KYK Burs Başvurusu Nasıl Yapılır? Başvuru Şartları ve Sonuç Öğrenme

4
4
1
0
0
İhtiyacı olan öğrencilere Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından verilen KYK bursuna herkes başvurabiliyor ancak bu bursu herkes alamıyor çünkü bazı şartlar var. Yüksek öğrenim sürecinde başarılı olan öğrencilere verilen KYK bursu başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir gibi merak edilen sorulara gelin yakından bakalım.

Yüksek öğrenimde okuyan, başarılı görülen ve ihtiyacı olan öğrencilere karşılıksız olarak Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından verilen KYK bursu, bu bursa hak kazanan öğrencilerin maddi ihtiyaçlarının en azından bir bölümünü karşılamayı hedefler. Her yıl öğrenim dönemi öncesi belirlenen tarihlerde herkes KYK bursuna başvurabilir ancak herkes bu bursu alamaz çünkü bazı şartları var.

KYK bursu başvuruları kredi başvurusu ile birlikte yapılıyor. Böylece bir öğrenci bursa hak kazanmasa bile kredi alabiliyor ancak krediler faizli olarak geri ödendiği için pek çok öğrenci kredi yerine burs almak istiyor. KYK bursu alan öğrenciler arasında bazı öncelikli şartlar var, diğerleri ise maddi durumlarına ve okul başarılarına göre değerlendiriliyorlar. Gelin KYK bursu başvurusu nasıl yapılır, şartları nelerdir gibi merak edilen sorulara yakından bakalım.

kyk bursu

KYK bursu nedir?

KYK bursu; 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun kapsamında belirlenen şartlara uygun olan yüksek öğrenim öğrencilerine Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından öğrenim hayatı boyunca karşılıksız olarak verilen maddi destektir.

KYK burs başvurusu nasıl yapılır?

KYK bursu başvuruları, buradaki bağlantı üzerinden ulaşabileceğiniz e-Devlet Gençlik ve Spor Bakanlığı Öğrenim / Katkı Kredisi ve Burs sayfası üzerinden gerçekleştirilir. Başka bir başvuru noktası yoktur. Bu nedenle KYK bursu başvurusu yapacak öğrencilerin mutlaka e-Devlet şifresine ya da diğer giriş yöntemlerinden birine sahip olması gerekiyor. 

kyk bursu

KYK burs başvuru şartları nelerdir? 

Bir kişinin KYK bursuna başvurması için gerekli olan tek şart yüksek öğrenim kurumlarından birine kayıtlı bir öğrenci olmasıdır. Herhangi bir yüksek öğrenim kurumuna kayıtlı tüm öğrenciler e-Devlet üzerinden KYK bursu ve kredi başvurusu yapabilir. 

KYK bursunda öncelikli kişiler:

  • Şehit çocukları, bekarsa kardeşi
  • Gazi çocukları, bekarsa kendisi
  • %40 ve üzeri engelli raporuna sahip öğrenciler
  • Hem annesi hem de babası hayatını kaybetmiş olanlar
  • Lise döneminde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme Yurtlarında kalmış olanlar
  • Liseyi Darüşşafaka Lisesinde tamamlamış olanlar
  • Amatör milli sporcular
  • Üniversite sınavında ilk yüze giren öğrenciler

KYK bursu almak için mutlaka bu şartlardan birine sahip olmanız gerekmiyor ancak bu şartlardan birine sahipseniz burs değerlendirmesi sırasında öncelik sahibi olursunuz. Elbette bu şartlardan birine sahip olduğunuzu mutlaka resmi bir belge ile göstermek zorundasınız. Söz konusu belgeyi Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlük adresine bizzat ya da posta yoluyla gönderebilirsiniz.

kyk bursu

KYK burs sonuçları nasıl öğrenilir? 

