Bilgisayar Profesöründen "Son Yılların En Büyük Teknolojisi" Olarak Görülen ChatGPT Hakkında Şaşırtan Yorum: Saçmalık Makinesi!

13
3
2
1
0
Bir bilgisayar profesörü, son dönemlerde gündemden düşmeyen yapay zeka ChatGPT ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bilim insanı, bu yapay zekanın abartıldığını, kimseyi işinden etmeyeceğini ifade etti.

Yapay zeka, son dönemlerde en çok konuştuğumuz meseleler arasında yer alıyor. Bir taraftan dilediğiniz her şeyi, bir video oyununu bile yaptırabileceğiniz ChatGPT, diğer taraftan bir metni fotoğraf haline getiren Midjourney gibi yapay zekalar... Kimileri bu tür yapay zeka teknolojilerinin devrim niteliğinde olduğuna inanırken kimileri ise insanları işinden edecek diye tepki gösteriyor.

Geldiğimiz son noktada ise bir profesör, ChatGPT'nin saçmalıktan ibaret olduğunu ileri sürdü. Arvind Narayanan isimli bilgisayar profesörüne göre ChatGPT'ye güvenmek pek de akıl işi değil. Çünkü bu yapay zeka bir şeyler yazarken insanları ikna etmeye çalışıyor. Ancak verdiği cevapların doğru olup olmadığını bilmesinin hiçbir yolu yok. 

ChatGPT kimseyi işinden etmez, kimse için ölüm çanı çalmıyor!

ChatGPT

Arvind Narayanan'a göre ChatGPT'nin insanları işinden etmesi ya da bir sektör için ölüm çanları çalması mümkün değil. Bunu bir örnekle açıklayan profesör, CNET olayı üzerinden konuştu. Belki bilenler vardır, dünyanın en popüler teknoloji haber kaynakları arasında yer alan CNET'in yapay zekaya makale yazdırdığı ortaya çıktı. Ancak yazdırılan makaleler iyi değildi ve hatalarla doluydu. Hal böyle olunca da CNET editörleri, yapay zekanın hazırladığı makalelerin üzerinde onlarca kez düzeltme yapmak zorunda kaldılar.

İşte Prof. Arvind Narayanan, "Bunu, yapay zekanın iyi bir gerçeklik kavramına sahip olmadığı gerçeğiyle birleştirdiğinizde, bu bir felaket reçetesidir." ifadeleriyle anlattı. Peki profesöre göre bu tür yapay zeka teknolojilerine nasıl yaklaşılmalı?

Yapay zeka

İnternet veya arama motorları veya akıllı telefonlar gibi daha kritik ürünlerde bile bunların bir tür devrimden ziyade faydaları en üst düzeye çıkardığımız ve riskleri en aza indirmeye çalıştığımız bir uyarlama olduğu ortaya çıktı. Geniş dil modellerinin bu ölçekte bile olduğunu düşünmüyorum. Pek çok sektörde potansiyel olarak büyük değişimler, faydalar ve riskler olabilir. Ancak bunun 'kıyamet kopacak' türünden bir sorun olduğu bir senaryo göremiyorum.

Peki Arvind Narayanan kim? Nasıl oluyor da bu kadar iddialı konuşuyor?

Arvind Narayanan

Bilgisayar profesörü, şimdilerde Princeton Üniversitesi bünyesinde eğitimler veriyor. Bu üniversitenin zamanında Jeff Bezos, Richard Feynman ve Michelle Obama gibi isimlere de ev sahipliği yaptığını belirtmekte fayda var. Yapay zeka, kripto para ve blok zincir, sosyal medya, gizlilik ve veri anonimleştirmesi gibi farklı farklı kategorilerde önemli işler yapan profesör, Hindistan ve ABD'de en bilindik okullarda eğitim aldı. Bugün bilgisayar teknolojileri üzerine eğitim alan öğrencilerin ciddi bir bölümü, Arvind Narayanan tarafından kaleme alınmış kitap ve makalelerden faydalanıyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce profesör haklı mı yoksa yapay zeka, her ne olursa olsun insanlığı yenecek mi?

Kaynak : https://www.businessinsider.com/princeton-prof-chatgpt-bullshit-generator-impact-workers-not-ai-revolution-2023-1
13
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
13
3
2
1
0