Half-Life 3 Ne Zaman Çıkacak? İşte Ortaya Atılan Her Teori

101
10
4
3
2
Half-Life 3, bir türlü piyasaya çıkmamasına rağmen oyun dünyasının belki de en ünlü devam oyunu. Bu sene çıkan Half-Life: Alyx ile devam oyunlarının sinyalleri yakılan serinin devam edip etmeyeceği hakkında birçok teori ortaya atılıyor. Bu zamana kadar ortaya atılan tüm teorilerle “Half-Life 3" sorusunun yanıtını bulmaya çalışıyoruz.

Half-Life, 1998 yılındaki ilk çıkışından ve ardından gelen PC oyun dünyasındaki devrim niteliğindeki devam oyunuyla birçoğumuzun gönlünü fethetmiş bir yapım. FPS türüne getirdiği yenilikler ve muazzam hikâyesiyle birçok platformda en iyi oyunlar listesine giren Half-Life serisi, 2. oyunla beraber ucu açık bir şekilde bırakılmıştı.

Bu bağlamda serinin sıkı hayranları, her sene bir ton Half-Life 3 teorisiyle karşımıza çıkıyor. Half-Life 3 belki de oyun dünyasında bilinen ve oynanmayan en önemli devam oyunu olarak nitelendirilebilir. Bu içeriğimizde Half-Life 3 hakkında ortaya atılan teorileri, ortaya çıkan sızıntıları ve Half-Life 3 hakkında bilinen her şeyi inceliyoruz. “Half-Life 3 çıkacak mı?” sorusunun yanıtını gelin hep beraber bulmaya çalışalım.

half life 3

Geçmişte Half-Life 3 hakkında ortaya atılmış tüm teoriler ve bilinen her şey:

  • Mayıs 2006: Half-Life 2: Episode 3 duyuruldu.
  • Ocak 2008: Half-Life 3’ün ortaya çıkan sahte ekran görüntüsü.
  • Ekim 2008: Half-Life 3’ün 2 milyon kopya satma şartı iddiası.
  • Temmuz 2010: Alien Swarm SDK’da bulunan garip kodlar.
  • Mayıs 2011: Portal 2’de ortaya çıkan olası yeni Half-Life kodları.
  • Aralık 2011: Half-Life 3 tişörtü giyen ünlü gizemli adam.
  • Nisan 2012: Steam’de ortaya çıkan Half-Life 3 sipariş sayfası.
  • Haziran 2012: Sızdırılan konsept çizimi.
  • Ağustos 2012: Yanlışlıkla yazılan Half-Life 3 ibaresi.
  • Haziran 2013: Jira’da ortaya çıkan 42 kişilik e-posta listesi.
  • Ağustos 2013: Bir geliştirici tarafından paylaşılan Internal Beta gönderisi.
  • Ekim 2013: Half-Life 3’ün ticaret unvanı alındı.
  • Mayıs 2014: Counter-Strike yaratıcısı Minh Le, Half-Life 3’ü gördüğünü iddia etti.
  • Haziran 2015: Valve sitesinde ortaya çıkan sahte Half-Life 3 logosu.
  • Ağustos 2016: Bir diğer Gamescom vakası.
  • Şubat 2017: Valve stüdyolarında bir monitörde görülen “hl3” kısayolu.
  • Kasım 2019: Nihayet: Half-Life: Alyx ortaya çıktı.
  • Mart 2020: Half-Life: Alyx’de çalışan Dario Casali’nin Half-Life 3 yorumları.

Mayıs 2006: Half-Life 2: Episode 3 duyuruldu:

half life 3 ne zaman çıkacak

Half-Life 3 ile ilgili tüm spekülasyonlar aslında 2006 yılında Half-Life 2: Episode 3’ün 2007 Noel dönemi için duyurulmasıyla başladı. Valve’ın başında olan isim Gabe Newell, Half-Life serisinin bölüm bölüm olarak belirli aralıklarla yayınlanacağını ve serinin devam edeceğini duyurdu. Bu duyuru ise günümüze kadar gelen Half-Life 3 furyasını başlatmış oldu.

