zamanı daima ileri doğru akarken gözlemlediğimiz için; doğal olarak, ileri olduğu kadar geri de olmalı diye düşünüyoruz. Çünkü anılarımızın hepsi geçmiş ile alakalı. Bu nedenle de, zamanı geri-ileri ekseninde düşünmeye alışkınızdır. Halbuki zamanı, bir 'küre' biçiminde tahayyül etmemiz gerekir! Mesela, yeryüzündeki bir noktadan güney yönüne doğru hareket ettiğimizde kuzeyden uzaklaşırız ve sonunda en güney noktasına vardığımızda, gidilecek bir güney kalmamıştır. Ama bu başlangıç noktasından, istediğimiz yöne doğru yeniden yola çıkabiliriz.

Sonuç olarak: Big Bang'i başlangıç, yani güney noktası olarak kabul edersek, ondan evvel ne vardı sorusu anlamını kaybeder.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/13-8-milyar-yil-once-gerceklestigi-kabul-edilen-buyuk-patlamadan-once-ne-vardi
104
17
9
8
7
Emoji İle Tepki Ver
104
17
9
8
7