Dünyanın İlk Mutant Kertenkeleleri Yumurtalarından Çıktı

44
18
5
4
1
ABD'de bulunan Georgia Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, tıp dünyasının tartışılan yöntemlerinden olan CRISPR-Cas9'u uygulayarak laboratuvar ortamında genleri değiştirilmiş albino kertenkeleler üretmeyi başardılar. Bilim insanları şimdi, bu kertenkeleler üzerinde çalışmalarını sürdürmek ve diğer canlılarda da aynı yöntemi uygulamak istiyorlar.

ABD'de çalışmalarını sürdüren bilim insanları, günümüzde fazlasıyla tartışılan bir tekniği uygulayarak laboratuvar ortamında genleri değiştirilmiş ilk kertenkeleleri üretmeyi başardılar. Bilim insanları, mutant kertenkeleleri oluşturmak için tıp dünyasının bugüne kadar tartıştığı "CRISPR" tekniğini kullandılar. Bu sayede bilim insanları, bugüne kadar imkansız olarak görülen bir teoriyi gerçekleştirmiş oldular.

Aslına bu yöntem daha önceden memeliler, balıklar, kuşlar ve amfibilerin genlerini değiştirmek için kullanılmıştı ancak ilk defa kertenkeleler üzerinde uygulanan teknik, başarılı bir sonuç verdi. İşte bilim insanları tarafından laboratuvar ortamında üretilen albino kertenkele;

albino kertenkele

Bu yöntemin sürüngenlerde uygulanamama nedeni olarak zamansız döllenme gösteriliyordu. Ayrıca dişi kertenkelelerdeki embriyolara ulaşmak da bir hayli zordu. Bu da bilim insanları için işleri fazlasıyla zorlaştırıyor ve hatta imkansızlaştırıyordu ancak bilim insanları, zorlukların üstesinden gelerek laboratuvar ortamında genomlarıyla oynadıkları kertenkeleleri üretmeyi başardılar.

Tıp dünyasında tartışılan bir teknik olan CRISPR-Cas9, canlıların genomlarına DNA eklemek, çıkarmak veya değiştirmek için kullanılıyor. Aslına bakılacak olursa bu teknik bugüne dek hastalıkların tedavisi ve sorunlu genlerin yok edilmesi için kullanılıyordu ancak, bilim insanları şu sıralarda genleriyle oynanmış bebeklerin üretilmesi için bu teknikle ilgili çalışmalarını sürdürüyorlar.

Georgia Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları tarafından üretilen kertenkelelerle ilgili açıklamalarda bulunan çalışmanın bir numaralı ismi Doug Menke, bu işlem için çok uzun süredir çalıştıklarını ve değiştirilmiş genlerin enjekte edildiği kertenkelelerin yumurtadan çıkması için fazlasıyla heyecanlı bir şekilde iki üç ay daha beklediklerini söyledi. Daha önce hiç kimsenin bir sürüngen üzerinde gen değişikliği yapamadığını söyleyen Menke, genlerin yüzde 6 kadarının değiştirildiğini ancak bunun bile bilim dünyası için çok büyük öneminin olduğunu açıkladı.

Bilim insanları şimdi, genlerini değiştirerek albino yaptıkları bu kertenkelelerle ilgili çalışmalarını sürdürecek bu mutant canlılarda ne gibi değişikliklerin olduğunu gözlemlemeye devam edecekler. İlerleyen dönemlerdeyse ekip, bu tekniği başka canlılarda uygulamak ve başarılı olmak istiyor.

Kaynak : https://www.independentturkish.com/node/65296/bilim/laboratuvarda-mutant-kertenkele-%C3%BCretildi
44
18
5
4
1
Emoji İle Tepki Ver
44
18
5
4
1