Ocak 2008: Half-Life 3’ün ortaya çıkan sahte ekran görüntüsü:

half life 3 ne zaman çıkacak

Gabe Newell’ın duyurusunun ardından yeni bir Half-Life oyunu tabii ki gelmedi. Fakat serinin hayranları 2008 yılından itibaren, bazı sızıntıları ortaya çıkarmaya ve sahte görüntülerle insanları kandırmaya başladı. Half-Life Episode 2’nin 2007 yılında çıkmasının birkaç ay ardından Ocak 2008’de sahte Half-Life 3 oyun içi ekran görüntüleri internet ortamını sallamaya başladı.

Ekim 2008: Half-Life 3’ün 2 milyon kopya satma şartı iddiası:

half life 3 ne zaman çıkacak

İnternete yayılan sahte oyun içi görüntünün ardından 2008 yılının sonlarına doğru, Valve çalışanı Doug Lombardi Videogames Daily platformunda bir röportaj verdi. Lombardi verdiği röportajda; 2008 yılının sonlarına doğru Valve’ın Half-Life 2: Episode 3’ü duyurabileceğini söyledi.

Ayrıca geliştirici ekibin Half-Life 3 üzerinde çok yoğun çalıştığını ve stüdyonun tüm kaynaklarını Half-Life 3 için harcadığını belirten Doug Lombardi, en az 2 milyon kopya satmaları gerektiğini, aksi takdirde mahvolacaklarını söyledi. Hâliyle bu sözler de boş çıktı ve serinin hayranları bir hayal kırıklığı daha yaşadı.

Temmuz 2010: Alien Swarm SDK’da bulunan garip kodlar:

half life 3 ne zaman çıkacak

Takvimler 2010 yılını gösterdiğinde Half-Life 3 spekülasyonları tekrar alevlenmeye başladı. Valve’ın kendi oyun motorları Source Engine için belirli oyun bölümleri yarattıkları Alien Swarm SDK geliştirici yazılımında, Half-Life 2: Episode 3’te kullanılabilecek; “Ep 3 Blob Shake Position”, Ep 3 Fire Cover Position” gibi kodlar ortaya çıktı.

Bu kodların aslında hiçbir dayanağı olmasa da yeni bir Half-Life oyununun yolunu gözleyen serinin hayranları, bu kodların adeta üzerine atladı. Fakat Half-Life 3’ün genel hikâyesinde olduğu gibi bunun da sonucu hüsran oldu.

Mayıs 2011: Portal 2’de ortaya çıkan olası yeni Half-Life kodları:

half life 3 ne zaman çıkacak

Alien Swarm olayının üzerinden henüz 1 yıl geçmişken, bir başka kod vakası daha yaşandı. 2011 Mayıs’ta Portal 2’nin kod dosyalarında Half-Life 2’de yer alan Combine Advisor’lar ile ilgili bir kod ortaya çıktı.

“Combine Advisor - Roaming” şeklinde olan bu kod ise yeni bir koddu ve Half-Life 2’de kullanılmamıştı. Bu kodun keşfedilmesinin hemen ardından Valve aniden bu kodu kaldırdı. O zaman için Valve’ın, Half-Life 3’ün zamansız ortaya çıkmasını istemediği düşünen serinin hayranları, yine hayal kırıklığı yaşamış oldu.

Aralık 2011: Half-Life 3 tişörtü giyen ünlü gizemli adam:

half life 3 ne zaman çıkacak

Aralık 2011’de Chandana Ekanayake isimli bir Twitter kullanıcısı, gittiği yerel bir oyun fuarında bir Valve çalışanının fotoğrafta görülen Half-Life 3 tişörtünü giydiğini söyledi.

O zaman için Valve çalışanının yüzünü de saklamasıyla beraber konunun ciddi olduğu düşünülmüştü. Fakat ardından Half-Life 3 ile ilgili hiçbir gelişme yaşanmayınca, bu tişört ile Valve çalışanının sadece bir şaka yaptıkları ortaya çıkmış oldu.

Nisan 2012: Steam’de ortaya çıkan Half-Life 3 sipariş sayfası:

half life 3 ne zaman çıkacak

Takvimler Nisan 2012’yi gösterdiğinde tüm dünyadaki Half-Life hayranlarını birkaç dakikalığına da olsa mutluluktan havaya uçuran bir olay gerçekleşti. "Half-Life 3: Şimdi Erişilebilir" ibaresiyle karşı karşıya kalan serinin hayranları ufak çaplı bir şok geçirmişti.

