Kutupları Donduruyoruz: Bilim İnsanları, İklim Değişikliğine Karşı Yeni Yöntemler Deniyor

50
8
5
4
2
İngiltere'de kurulacak yeni bir araştırma merkezi, iklim değişikliği konusuna odaklanacak ve gezegenimizde oluşan veya oluşabilecek zararları en aza indirmek için büyük çaplı projeler gerçekleştirecek.

İngiltere'de bilim insanları, gezegenimizin atmosferinde oluşan hasarı onarabilmek adına bazı yöntemlerin test edilebileceği bir araştırma merkezi kurmaya hazırlanıyor. Merkez, Cambridge'de kurulacak ve kutupları dondurmak, atmosferden karbondioksit çekmek gibi yöntemler üzerine üzerine çalışılacak.

Merkezin kurulma nedeni, gezegenimize verilen zararın üst boyutlara ulaşmış olması ve mevcut yöntemlerin bunun önüne geçemeyeceğinin düşünülmesi olarak gösteriliyor. Bu alanda bir ilk olacak araştırma merkezinin karbon emisyonunda büyük azalmalar sağlayacağı öngörülüyor. Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Emily Shuckburgh, merkezin amacının iklim problemini çözmek olduğunu söylüyor. 

Kutuplar Nasıl Dondurulacak?

Kutuplardaki erimeye dikkat çeken proje, kutupların tekrar dondurulması için ilginç bir yöntem kullanacak. Denizden alınan sular, uzun bacalar ile gökyüzüne püskürtülecek ve bu sayede denizden bulutlara aktarılacak tuz taneleri, bulutların güneş ışıklarını uzaya daha fazla geri yansıtmasını sağlayacak. Bu sayede bulutların altı daha soğuk kalacak. 

Karbondioksit Geri Dönüştürülecek

Kömür santralleri ve çelik fabrikaları gibi binalardan salınan karbondioksit gazı çekilecek ve yer altında depolanacak. Ardından karbon, sentetik yakıta dönüştürülecek ve ulaştırmada kullanılabilecek.

Okyanuslar Yeşillendirilecek

İlginç bir yöntem ile okyanusların yeşillendirilmesi ve karbondioksitin azalması sağlanacak. Biraz garip gibi görünse de okyanusa demir parçacıkları bırakılacak ve demir, alglerin daha fazla beslenmesini sağlayacak. Bu sayede deniz yüzeyindeki su yosunu miktarı artacak. Algler, yaptıkları fotosentez ile karbondioksitin azaltılmasına katkı sağlayacak.

Bunun yanı sıra bu yöntem, daha önce denenmiş ve yeterli karbondioksit çekilemediği görülmüştü. Ayrıca okyanusa verebileceği zarar ve maliyet fayda açısından olumsuz olduğu düşünülerek bir sonuca varılamamıştı.

Ancak York Üniversitesi'nden Prof. Callum Roberts, konuyla ilgili bazı durumlara katlanmanın zorunlu olduğunu belirtiyor. Bu yöntemin çevreye verdiği zararın, iklim değişikliğinin yaratacağı zarar göz önünde bulundurulduğunda kabul edilebilir olması gerektiğini dile getiriyor.

Fakat Cambridge Üniversitesi'nden okyanus fizikçisi Prof. Peter Wadhams, bu projelerin yan etkilerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ve yöntemlerin CO2 salınımını azaltmak için tek başına yeterli olmayacağını söylüyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48226761
50
8
5
4
2
Emoji İle Tepki Ver
50
8
5
4
2