Gökyüzünün, Son 12 Yılda Biz Farkında Bile Olmadan Nasıl Değiştiğini Gösteren Video

10
3
2
1
1
NASA'nın yıllardır tüm gökyüzünün haritasını çıkartmak için kullandığı NEOWISE sayesinde, gökyüzünün geçtiğimiz 12 yılda nasıl değiştiğini gösteren bir video oluşturuldu. Bu videoda, uzaydaki bazı nesnelerin yıllar içerisinde neler yaptığı tek tek görülebiliyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay tutkunlarını mest edecek yeni bir projeye imza attı. Kurum, 2009 yılında uzaya gönderdiği Geniş Alanlı Kızılötesi Gözlem Kaşifi (NEOWISE) ile bugüne kadar elde ettiği görüntülerin bir derlemesini oluşturdu. Oluşturulan yeni görüntü, "tüm gökyüzü"nün 12 yıllık değişim sürecini gösteriyordu.

NASA'nın NEOWISE isimli kaşifi, yörüngesini her 6 ayda bir kez tamamlıyor. Bu süreçte de uzay boşluğundaki sayısız nesnenin görüntüsünü çekiyor. Üstelik bu nesnelerin yaydığı kızılötesi ışınlar da kayıt altına alınıyor. Bilim insanları da bu görüntüleri birleştiriyor ve "tüm gökyüzü" haritasını oluşturuyorlardı. Yapılan yeni çalışma ile haritadaki nesnelerin 12 yılda nasıl değiştiği gözler önüne serilmiş oldu.

"Evrenin kendi işleri var"

NASA

*WISE isimli kaşifin görüntülediği kızılötesi dalgalar

Başımızı kaldırıp gökyüzüne baktığımızda, gökyüzünü her zaman aynı görürüz. Ancak gerçekte bu durum çok farklı. Zira konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Amy Mainzer, "Yıldızlar parlıyor ve patlıyor. Asteroitler pır pır ediyor. Kara delikler yıldızları parçalıyor. Evren gerçekten meşgul, aktif bir yer." ifadelerini kullanarak aslında başımızdan yüzlerce kilometre yukarıda bir çok şeyin olduğunu söyledi.

Şimdi sizlerle, NEOWISE'ın elde ettiği görüntülerin yıllar içerisinde nasıl değiştiğini gösteren videoyu paylaşacağız. Bu videoda hem yukarıda gördüğünüz kızılötesi dalgalardan elde edilmiş görüntüler hem de tüm gökyüzü haritasındaki bazı nesnelerin görüntüsünün yıllar içerisinde nasıl değiştiğini göreceksiniz. Video kesitler içerdiğinden, baştan sona kadar izlemenizi tavsiye ederiz.

İşte tüm gökyüzü haritasının 12 yılda nasıl değiştiğini gösteren video

Kaynak : https://www.sciencealert.com/nasa-just-unveiled-an-epic-12-year-timelapse-of-the-entire-sky
10
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
10
3
2
1
1