Ulaştırma Bakanı, Yurt Dışından Getirilen Telefonların Kullanım Süresinin Artırılmasıyla İlgili Detayları Açıkladı

41
14
5
1
0
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, birkaç gündür gündemde olan yurt dışından getirilen telefonlarla ilgili açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, düzenlemenin yurt dışında yaşayan vatandaşlar için olduğunu söyledi.

Türkiye'nin gündemi, son birkaç gündür yurt dışından getirilen telefonlarla meşgul. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada yurt dışından getirilen telefonların, ülkemizdeki yasal kullanım süresinin artırılacağını ifade etmişti. Geçtiğimiz akşamsa bununla ilgili yeni iddialar gündeme getirilmişti. İddialara göre düzenleme, yurt dışında yaşayan vatandaşlarla ilgili olacaktı.

Şimdiyse konuyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Anadolu Ajansı'na konuşan Bakan Uraloğlu, düzenlemenin yurt dışında ikamet eden vatandaşlara yönelik olduğunu söyledi. 

180 günlük yasal sınır, yurt dışında ikamet eden vatandaşlarla ilgili olacak

yurt dışı telefon kaydı

Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının, ülkemize getirdikleri mobil cihazların kullanım süresiyle ilgili sorun yaşadıklarını ve bunu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) aktardıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, tam olarak şu ifadeleri kullandı:

Yurt dışında yerleşik vatandaşlarla mavi kart hamili kişilere ilave haberleşme hizmeti verilmesine ilişkin mağduriyetin giderilebilmesi için BTK tarafından alınan kararla düzenleme yapıldı.

Peki BTK tarafından yapılan düzenleme neler içeriyor ve ne zaman yürürlüğe girecek? Bakan Uraloğlu'nun konuyla ilgili açıklaması da şöyle oldu:

Yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarının beraberinde getirdiği cihazlara ait yalnızca bir IMEI numarasıyla sınırlı olmak üzere başvuruda bulunan kişinin ikametgahının yurt dışında olması ve başvuru tarihi itibarıyla yurt dışına çıkmadığına ilişkin kontrolün olumlu sonuçlanması gerekiyor. Ardından yurt dışından gelen cihazlar için 120 günlük yasal kayıtsız cihaz kullanım süresi dolan kişilere, e-Devlet üzerinden başvurmaları halinde 2 defaya mahsus olarak 30'ar günlük ilave kullanım süresi tanımlanacak. Böylelikle yurt dışından gelen cihazlar için 120 günlük yasal kayıtsız cihaz kullanım süresi, 180 güne uzatılacak. İlave kullanım süresinin dolmasının ardından ise söz konusu cihazlara ilişkin IMEI numaraları siyah listeye alınacak. Süre uzatımına ilişkin BTK kararı gerekli altyapının oluşturulmasının ardından 1 Mart 2024'te yürürlüğe girecek.

Sırakaya, yasal sürenin 180 gün olacağını böyle açıklamıştı:

yurt dışı telefon kayıt süresi uzatılacak

Zafer Sırakaya tarafından yapılan açıklamalarda, vatandaşların yurt dışından getirilen telefonlar için e-Devlet üzerinden yapacağı "Geçici haberleşme" başvurusu ile yasal süreyi iki kez, 30'ar gün uzatabileceği ifade edilmişti. Böylelikle yurt dışından getirilen telefon için yasal kullanım süresi, 180 güne çıkacaktı. Bu da IMEI kaydı için 6 aylık sürecin olacağı anlamına geliyordu.

Zafer Sırakaya'nın X'te yaptığı paylaşım:

Bir müjdemiz de yurt dışından getirilen cep telefonlarıyla ilgili

Yapılacak yeni düzenleme ile

Yurt dışı cep telefonlarına e-devlet üzerinden “Geçici haberleşme” için başvuru yapılması durumunda mobil cihazlarını kullanım süresi 2 defaya mahsus
olarak 30’ar gün uzatılabilecek.

2024 yılı için IMEI kayıt ücretinin 10 bin TL zamlanarak 31 bin 692 TL'ye yükseleceğini de hatırlatalım:

Sırakaya'nın diğer müjdesi, yurt dışında yaşayıp da Türkiye'ye arabasıyla gelen vatandaşlarla ilgiliydi

Zafer Sırakaya, ilk paylaşımında bağlaç olan de kullanımı, ikinci bir müjdenin daha olduğu anlamına geliyor. Sırakaya, bununla ilgili de bir paylaşım yaptı. Paylaşıma göre yurt dışında emekli olan vatandaş, Türkiye'ye getirdiği otomobili artık 4 yıl boyunca hiçbir yaptırım olmaksızın kullanılabilecek. 

41
14
5
1
0
Emoji İle Tepki Ver
41
14
5
1
0