Fakat dakikalar sonra sözde Steam sayfasının URL’sinin “steampowered” yerine bir “p” fazlalıkla “steamppowered” şeklinde yazıldığı ve bu sitenin 1 Nisan şakası olduğu ortaya çıktı.

Haziran 2012: Sızdırılan konsept çizimi:

half life 3 ne zaman çıkacak

Haziran 2012’de artist Andrea Wicklund, talihsiz bir olay yaşadı. Sanatçının Picasa dosyaları internette sızdırıldı ve Half-Life ile ilgili birçok ortaya çıkmaması gereken çizimler internete yayıldı. Bu yayılan çizimler arasında bu sene çıkan Half-Life: Alyx sahnelerinden de de bazı çizimler bulunuyordu. Fakat bu çizimlerden bir tanesinin atmosferi, uzaylı evreni Xen’in atmosferine oldukça fazla bir benzerlik sergiliyordu.

Ağustos 2012: Yanlışlıkla yazılan Half-Life 3 ibaresi:

half life 3 ne zaman çıkacak

Sızdırılan konsept çizimlerinden hemen 1,5 ay sonra Almanya’da gerçekleşen Gamescom etkinliğinin oyun tanıtımı listesinde heyecan verici bir detay ortaya çıktı. 2012’de tanıtılacak olan oyunlar listesinde hepinizin tahmin ettiği üzere Half-Life 3 de vardı.

Tabii ki Half-Life hayranları daha Almanya biletlerini alamadan bu hata düzeltildi ve Half-Life 3 ibaresi listeden kaldırıldı. Daha sonradan Gamescom yetkililerine bu olayı defalarca soran Eurogamer muhabirleri “yalnızca bir hataydı” yanıtından başka bir cevap alamadı.

Haziran 2013: Jira’da ortaya çıkan 42 kişilik e-posta listesi:

half life 3 ne zaman çıkacak

Gamescom olaylarının üzerinden 1 yıl geçmişti ki Half-Life 3’ten umudunu kesen hayranlarını heyecanlandıran bir başka sızıntı gündeme geldi. Valve’ın proje takip aracı olan Jira’da, Half-Life 3 e-posta sistemine kayıtlı olan 42 Valve çalışanının ismi ortaya çıktı.

Fakat bu sızıntının gerçek olup olmadığı hiçbir zaman tespit edilemedi. Serinin sıkı hayranları her ne kadar bu 42 kişinin gizli bir şekilde Half-Life 3 üzerinde çalıştığını iddia etse de bu söylentilerde bir zaman sonra duruldu ve Half-Life 3 tartışmaları yine bir süre piyasadan elini ayağını çekti. Bu olaydan birkaç ay sonra Jira’da bir başka sızıntı meydana geldi. Bu sefer “Half-Life 3 Core” isimli e-posta grubu listelendi ve bu listede bir öncekinden daha fazla çalışan vardı.

Ağustos 2013: Bir geliştirici tarafından paylaşılan Internal Beta gönderisi:

half life 3 ne zaman çıkacak

Ortaya çıkan mail listesinden sonra gündem yeni sakinleşmişti ki hemen ardından Steam’in Community Announcement kısmında Half-Life 3’ün 3. Internal (Dâhili) Beta gönderisini paylaştı.

Bu gönderinin gerçek bir oyun geliştiricisi tarafından paylaşılması büyük bir heyecan yaratırken hemen ardından bu gönderinin sahte olduğu ortaya çıktı. Twitter üzerinden de açıklama yapan gönderiyi paylaşan geliştirici, bir şey denerken bu gönderiyi attığını gerçekten yayınlanacağını düşünmediğini söyledi.

Ekim 2013: Half-Life 3’ün ticaret unvanı alındı:

half life 3 ne zaman çıkacak

Bir oyun fikrinin veya isminin ticaret unvanını almak, bir şirket için çıkacak olan oyunlarına erken dikkat çekmek için mükemmel bir yöntem çünkü Avrupa ticaret unvanı dosyalarını takip eden büyük bir kesim var. Deus Ex: Mankind Divided ve Gwent ticaret unvanı ortaya çıktıktan sonra piyasa sürülen en meşhur oyunlardan.

