Arabaların Ne Kadar Isındığına İnanamayacağınız Termal Video Görüntüleri

23
14
4
1
0
Güneşli bir havada arabaya bindiğiniz zaman içeride nefes dahi alınmadığını ya da arabanın içinin bir fırın gibi sıcak olduğunu en az bir kere deneyimlemişsinizdir. Bu durum, farklı renkteki araçlarda farklı şiddetlerle yaşanabiliyor. Bunu merak eden bir YouTuber, farklı renkteki araçların ne kadar ısındığını inceledi.

Yaz günleri çok ciddi sıcaklıklarla karşılaşabiliyoruz ve bilimle biraz ilgiliyseniz yazın giymeniz gereken kıyafetler konusunda belirli bir fikriniz olabilir. Sıcaktan hiç hoşlanmıyorsanız yaz günlerinde koyu renkli kıyafetler giymemeniz gerektiğini bilirsiniz. Koyu renklerin ışığı daha çok emdiği bilindiği için güneş ışınları koyu renklere daha çok nüfuz eder ve koyu renkli nesneler daha fazla ısınır. 

Konseptin kolay anlaşılması için örneğimizi belirli bir nesne üzerinden vermemiş olsak da MikesCarInfo isimli bir YouTube kanalı, bu konsepti incelediği ilginç bir video çekti. Park halinde olan araçlar arasında termal kameralarla gezinen ve araçların sıcaklıklarını kontrol eden YouTuber, bilinen bir konuyu daha da derinlemesine inceledi. 

Termal kamera

Haberimizin başında da belirttiğimiz üzere koyu renkli nesnelerin daha fazla ısıyı tuttuğu biliniyor. Bu bilgiyi biraz daha ileri taşıyarak koyu renklerin açık renklerden ne kadar daha sıcak olduğunu araştıran YouTuber, Toyota Highlander SUV araçların olduğu bir alana giderek farklı renklerdeki araçların kaç derecelik bir sıcaklığa sahip olduğunu inceledi. 

Aynı modelde olan ancak farklı renkli Toyota Highlander’ları termal bir kamerayla inceleyen YouTuber, siyah olan aracın 70 derece olduğunu görürken beyaz olan aracın yalnızca 45 derece olduğunu gördü. Bunun yanı sıra ara renkler olan gümüş ve açık gri olan araçların da ısısını ölçen YouTuber, açık gri olan Toyota’nın 63 dereceyle neredeyse siyah Toyota kadar sıcak olduğunu gözlemlerken gümüş renkte olan aracın 53 derece olduğunu, yine de beyaz renkteki araç kadar soğuk olmadığını keşfetti.

 

Videoda belirtildiği üzere sıcaklık testi yapılan araçlar belirli bir süre kullanılmadı. Bu nedenle araçların sahip olduğu sıcaklıklarda yalnızca renklerin ışığı soğurma oranları yer alıyor. Başka bir deyişle araçların motorlarının çalışırken ürettiği sıcaklıklar bu hesabın içerisinde bulunmuyor. 

Farklı renklerdeki Toyota Highlander SUV araçlarına yapılan termal kamera testinin görüntülerine aşağıdaki video aracılığıyla ulaşabilirsiniz. 

Kaynak : https://www.motor1.com/news/367916/thermal-video-black-cars-hot/
23
14
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
23
14
4
1
0