Beyin Kanaması, Ana Dilimizi Nasıl Etkiliyor? İşte Bilimin Cevabı

66
7
5
3
1
Dünya çapında birçok kez komadan çıktığında ana dilinden farklı bir dil konuşan insanların varlığına şahit olmuştuk. Beyin kanamasından sonra Türkçe'yi İngiliz aksanı ile konuşabilir ya da Türkçe yerine İngilizce'yi ana diliniz gibi konuşabilirsiniz. Peki buna sebep olan nedir?

İnsan beyni, ilginç bir yapıya sahip ve bazen bizleri şaşırtan olaylara şahit olabiliyoruz. Bunlardan birisi de yazımızın konusu olan beyin kanamasından sonra yaşanan dil değişimi. Dünya çapında beyin kanamasından sonra hastaların kendi ana dilini yabancı bir aksanla konuşması veya ana dili yerine farklı bir dil konuşması gibi vakaları daha önce de görmüştük.

Bu vakalardan birine örnek vermek gerekirse ABD’nin Atlanta kentinde yaşayan 16 yaşındaki Rueben Nsemoh, 2016 yılındaki bir maç sırasında kafasına çarpan top yüzünden kısa süre komaya girmişti. Genç kız uyandığında ise İspanyolca konuşmaya başlamıştı. Dil ve konuşma terapisti Anja Lowit, bu bozuklukların çok yaygın olmadığını belirtiyor ve kendisi bu vakaları 2 ayrı kategoriye ayırıyor. Beyin kanamasından sonra kişi, yabancı bir dili konuşuyorsa bu durum “iki dilli konuşma bozukluğu” olarak adlandırılıyor. Beyin kanaması geçiren kişi, ana dilini yabancı bir kişi gibi konuşuyorsa ise bu durum, “yabancı aksan sendromu” olarak nitelendiriliyor.

Sorun, beynin yeterli enerji bulamamasından kaynaklanıyor:

Beyin

Anja Lowit, dil ve beyin ilişkisini açıklamak için beynimizi bir giysi dolabına benzetiyor. Dolaplarda gömlekler için nasıl ayrı bir bölüm varsa dil için de beynimizin içinde farklı bir bölüm olduğunu söylüyor.

Dillerin ise beynin farklı bölümlerinde olduğu görüşünün doğru olmadığı ve gömleklerin renginin dizilişi gibi her rengin bir dili ifade ettiği belirtiliyor. Bu dil bozukluklarının sebebine gelecek olursak klinik tabloları inceleyen araştırmacılar, bu tür vakaların beyin kanamasından sonra beynin eski fonksiyonlarını yerine getirmek için yeterli enerji bulamamasına bağlıyor.

Birçok iki dilli konuşma bozukluğu vakasında, hastanın iki dilini de bir süre sonra tekrar konuşabildiği gözlemlendi. Yaşa bağlı olarak beyin, geçirdiği kanamadan sonra ölü hücrelerin görevlerini başka bölümlere yüklüyor ve bu bozuklukları bir an önce onarmaya çalışıyor. Bu hastaların terapi görmesinin iyileşme sürecinde en etkili çözüm olduğunu söyleyen Lowit, ana dilini düzgün konuşamayan hastaların kimlik bunalımına girebildiğini ve konuşma terapisinin yanında psikolojik tedaviye de ihtiyaç duyabildiğini belirtiyor.

Kaynak : https://www.ntv.com.tr/teknoloji/ana-dilimiz-beyin-kanamasindan-nasil-etkileniyor-iste-bilimin-cevabi,ErL7UVdPoUWx3AYPrnhrTg?_ref=infinite
66
7
5
3
1
Emoji İle Tepki Ver
66
7
5
3
1