Ekim 2013’te de Valve tarafından alınan Half-Life 3 ticaret unvanı internet ortamına düştü. Fakat bu olayın bir hafta sonrasında Valve bu ticaret unvanının sahte olduğunu söyledi ve serinin hayranlarına bir kez daha hüsran yaşattı.

Mayıs 2014: Counter-Strike yaratıcısı Minh Le, Half-Life 3’ü gördüğünü iddia etti:

half life 3 ne zaman çıkacak

2014 yılının mayıs ayında sessiz geçen uzun aylar sonrasında Counter-Strike oyununun arkasındaki isim olan Minh Le, Half-Life 3’ün konsept tasarımlarını ve oyunun üzerinde çalışıldığını gördüğünü iddia etti.

Bu yaptığı açıklamaların ardından gördüğü oyun için “aslında Half-Life evreninde geçen bir oyuna benziyordu.” şeklinde şaibeli açıklamalar yapan Minh Le, olayların üzerinden birkaç sene geçtikten sonra Valve şirketinden ayrıldı ve konuyla ilgili bir daha konuşmadı.

Haziran 2015: Valve sitesinde ortaya çıkan sahte Half-Life 3 logosu:

half life 3 ne zaman çıkacak

Yine bir Haziran ayında ve yaz döneminde, Half-Life 3 sızıntılarının ve teorilerinin interneti kasıp kavurduğu favori aylarda Half-Life 3 logosu bu sefer çok ilginç bir yerde ortaya çıktı. İnternette yayılan valve.software isimli bir sitede Half-Life 3 logosu görüntüleniyordu.

Sadece birkaç saatliğine de olsa serinin hayranlarını mutluluktan havaya uçuran bu sitenin daha sonradan şaka amaçlı oluşturulmuş olduğu ve Valve ile bir ilgisi olmadığı ortaya çıktı. Bu site yakın bir zamana kadar Half-Life 3 logosunu barındırır hâlde varlığını sürdürmüş olsa da şu an Valve tarafından gerçekten satın alınmış durumda ve kullanımda.

Ağustos 2016: Bir diğer Gamescom vakası:

half life 3 ne zaman çıkacak

Tam 4 sene önce bir Half-Life 3 vakasına daha maruz kalan Gamescom, bu sefer de sahte Half-Life 3 afişi ile sabote edildi. Fotoğrafta da görüldüğü üzere Gamescom etkinliğinin yapılacağı binanın dışında, Titanfall 2 afişinin yanında kocaman bir Half-Life 3 afişi görülebiliyor.

Şubat 2017: Valve stüdyolarında bir monitörde görülen “hl3” kısayolu:

half life 3 ne zaman çıkacak

Valve şirketinin kralı Gabe Newell, sürekli gündem olan ve asla unutulmayan Half-Life 3 söylentilerinin suçunu kendi çalışanlarına atarken, bir Valve stüdyosunun monitöründe “hl3” şeklinde üzerinde Half-Life logosu olan Half-Life 3 kısayolu ortaya çıktı.

Fakat Half-Life: Alyx’in de çıkışıyla beraber bir çoğumuzun tahmin edebileceği gibi ortaya çıkan bu kısayol, Half-Life: Alyx için oluşturulmuştu. Zaten fotoğraftaki VR çalışmaları da bu iddiaları destekler nitelikte. Fotoğrafın tam boyutuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kasım 2019: Nihayet: Half-Life: Alyx ortaya çıktı:

half life 3 ne zaman çıkacak

Tabii ki de Half-Life: Alyx, herkesin ısrarla beklediği Half-Life 3 oyunu değildi ama yine de yeni bir Half-Life oyunuydu. Her ne kadar oyunun sadece VR olması hayranları bir nebze üzse de sonuçta artık ortada “3.” bir oyun vardı.

