Araştırmacılar, Balina Köpek Balığının Ağzında Yeni Bir Canlı Türü Keşfetti

35
6
4
3
1
Japonya'da bir balina köpek balığının ağzında yeni bir canlı türü keşfedildi. Yaklaşık 3-5 santimetre uzunluğunda olan yeni tür yüksek dağlardan derin denizlere kadar farklı ortamlarda yaşayabiliyor.

Balina köpek balıkları, devasa büyüklükte ve zararsız bir köpek balığı olarak biliniyorlar. Bu devasa köpek balıklarının ağzı, canlı türleri için pek misafirperver bir ortam gibi görünmeyebilir ancak Japon araştırmacılar, yeni keşfedilen karides benzeri bir canlı için daha iyi bir yer olamayacağını ortaya koydular.

Balina köpek balığının ağzında yaşayan bu küçük sakinler, Podocerus Jinbe olarak adlandırıldı. Yeni canlı türleri yüksek dağlardan derin denizlere kadar birbirinden çok farklı ortamlarda yaşayabilen sert kabuklarıyla bilinen, küçük su piresi benzeri canlıları içeren bir tür kabuklu (gammaridea) olarak tanımlanıyor. Ancak Hiroşima Üniversitesi'nde doçent olan baş araştırmacı Ko Tomikawa onları, bir hayvanın ağzında yaşarken bulmalarına "şaşırdığını" söyledi.

podocerus jinbe

Tomikawa AFP ile yapılan röportajda, "Genellikle 3-5 santimetre uzunluğunda olan bu yaratıklar şaşırtıcı çünkü birçok farklı ortamda yaşayabiliyorlar. Ama bir balina köpek balığının ağzında bulmamızı beklemiyordum." dedi.

Araştırmacı, yeni türün gıda için organik maddelerin yakalanmasına yardımcı olan yaklaşık beş milimetre uzunluğunda, tüylü bacaklara ve kahverengi renkli bir gövdeye sahip olduğunu açıkladı. Balina köpek balıkları, Japonca'da "jinbe zame" olarak biliniyor ve üzerinde keşfedilen türlerin ismine ilham veriyor.

balina köpek balığı ağız

Tomikawa, türün beklenmedik yer seçimi için iyi nedenleri olduğunu söyledi. Balina köpek balığının ağzı, onlar için iyi bir habitat çünkü nefes almaları için gerekli olan taze deniz suyu düzenli olarak geliyor ve yiyecek ihtiyacını da bu şekilde karşılıyor. Ayrıca avcılarından saklanması için de güvenli bir yer.

Tomikawa Güney Okinawa'da yer alan bir akvaryumla iletişim kurduktan sonra oraya giderek balina köpek balığında yaşayan yeni canlıyı keşfetti. Ayrıca köpek balığının ağzının ve solungaçlarının içinde yaklaşık bin canlı bulundu.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-10-species-whale-shark-mouth.html
35
6
4
3
1
Emoji İle Tepki Ver
35
6
4
3
1