Seçimden Çekilen Cumhurbaşkanı Adayına Verilen Oylara Ne Olacak?

50
13
8
7
6
Bir süredir ülkece tüm gündemimiz siyaset olmuş durumda ancak 14 Mayıs’ta gerçekleştireceğimiz seçimler hepimiz için önemli. Bugün ise flaş bir gelişme gerçekleşti ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, yaptığı açıklamayla 13. cumhurbaşkanlığı yarışından çekildiğini bildirdi. Peki şimdi ne olacak?

Aklımıza gelen ilk soru elbette ki halihazırda basılmış ve 14 Mayıs’ı bekleyen oy pusulalarına ne olacağıydı. YSK’nın resmi aday listesinde açıklanan Muharrem İnce, seçimlerden çekilmiş olmasına rağmen hala aday listesinde yer alıyor.  

Dolayısıyla bu durum iki ihtimali aklımıza getiriyor: Ya oy pusulaları yeniden basılacak ya da Muharrem İnce pusulalarda yer almaya devam edecek.  

Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 12. maddesine göre İnce, oy pusulasında kalmaya devam edecek. 

adaylıktan çekilmede oy pusulası ne olur

İlgili kanunun 12. Maddesine göre; seçimlerde YSK tarafından resmi aday listesi açıklandıktan sonra gerçekleşen herhangi bir eksilme, değişiklik gerektirmiyor. Yani Muharrem İnce, aday listesi açıklanmadan önce seçimlerden çekildiğini açıklamış olsaydı oy puslalarında ismini görmeyecektik.  

Ancak şu anda 249 milyon 670 bin oy pusulası basılmış ve hazırlanmış durumda. Resmi listenin açıklanması ve bu oy pusulalarının basım işleminin tamamlanmış olması sebebiyle de artık herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Verilen oylar da geçersiz sayılmaz.

muharrem ince oylar geçersiz mi sayılacak

Muharrem İnce, resmiyette hala aday olarak göründüğü için “Adaylıktan çekiliyorum” demesi yalnızca “Bana oy vermenize gerek yok, istemiyorum” demek gibi bir şey. Zira kendisine oy verilememesi gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi; verilen oylar da bizzat hanesine yazılacak. 

İnce'nin çekilme başvurusunda bulunması ve resmi olarak adaylıktan çekildiğini beyan etmesi durumunda ise ne kadar oy alırsa alsın 2. tura kalmak gibi bir şansı olmayacak. İnce'nin %50'den fazla oy alması durumunda; seçimde bir sonraki tura 2. ve 3. aday gidecek.  Aynı zamanda adaylıktan çekilme başvurusu kabul edilirse mazbatasını da alamayacak.

50
13
8
7
6
Emoji İle Tepki Ver
50
13
8
7
6