Dünyanın İlk Mobil İnternet Hizmeti i-mode, 2026 Yılında Kapatılacak

24
5
4
4
4
Japonya merkezli telekomünikasyon şirketi NTT Docomo, 1999 yılında piyasaya sürdüğü dünyanın ilk mobil internet hizmeti i-mode’un 2026 yılında faaliyetlerine son vereceğini duyurdu.

Dünyanın ilk mobil internet hizmeti olan i-mode, cep telefonu kullanıcılarının e-posta göndermelerine, internette gezinmelerine ve özel olarak biçimlendirilmiş internet sitelerinde alışveriş yapmalarına imkan tanımıştı. i-mode ayrıca haberler, hava durumu tahminleri ve bilet rezervasyonları da dahil olmak üzere çok çeşitli hizmetlere erişim sağlarken, emojiye benzer resimli karakterleri de Japon kullanıcıların hayatlarına sokmuştu.

Macerasına 1999 yılında başlayan ve bir dönemin kapısını aralayan i-mode, azalan kullanıcı sayısı nedeniyle Mart 2026 tarihinde kepenklerini kapatacak. NTT Docomo tarafından yapılan açıklamada, sözleşme sayısındaki düşüş ve 5G'ye daha fazla kurumsal kaynak tahsis edilmesi için i-mode hizmetlerinin sonlandırılacağı belirtildi.

mobil internet

Dünyanın ilk mobil internet hizmeti olan i-mode, 2004 yılında Japonya’da 40 milyon aboneye ulaşmıştı. Bu sayıya sadece dört sene içinde ulaşan firma, 2004-2010 tarihleri arasında ise yalnızca 9 milyon abone kazandı. NTT Docomo, teknolojiyi denizaşırı ülkelere ihraç etmeyi amaçladı; ancak yalnızca Avrupa'nın bazı bölgelerinde faaliyet gösterebildi. 

İlerleyen yıllarda iPhone ve Android işletim sistemini kullanan akıllı telefonların hızla popülerlik kazanmasıyla birlikte iyice kabuğuna çekilen i-mode, bu yılın üçüncü çeyreğinde 7,63 milyon abone daha kaybettiğini açıklamıştı. 

Kaynak : https://www.japantimes.co.jp/news/2019/10/29/business/tech/ntt-docomo-discontinue-decades-old-mode-worlds-first-mobile-internet-service-2026#.XblXOpozbIU
24
5
4
4
4
Emoji İle Tepki Ver
24
5
4
4
4