Apple'ın Korktuğu Şeyin Başına Gelmesine Sayılı Günler Kaldı

Son zamanlarda sağlam darbeler alan ve gidişatı pek iyi olmayan Apple'ın bu seneki cihazlarıyla birlikte daha da kötü bir hal alması bekleniyor. Özellikle kullanıcıların iPhone 11'e karşı sert eleştiriler yapmasından sonra Apple'ın nasıl bir sene atlatacağı büyük bir muamma.

Apple, 2018 yılından itibaren ciddi bir düşüş yaşamaya başladı. 2018 yılının ikinci çeyreğinde Avrupa'ya 7,7 milyon birimlik teslimat yapan Apple, bu yıl aynı çeyrek içerisinde bu sayıyı 6,4 milyona düşürdü. %17'lik bu düşüş, Apple'ın Avrupa'daki akıllı telefon pazar payını da 12 aylık süre içerisinde %17'den %14,1'e düşürdü.

Bunların olmasıyla birlikte Apple'ın iPhone satışlarından elde ettiği gelir de 2012'den bu yana ilk kez %50'nin altına geriledi. Kullanıcılarını memnun etmekte zorlanan Apple'ın yeni hizmetlerinin Apple'ı eski günlerine getireceğini düşünüyorsanız Apple'ın bu hizmetlerden kâr etmesi için önünde uzun bir sürenin bulunduğunu belirtebiliriz.

Tabii ki burada Apple'ın ortadan kaybolacağı ya da akıllı telefon sektöründe ciddi şekilde gerileyeceğini söylemiyoruz. Yine de Apple'ın bu gidişatının ardından iPhone 11'in çıkacak olması, Apple'ı ciddi şekilde zarara uğratabilir.

2019 yılında çıkan yeni amiral gemileri, bünyesinde çentiksiz bir ekran, 5G bağlantı hızları, uzun bir pil ömrü, hızlı şarj ve güvenlik önlemlerini barındırıyor. Apple'ın bu donanımlara sahip telefonlarla yarışması gerekiyor ancak şu an önümüzde duran tabloya baktığımızda bunun son derece zor olduğunu söyleyebiliriz.

Apple'ın iPhone 11 ailesini incelediğimiz zaman devasa ve kötü görünen bir çentiğin hâlâ ön panelde bulunduğu görülebiliyor. Bunun yanı sıra 5G bağlantı hızı da 2020 model iPhone'lara ertelendi ve pil ömrü uzatılmış olsa da Android cihazlarla yarışabilecek düzeyde değil.

Tüm bunların yanı sıra Apple'ın kendini her zaman övdüğü güvenlik konusu da bu hafta gerçekleşen DefCon etkinliğinde yerle bir edildi. Güvenlik araştırmacıları, Apple'ın güvenlik ve gizlilik iddialarını tamamen yalanladı.

Bu özellikleri arka arkaya sıralayınca bir Apple ya da iPhone düşmanlığı ele alınmış gibi görünse de olaylara yalnızca daha geniş bir çerçeveden bakıldığını hatırlatmakta fayda var. Apple'ın bu düşüşünün üzerine kullanıcılarının beğenmediği bir telefonu ortaya çıkarmasının sonucunda satışlarının daha da fazla düşeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ayrıca zayıf kalan özellikleri sebebiyle diğer markalardan da kendine müşteri çekmesi oldukça güç olan Apple'ın müşteri kaybettiği de biliniyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman Apple'ın bu sene nasıl bir mali yıl atlatacağı merak konusu.