Bazı Ağaçlar, Sıcaklarda Oksijen Yerine Karbondioksit Salınımı Yaptı

58
6
3
1
0
Ormanlar, yaz aylarında havadan daha çok karbondioksit emerler. Fakat geçtiğimiz temmuz ayının sonundaki sıcak hava dalgası sırasında, Hollanda'daki ormanlar karbondioksit emmek yerine karbondioksit saldı.

İklim değişikliğinin en büyük kanıtlarından bir tanesi, sıcakların beklendiğinden daha sıcak, soğukların ise beklendiğinden daha soğuk geçmesi. Geride bıraktığımız yaz mevsimi ise, özellikle Avrupa şartlarında birkaç on yıldır görülmediği biçimde sıcaktı. Hatta o kadar sıcaktı ki bazı bitkiler fotosentez yapmakta zorlandı.

Twente Üniversitesi (UT), Douglas firsının (bir bitki türü) 2006'dan beri Garderen yakınlarındaki bir ormandaki hava ve iklime nasıl tepki verdiğini ölçüyor. Geride bıraktığımız Temmuz ayının 24'ü ile 26'sı ise oldukça sıcak geçmişti. Bunun sonucunda, bitkilerin gündüz zamanı yaptığı fotosentez ise normale nazaran çok az gerçekleşti. Geceleri yaptıkları solunum sonucu ortaya çıkan COmiktarı ise ürettikleri oksijenden daha fazlaydı ve birbirlerini dengeleyemedi. Yani bitkiler, bu birkaç gün boyunca oksijen üretimi yapmaktansa karbondioksit üretimi yaptı.

CO2 emisyonu, uçaklarla kıyaslanabilir seviyede:

ağaç o2

Mevzubahis sıcak günlerde, ormanlardan kaynaklanan net COemisyonları, bir futbol sahası başına 60 kilogramdı (120 metrekarede 1 kilogram). Bu rakamsa bir kişinin Amsterdam'dan Londra'ya ekonomi sınıfında uçarken meydana getirdiği emisyon kadar.

Ağaçlar, büyümek için gün içerisinde günışığı, su ve COkullanır. Geceleri ise solunum yaparak bir miktar CO2 dışarı verir. Olayın gerçekleştiği ortamdaki bir ağaç, senede 4,8 tonluk CO2'i bünyesine alır. Bu da iki benzinli otomobilin bir yılda ürettiği emisyona eşittir.

Twente Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Christiaan van der Tol, konu hakkında şunları söylüyor: "Ağaçların büyümesinin sıcaklarda yavaşladığı zaten bilinen bir şeydi. Fakat çok nadiren oksijenden daha fazla karbondioksit salınımına sebep olacak şekilde sıcak oluyor. Şimdiyse ağaçların böyle yüksek sıcaklıklarda nasıl tepki verdiğini biliyoruz."

Bu durum insanlara zarar vermiyor:

orman

Tol, "Eğer bir sıcak hava dalgası sırasında CO2 salınımı yapan bir ormanda yürümeye kalkışırsanız, yine de ormansız bir yere nazaran daha az karbondioksiti ciğerlerinize çekersiniz. Ağaçlar, hiç fotosentez yapmadan birkaç gün dayanabilecek şekilde oksijene sahiptir. Sıcak hava dalgası geçtikten sonra da ağaçlar büyümeye devam etti. 29 Temmuz'dan sonra ise orman çoktan emisyonlarını telafi etmişti" sözlerini kullanıyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-09-forests-emit-carbon-dioxide-heatwaves.html
58
6
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
58
6
3
1
0