Ubisoft: "Steam'in Satışlardan Aldığı Pay Hiç Gerçekçi Değil"

Ubisoft, en büyük oyun dağıtım platformu Steam'in oyun satışlarından aldığı payı 'gerçekçi' bulmadığını söyledi.

Ubisoft, Epic Games Store ve Google Stadia platformlarına katılan ilk büyük yayıncılardan biridir. Şirketin Steam gibi büyük oyuncu kitlesine sahip bir platform yerine başka alternatifleri seçmesinde ise ilginç bir neden var.

Ubisoft’un Başkanı Chris Early, Valve’in oyun dağıtım platformu olan Steam’in çok fazla para kazandığını ve “Dünya’daki oyun dağıtımının şu anki durumunu yansıtmadığını ve Steam’in güncel iş modelinin gerçekçi olmadığını” söyledi.

Chris Early’nin Valve hakkında yaptığı şikayetin haklılığı ise tartışmaya açık. Valve belki de modern dijital dağıtım sistemini oluşturan ve bu şeklini tüm dünyaya benimseten bir şirket olarak tanımlanabilir. Ancak sektörün büyümesiyle şirketin altında kaldığı baskı artınca bu sistem değişecek gibi duruyor.

Valve yıllarca geliştiricilerin Steam üzerinden yaptığı her satıştan %30’luk bir pay aldı. Dolayısıyla geliştiricilere yaptıkları satışın yalnızca %70’lik bir kısmı kalıyordu. Bu standart ise tüm dijital dağıtım endüstrisinde kabul edilmiş sayılabilirdi. Xbox ve PlayStation platformlarıyla birlikte iOS ve Google Play platformları bile aynı sistemi uyguladılar.

Günümüzde ise Valve bu modeli biraz değiştirdi. Steam’deki bir oyun 10 milyon dolar hasılatı geçmeyi başarırsa Valve artık satışlardan %25 pay alacak. Eğer 50 milyon dolar hasılatı da geçerse Valve’ın alacağı pay %20’ye inecek. Şirketin Kasım ayında yaptığı bu değişikliğin en büyük sebebi ise yeni bir rakibin ortaya çıkmasıydı: Epic Games.

Epic Games'in iş modeli

Epic Games Aralık ayında dijital dağıtım platformu Epic Games Store’u çıkardı. Epic Store’un oyun satışlarından aldığı pay ise yalnızca %12 olarak belirlendi. Yani Valve’ın alacağı payın yarısından da az. Böyle bir payın belirlenmesi Epic ve Valve arasında durmaz bir savaşa yol açtı. Ancak savaş yalnızca platformlar arasında değildi ve oyun geliştiricileri ve yayıncıları da bu savaşta yer alıyordu.

Epic Games Store Aralık’taki çıkışından beri Tom Clancy’s The Division 2 ve Metro: Exodus gibi oyunları Steam’den uzak tutmak için birçok “özel teklif”te bulundu. Ancak sunulan özel teklifler çok da özel değillerdi. Sonuçta Ubisoft’un da kendi dağıtım platformu Uplay vardı ve oyunlarını orada satışa çıkarabiliyordu.

Oyunlardan alınan düşük satış payları ve özel teklifler bile Ubisoft’un “gerçekçilik” anlaşıyına uymuyor. Ancak endüstrideki artan seçenekler şirkete pazarlık yapabilme fırsatı sunuyor. Ubisoft için en büyük problem ise Steam’in hala açık ara farkla en büyük satış platformu olması.

Ubisoft, Steam’de oyun satmaya devam ediyor

Her gün yüzbinlerce insan Steam’e kaydoluyor ve kaydolan bu insanlar genellikle yeni oyun satın almak isteyen müşterilerden oluşuyor. Epic Games ise hala Fortnite tabanını diğer oyunları satın alabilecek potansiyel müşterilere çevirmek için gayret gösteriyor ve dışarıdan müşteri çekmeye çalışıyor.

Ubisoft ise Steam’in %30’luk bir pay almasına rağmen hala Steam’den ayrılamıyor. 2019 yılında Trialse Rising ve Far Cry: New Dawn’ı Steam üzerinden yayınlanmıştı. Bu iki oyun da şu anda Epic Games Store’da bulunmayan oyunlar.

Steam, kendi potansiyelinin farkında

Bunun dışında Ubisoft muhtemelen Rainbow Six: Siege gibi oyunlarını Steam’den Epic Games’e geçirmeyi düşünmüyordur bile. Oyun şu anda Epic Games Store’da satılıyor. Ancak oyun Steam üzerinde 2015 Aralık’taki yayınlanışından beri 50 milyon dolar hasılatı geçtiğinden Ubisoft her oyun içi satıştan %80’lik pay alıyor.

Yine de Ubisoft’un Valve’ı daha fazla baskı altına almasını engelleyen bir şey yok. Ancak Valve de biliyor ki Steam, Ubisoft gibi şirketlere oldukça çekici geliyor çünkü çok fazla kullanıcıya sahip. Valve da elindeki avantaja sahip olduğu sürece gelir politikasını büyük ölçüde değiştirecek bir eylemde bulunmayacaktır.