Bilim İnsanlarının Hayalindeki Proje: Dünya ile Ay’ı Kabloyla Bağlamak

93
25
19
8
3
Columbia ve Cambridge üniversitelerinden bilim insanları, Dünya ile Ay arasına bir kablo hattı döşeyerek hem uzay turizminde yeni bir sayfa açmak hem de uzayda koloniler oluşturmak istiyorlar. Bilim insanları, aşmaları gereken çok sayıda sorun olmasına rağmen projeden umutlular.

Bilim insanlarının Dünya ve içerisinde bulunduğumuz evrenle ilgili çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bilim insanlarının da ellerindeki imkanlar çoğaldı ve şimdilerde, Dünya ile Ay arasında bir asansör kurmanın planlaması yapılıyor.

Columbia ve Cambridge üniversiteleri bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanlarının yeni projesi, "Spaceline" olarak isimlendiriliyor. Spaceline, en temel haliyle Dünya ile Ay arasında bir kablo bağlantısının yapılması ve bu kablo bağlantısı üzerinden nakliye işlemleri gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Eğer bu proje gerçekleşirse hem Ay ile Dünya arasına bir asansör kurulmuş hem de uzay turizminin kapıları makul bir fiyatla(!) aralanmış olacak.

uzay asansörü

Konuyla ilgili çalışmalarını yürüten Cambridge Üniversitesi'nden Zephyr Penoyre, Spaceline sisteminin bir tren yolu sistemi gibi düşünülebileceğini ifade etti. Ancak bu durumun tren yolculuğundan biraz daha farklı olacağını söyleyen Penoyre, uzayın derin boşluklarında yolculuk yapmanın çok daha kolay olduğunu belirtti. 

Bu sistem için hala çok ciddi çalışmaların yapılması gerekiyor. Örneğin; Dünya'nın çok ciddi bir çekim gücü var. Bu da Ay'a ulaşılması durumda kablonun kopabileceğini düşündürüyor. Bilim insanları bu konuda, Ay'dan Dünya'ya kadar uzanacak halatın Dünya ile temas edeceği bölgedeki yer çekimini sıfırlamaya karar vermiş durumdalar. Bu durum laboratuvar ortamlarında mümkün görünse de gerçekte nasıl olacağı kesinleşmiş değil. 

Projenin en büyük sorunuysa kullanılacak malzemeler. Bilim insanları şimdilik, karbon nanotüpler kullanmayı düşünüyorlar. Bilim insanlarının hesaplamalarına göre karbon nanotüpler hem çekim kuvvetine hem de mesafeye dayanabilecek konumda ancak buna rağmen en iyi malzemenin ne olduğuyla ilgili soru işaretleri var. Bilim insanları, Dünya'dan Ay'a uzanacak kabloda kullanılabilecek birkaç malzemenin olduğunu ifade ediyorlar.

  • Not: Teoride sadece bir saç teli kalınlığındaki bir karbon nanotüp, koca bir arabayı çekebilecek kadar dayanıklıdır.

Spaceline

Eğer her şey yolunda giderse, bilim insanları bu hattın Lagrange noktasında çeşitli koloniler kurmayı düşünüyor. Bu kolonilerde araştırma merkezleri, teleskoplar ve uzayla ilgili diğer tesisler yer alacak. Bu hayaliyle ilgili de açıklamalarda bulunan Penoyre, Antarktika bölgesinde bulunan araştırma merkezlerini örnek gösteriyor. Yıllar önce Antarktika'da kimsenin bulunmadığını, ancak Antarktika'nın her geçen gün biraz daha fazla insana ev sahipliği yaptığını vurgulayan Penoyre, Spaceline projesinin de benzer sonuçlarının olabileceğini düşünüyor. 

  • Not: Lagrange noktası, Dünya ile Ay arasındaki çekim noktasının eşit ve ters yönlü olduğu noktadır.
Kaynak : https://futurism.com/scientists-cable-earth-moon
93
25
19
8
3
Emoji İle Tepki Ver
93
25
19
8
3