Uçak Yolculukları Batıya Giderken mi Daha Kısa Sürer, Doğuya Giderken mi?

19
5
3
1
0
Uzun uçuşlarda aynı mesafeyi farklı yönlerde uçtuğunuzda aradaki zaman farkını fark etmişsinizdir. Peki hangi yöne uçmak daha kısa sürüyor? Cevap, çoğumuzun tahmin ettiği gibi değil.

Daha önce uzun mesafeli uçuşlar yaptıysanız iki yöne gidişin arasındaki zaman farkını hisseder gibi olmuşsunuzdur. Buna bir örnek verecek olursak Los Angeles ve New York arasında gidiş dönüş bir uçuş yaptığınızda hangi yöne gittiğinize bağlı olarak arada 1 saatlik bir fark çıkacaktır.

Peki bunun sebebi ne? Çoğu insan, Dünya’nın batıdan doğuya dönmesinden dolayı batıya doğru olan uçuşların daha hızlı olacağını düşünüyor fakat işin doğrusu şu ki bu mantık, siz uçarken pek de çalışmıyor. Aslında doğuya doğru olan uçuşlar daha uzun olan uçuşlar oluyor. Bu olaya neden olan birçok alt sebep mevcut.

Dünya'nın dönüşünü düşünürken atmosferin de döndüğü unutulmamalı:

batıya olan uçuşlar daha mı kısa

Öncelikle uçuşunuza olan etkisini anlamak için dünyanın dönüşüyle ilgili birkaç basit şeyi bilmeniz gerekiyor. Dünyasaatin tersi yönünde, yani batıdan doğuya dönüyor. İşte bu noktada birçok kişinin kafası karışıyor. Dünya’nın batıdan doğuya döndüğünü bildiğimiz için batıya olan uçuşların daha hızlı olacağını düşünüyoruz fakat Dünya ile birlikte atmosferin de döndüğünü unutuyoruz. Havada olan uçaklar, atmosfer tarafından daha doğuya çekildiğinden batıya olan uçuşlar, daha fazla zaman alıyor.

Jet akımı etkisi de önemli bir parametre:

jet akımı nedir

Uçuşlarınızın gecikmesini sağlayan tek sebep, elbette atmosfer etkisi değil. Jet akımı, sıcak ve soğuk hava arasındaki sınırları takip eder. Böylece orta enlemlerde yüksek seviyede batıdan doğuya doğru güçlü bir hava akımı oluşur. Cornell Üniversitesi Astronomi Bölümü’ ne göre atmosferde gezegenimizin etrafında hareket eden hava boşlukları (hücre olarak da adlandırılıyor) bulunuyor. Gezegenimizdeki ana hava boşlukları, kutuplarda ve Ekvator'da (Hadley hücreleri) yer alıyor. Dünya’nın en geniş noktası Ekvator olduğu için gezegenimizin dönüş hızı, bu noktada daha fazla. Bu sebepten dolayı da Ekvator'daki Hadley hücreleri, kuzeyden güneye kutup hücrelerinden daha hızlı şekilde hareket ediyor.

Uçağınız doğuya doğru uçuyorsa jet akımı sayesinde hedefine daha hızlı varacaktır. Hatta 2019 yılının şubat ayında Virgin Atlantic firması Los Angeles’tan Londra’ya yaptığı uçuşta saatte 1.289 km hıza ulaşarak rekor kırdı. Bu hıza ulaşmasını sağlayan faktör de jet akımıydı. Tabii jet akımlarının da belli tehlikeleri bulunuyor. Jet akımları, tahmin edilemez hava koşullarına ve türbülansa sebep olabiliyor. Ayrıca doğuya uçuş yapan yolcuların Jet Lag'a daha fazla maruz kaldıkları ortaya çıktı.

Kaynak : https://www.travelandleisure.com/airlines-airports/why-is-it-faster-to-fly-east-than-west
19
5
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
19
5
3
1
0