Bilim İnsanları, Bir Pulsar'ın Haritasını Çıkarmayı Başardı (Video)

6
3
1
0
0
Uzay, büyüklüğüyle ve içerdiği gizemle her zaman insanlığın ve bilim insanlarının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Bilim insanları ise günümüz teknolojisiyle evrenin ve uzayın bu sırlarını yavaş yavaş çözmeye çalışıyor.

Amsterdam Üniversitesi ve Maryland Üniversitesi’nden araştırmacılar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER) x-ray teleskopunu kullanarak derlediği verilerle, bir nötron yıldızının yüzeyinin ilk belirgin haritasını çıkarmayı başardı.

NASA; J0030+0451 olarak bilinen, Pisces takımyıldızından 1.100 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gök cisminin görüntülerini yayınladı. Bilim insanları, güney kutbunda bulunan parlak noktanın 1 milyon derece sıcaklıkta yandığını düşünüyor.

Pulsar’ın haritası

Bilim insanları, haritayı ve modelleri birleştirmek için NICER tarafından Temmuz 2017 ve Aralık 2018 tarihleri arasında toplanan verileri birleştirdi. Maryland Üniversitesi Astronomi Profesörü Dr. Cole Miller, “NICER’ın detaylı verileri, açık kaynak araçları, yüksek performanslı bilgisayarlar ve harika takım çalışması sayesinde, bu nesnelerin daha gerçekçi modellerini geliştirebilmek için gerekli yapılara sahibiz” ifadelerini kullandı.

NASA’nın astrofizik bölümünün direktörü Paul Hertz, NICER’ın bilim için önemini vurgulayarak “NICER, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki konumuyla Pulsar’ları anlayışımızda devrimsel etki yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Pulsar nedir?

pulsar

Nötron yıldızlarının gizemli bir sınıfı olan Pulsar’lar, ilk olarak 1967 yılında İngiliz astrofizikçi Jocelyn Bell Burnell tarafından keşfedildi. Nötron yıldızlar, güçlü süpernovalar oluşturmak için devasa yıldızların yakıtlarının tükenmesi ve kendi içlerine çökmesiyle oluşur.

Enerjiyle yüklü olan Puslar’lar, bir saniyede birkaç yüz kere dönebilirler. Uzaya, elektromanyetik radyasyonlar püskürtürler ve o kadar yoğundurlar ki yer çekimleri, uzay-zamanı bükebilir. Einstein, bu durumu ünlü görelilik kuramında evrenin dokusu şeklinde tanımlamıştı.

Haritası çıkarılan Pulsar’ın kütlesi, Güneş’in 1,3 ile 1,4 katı kadar olmasına rağmen çapı sadece 25,4 km’dir. Ufak bir kıyaslama yapmak gerekirse Dünya’nın çapı 12 bin 742 km, Güneş’in çapı ise 1,39 milyon km’dir.

Kaynak : https://sputniknews.com/science/201912141077576054-astronomers-uncover-secrets-of-radiation-spewing-pulsar-video/
6
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
3
1
0
0