Half-Life: Alyx’in tasarımcısı David Speyrer’e Half-Life serisinin geleceği sorulduğunda ise Speyrer bütün hayranları sevindiren; “Sanırım bunu duymak sürpriz olmayacaktır ama uzun zamandır Valve’daki birçok isim Half-Life evrenine geri dönmeyi istiyor. Bu oyunla beraber görmüş olduk ki Valve yeni Half-Life hikâyeleri anlatabilmek için yeni yöntemler keşfediyor ve keşfetmeye devam edecek.” açıklamalarında bulundu.

Bu açıklamalar her ne kadar serinin hayranları için mutluluk verici olsa da aynı zamanda bir bakıma Half-Life 3 olarak bir devam oyununun aslında düşünülmediğini de belirtiyordu. Bu açıklama göre Valve bir devam oyunundan ziyade daha çok değişik oynanışa sahip, Half-Life evreninde geçen değişik yan hikâyeler anlatmayı planlıyordu.

Mart 2020: Half-Life: Alyx’de çalışan Dario Casali’nin Half-Life 3 yorumları:

half life 3 ne zaman çıkacak

Half-Life: Alyx’in piyasaya sürüldüğü dönem IGN ile bir röportaj yapan Dario Casali, Half-Life 2’nin uzun geliştirme döneminin aslında Valve’ın oyun motoru The Source yüzünden kaynaklandığı belirtti. Half-Life 2 geliştirilirken aynı zaman The Source oyun motoru da geliştiriliyordu ve oyun motoru hazır oldukça Half-Life 2 bu motorun üzerine ekleniyordu.

Half-Life 2’nin 2. ve son bölümü 2007 yılında çıktığında Valve’ın yeni bir oyun motoru geliştirmeye hazır olduğunu belirten ve 2015 yılında The Source 2 oyun motorunun ortaya çıktığını söyleyen Casali, Valve ekibi yeni oyun motoruna odaklandığı için 2015 yılına kadar bir Half-Life 3 çalışmasının olmadığını belirtiyor.

Half-Life serisinin bölümlerden oluşan yapısının bir noktadan sonra sürekli ve kontrolsüz büyümeden muzdarip olduğunu belirten Casali, Half-Life 2: Episode 3 ile ilgili olan bütün çalışmaların bu nedenle rafa kaldırıldığını ima ediyor.

Ufukta Half-Life 3 görünüyor mu?

half life 3 ne zaman çıkacak

Half-Life: Alyx’in piyasa sürülmesiyle beraber Half-Life 3 tartışmaları tekrardan gündeme gelmiş oldu. Her ne kadar tüm Half-Life oyunlarında çalışmış olan Dario Casali, Half-Life serisinin VR platformundan devam etmesini istediklerini ima etse de Half-Life: Alyx’in bitişi ve son sahneleri, Half-Life 3’ün geleceğini destekler nitelikte.

Oyunu henüz oynamamış olanlar için bir spoiler vermeden anlatacak olursak, Half-Life ve Half-Life 2 arasında geçen Alyx’in son sahneleri, alternatif bir Half-Life 2 bitiş sahnesi içeriyor. Ayrıca jenerik sonrası görüntülerde de hikâyenin devam edeceği açıkça belirtiliyor.

half life 3 ne zaman çıkacak

Yeni gelebilecek Half-Life oyunlarıyla ilgili açıklama yapan Dario Casali ise şu ifadeleri kullanıyor: “Bu noktada yeni bir Half-Life oyunu olacak mı ve yeni bir oyun olursa VR platformunda mı olacak henüz bilmiyoruz. Şu an yapabileceğimiz en iyi şey, Half-Life: Alyx’e gelen yorumları yakından takip etmek olacaktır. İnsanların VR oyunda ne kadar eğleniyor ve VR platformuna ne kadar oyuncu çekebiliyoruz bunlara bakıyoruz.”

Half-Life hayranlarının şansı ise Half-Life: Alyx oyununun hem oyuncular hem de eleştirmenler tarafından bir hâyli fazla beğenilmiş olması. Oldukça yüksek puanlar alan Half-Life: Alyx nedeniyle Half-Life serisinin geleceği şu an için parlak görünüyor. Genel olarak bir diğer Half-Life VR oyunu beklesek de Valve sürpriz yapmayı seven bir şirket. Sizler Half-Life 3 hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce Half-Life 3 çıkacak mı? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

101
10
4
3
2
Emoji İle Tepki Ver
101
10
4
3
2