Bu İşitme Testiyle Kulağınızın Aslında Kaç Yaşında Olduğunu Öğrenin!

14
5
4
4
2
Vücudumuzdaki tüm parçalar bizle aynı hızla yaşlanmıyor. Mesela kulağımızın işitme yaı bizden daha genç ya da yaşlı olabilir. Bugün sizlere sunacağımız işitme testiyle kulak yaşınızı hesaplayabilirsiniz.

Kulağınızın ne kadar iyi duyduğunu hiç düşündünüz mü? Yanınızdaki bir insan sessizce konuştuğunda onu duyabilirsiniz, ancak bu duyma işlemi zamanla azalacaktır. Peki kendi yaşınızdan bağımsız kulağınızın da bir yaşı olduğunu biliyor musunuz? Karaciğer, deri, akciğer gibi organların aksine kulağınız kendini yenileyemez. Bu sebeple bir insanın işitme frekansının en iyi durumda olduğu yıllar bebeklik yıllarıdır. Kulağınıza verdiğiniz zararlar ve elbette yaşlanmayla kulağınız daha az duymaya başlayacak. Peki şu an bunun hangi oranda olduğunu biliyor musunuz?

Bugün sizlere kulağınızın kaç yaşında olduğunu görebileceğiniz bir test yapacağız. Yapacağımız testin ardından kulağınızın neden zamanla daha az duyduğunu ve bu sürecin neden yüksek frekansla başladığını açıklayacağız. O zaman ilk başta aşağıdaki videoyu izleyerek kulaklarınızın kaç yaşında olduğunu görelim.

Bu videoyla kulak yaşınızı hesaplayın:

Kulak neden zamanla daha az duymaya başlar?

Kulağınızın az duymasının birden fazla sebebi olabilir, ancak yaşınızın ilerlemesiyle gelen işitme zorluğu iç kulakla ilgilidir. Dış kulağınız ses dalgalarını toplayıp orta kulağa gönderir. Burada kulak zarına çarpan ses dalgaları, bu bölgeyi titreştirirler. Burada bulunan çekiç, örs ve üzengi kemikleri titreşimi iç kulağa aktarır. İçinde lenfatik sıvı dolu koklea bulunmakta olan iç kulakta çeşitli frekanslara duyarlı saç hücreleri bulunur. Buradaki saç hücreleri de mekanik enerjiyi elektrokimyasal enerjiye dönüştürür. İşte burada bulunan saç hücreleri çeşitli frekanslara duyarlıdır. Kendini yenileyemeyen bu bölgeyi hayatımız boyunca çok iyi korumamız gerekiyor. Burada ilk zarar gören hücreler daha yüksek frekanslara duyarlı hücrelerdir. Bebekken duymamıza rağmen sonrasında bu yüksek frekanslı sesleri duyamıyor oluşumuzun ardında bu hücreler yatar.

Kulaktaki saç hücreleri

Zaman geçtikte kendini yenileyemeyen kulağımız yüksek frekansları duyma konusunda daha fazla zorlanmaya başlar. Bu süreçte kulağımızı maruz bıraktığımız yüksek ses de bu bozulmayı kolaylaştırır. İnsanların hiçbir sorunu olmasa da belirli bir yaşa geldikten sonra tam olarak sizi duyamamasının asıl nedeni budur. Bu sebeple nene ve dedelerinize sizi duymuyorlar diye kızmak yerine zamanla sizin de başınıza böyle bir şey geleceğini unutmayın.

Bugün sizlere kulak yaşınızın kaç olduğunu açıkladık. Bu tarz içeriklerin devamının gelmesini istiyorsanız yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

14
5
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
14
5
4
4
2