Dünyanın En Yaşlı Yılanı, Eşeysiz Yumurtlayarak Herkesi Şaşırttı

78
4
3
2
1
Yaşayan en yaşlı olan 62 yaşındaki kraliyet yılanı yumurtladı. İşin ilginç tarafı ise bu dişi kraliyet pitonunun yanına son 20 yıldır herhangi bir erkek pitonun gelmemiş olmasıydı.

Hayvanlar bir şekilde insanları şaşırtmaya devam ediyor. Kafeste yaşayan yaşlı bir yılan, herhangi bir erkek olmadan yumurtlamayı başararak bilim insanlarını şaşırtmayı başardı. ABD'nin Missouri eyaletindeki Saint Louis Hayvanat Bahçesi'nde bulunan 62 yaşındaki kraliyet pitonu, son 20 yıldır etrafında hiçbir erkek olmamasına rağmen 7 yumurta üretmeyi başardı.

Üstelik bu yılanla ilgili şaşırtıcı olan şeyler sadece bunlarla da sınırlı değil. Bu kraliyet pitonunun yaşayan en yaşlı yılan olmasının yanı sıra bu tür, daha 60'larına gelmeden uzun bir süre önce yumurtlamayı bırakıyor.

Yumurtlayan en yaşlı yılan

62 yaşında yumurtlayan kraliyet pitonu, yumurtlayan en yaşlı yılan

Saint Louise Hayvanat Bahçesi Sürüngen Bilim Yöneticisi Mark Wanner, bu şaşırtıcı olayla ilgili olarak "O, tarihte bildiğimiz yumurtlayan en yaşlı yılan" dedi. Pitonlarda eşeysiz üretmenin alışılmadık değil nadir olduğunu söyleyen Wanner, yılanların bazen gecikmeli döllenme için sperm depoladığını dile getirdi.

23 Temmuz tarihinde yumurtlayan bir pitonun yumurtalarından üç tanesi kuluçka makinesinde kaldı ve bir ay içerisinde yumurtadan çıkmaları bekleniyor. Yumurtalardan iki tanesi genetik örnekleme için kullanıldı. Kalan iki yumurtadaki yavrular ise kurutulamadı.

kraliyet pitonu

Genetik örneklemeler, bu yumurtaların eşeyli mi yoksa eşeysiz mi üretildiğini yani 'isteğe bağlı kendiliğinden üreme' olup olmadığını gösterecek. Hayvanat bahçesinde bulunan diğer kraliyet pitonu bir erkek ve 31 yaşında. Dişi piton ise 1961 yılında hayvanat bahçesine bağışlanmış.

Yılan, daha önce 2009 yılında yumurtlamıştı ancak onlar hayatta kalmayı başaramamıştı. Daha önce 1990 yılında da bir yumurtlama gerçekleştirmişti ancak kafesleri temizlenirken bir erkek pitonla aynı kovaya konulması sebebiyle erkek tarafından hamile bırakılmasına muhtemel gözle bakılıyor.

Kaynak : https://www.independent.co.uk/news/world/americas/snake-python-eggs-asexual-oldest-missouri-b433889.html
78
4
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
78
4
3
2
1