Apple’ın Bilgisayarları, Windows Bilgisayarlara Göre Neden Daha Yavaş?

72
34
10
5
3
Apple üretimi olan Mac bilgisayarlar, yaşadığı performans kayıplarıyla tartışılırken bir YouTuber, bu durumun sebeplerini araştırdı. Ortaya çıkan sonuçlar Apple'ın bunu kasıtlı olarak yaptığı yönünde.

Fotoğraf ya da video düzenlemeleri üzerine çalılıyorsanız bilgisayarınızın kısa bir süre içerisinde yavaşladığını bilirsiniz. Bu durumun sebebi bu işlemlerin ciddi anlamda işlemci performansı gerektirmesi ve bu yoğun iş gücünün bilgisayarın sıcaklığını artırmasıdır. Bu sıcaklık artışı da doğal olarak bilgisayarlarda yavaşlamaya neden olur. Apple, kendi dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarını Mac olarak üretiyor ve Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlara göre daha farklı bir şekilde hizmete sunuyor. Ancak Mac bilgisayarlar, dizüstü veya masaüstü fark etmeksizin, diğer bilgisayarlara oranla daha kolay bir şekilde yoruluyor ve bu da çok ciddi anlamda performans kaybına yol açıyor. Linus Media Group'un kurucusu olan ve özellikle de YouTube üzerinde paylaştığı videolarla bilinen Linus Sebastian, bu konuyu derinlemesine araştırdı. Sebastian, yaptığı çalışmaları ve Mac'lerin neden diğer bilgisayarlara oranla daha yavaş olduğunu ve performans kayıplarının neden daha fazla olduğunu YouTube üzerinden paylaştığı bir videoda açıkladı.

Apple'ın, kullanıcıları ciddi anlamda rahatsız eden bu durumun farkında olduğunu söylemek mümkün. Bunun sebebi 2018 yılında üretilen üst düzey MacBook Pro'larda gerçekleşen bir sorundu. MacBook Pro'lar kısa bir süre içerisinde yüksek sıcaklıklara ulaşıyordu ve bu da çok ciddi performans kayıplarına neden oluyordu. Daha sonra Apple yetkilileri, işlemcinin performans kaybı yaşadığı bu durumun yazılımsal bir hatadan kaynaklandığını ve bununla ilgili yanlışın düzeltildiğini açıkladı. Tüm bu açıklamalara ikna olmayan Sebastian, yaptığı açıklamalarda olayın bu kadar basit olmadığını söyledi. Sebastian'a göre Apple üretimi bilgisayarlar hala çok ciddi bir sıcaklık sorunuyla karşı karşıya.

2018 Mac Mini ve 2018 MacBook Pro'nun özel bir soğutma kutusunda çalıştırılmasının, bilgisayarların performansını ciddi anlamda iyileştirdiğini ifade eden Sebastian, Apple'ın bu durumu kasıtlı olarak yaptığını ifade etti. Buna ek olarak Sebastian, soğutma sisteminde kullanılan termal malzemeleri değiştirmelerine rağmen sıcaklığın çok da değişmediğini, bunun sebebinin de fan hızından kaynaklandığını söyledi. Sebastian'ın yaptığı açıklamalara göre Apple yetkilileri, işlemcilerin ömrünü uzun tutmak yerine fan hızlarını düşük tutarak hem işlemcilerin ömürlerini daha kısa sürede bitirdiğini hem de kullanıcıların çileden çıkmasına neden olan bir deneyim yaşamalarına sebep olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz hafta duyurulan ve fiyatı ve tasarımıyla tartışılan 2019 Mac Pro'nun ve 2019 model dizüstü bilgisayarların performansının nasıl olacağı şu an için bilinmiyor ancak önümüzdeki dönemlerde kullanıcılardan gelecek olan geri bildirimler, Apple'ın sıcaklık ve performans konusunda ne gibi çalışmalar yaptığını ortaya çıkaracak.

Sebastian'ın paylaştığı videoyu hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaynak : https://petapixel.com/2019/06/11/this-is-why-macs-are-slower-than-pcs/
72
34
10
5
3
Emoji İle Tepki Ver
72
34
10
5
3