KYK bursu ve kredi başvuru süresi tamamlandıktan sonra tüm başvurular değerlendirilir ve krediye ya da bursa hak kazanan öğrenciler buradaki bağlantı üzerinden ulaşabileceğiniz Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden açıklanır. Krediye ya da bursa hak kazandıysanız e-Devlet başvuru sayfasına tekrar girerek ilgili taahhütnameyi onaylamalısınız. Taahhütnameyi onaylamayan kişiler, hak kazansalar bile ödeme alamazlar.

KYK bursu ödemeleri ne zaman yapılır?

KYK bursu ödemelerinin ilki, öğrencinin başvurarak bursa hak kazandığı yılın ekim ayında yani öğretim yılı başında yapılır ve normal öğrenim süresi boyunca devam eder. Ödemeler, öğrencinin TC kimlik numarasının son hanesine göre ayın 6’sında ya da 10’unda yapılır.

KYK bursu hangi şartlarda kesilir? 

  • 4’lük sistemde not ortalaması 2.00’nin altına düşen öğrencinin bursu kesilir.
  • 100’lük sistemde not ortalaması 53.33’ün altına düşen öğrencinin bursu kesilir.
  • Hazırlık sınıfını geçemeyen öğrencinin bursu kesilir.
  • Normal okul süresinde mezun olmayan öğrencinin bursu kesilir.
  • Disiplin suçu tekrarı nedeniyle okul ile ilişiği kesilen öğrencinin bursu kesilir.
  • Kendi isteğiyle okulu bırakan öğrencinin bursu kesilir.
  • Bölümler arası geçiş yapsa bile 4 yıl sonunda öğrencinin bursu kesilir.
  • Hayatını kaybeden öğrencinin bursu kesilir.
  • Öğrenim kurumu kapatılan öğrencinin bursu kesilir.
  • Yurttan süresiz çıkarma cezası alan öğrencinin bursu kesilir.
  • Kesin mahkum edilen öğrencinin bursu kesilir.

KYK bursunun kesilme şartları genel olarak bu şekilde. Not ortalamasının düşerek öğrencinin başarısız sayıldığı durumlarda burs, krediye döndürülebilir. Ancak not ortalaması yükselse ve öğrenci yeniden başarılı kabul edilse bile krediye döndürülen burs, yeniden bursa döndürülmez. 

kyk bursu

Hak kazandığı KYK bursunu almak istemeyen öğrenciler ne yapmalı?

KYK bursu başvurusu yaptınız, hak kazandınız ancak farklı sebeplerle bu bursu almak istemiyorsanız buradaki bağlantı üzerinden ulaşabileceğiniz Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi / Burs İptal Başvurusu sayfası üzerinden iptal işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Hak kazandığınız ve vazgeçtiğiniz bursa tekrar başvurmak için buradaki bağlantı üzerinden talebinizi iletebilirsiniz.

Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri KYK bursu alabilir mi?

Maalesef hayır.  5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun kapsamında belirlenen şartlara göre yalnızca örgün öğretim öğrencileri KYK bursu alabilir. 

KYK bursu hakkında bilmeniz gerekenler:

Resmi tanımlar biraz kafa karıştırıcı olabileceği için KYK bursu konusunu biraz detaylandırmakta yarar var. Öncelikle herhangi bir yüksek öğrenim kurumunda kayıtlı bir öğrenciyseniz şartlarınız ne olursa olsun KYK bursuna başvurabilirsiniz. Diyelim şartlarınız uymuyor, zaten burs ve kredi başvurusu aynı ekran üzerinden yapıldığı için en azından geri ödemeli de olsa kredi alma şansınız olur. Bu nedenle bu başvuruyu herkesin yapması öneriliyor.

KYK bursu almaya hak kazandıysanız rahat olun, burs kesilme şartları çok sert değil. 2.00 ya da 54 not ortalaması yapmak zaten okula devam şartlarından biri olduğu için başarılı değil, normal bir öğrenci olsanız bile biraz çalışarak bu not ortalamasını tutturabilirsiniz. Disiplin suçu işlememeye ve yurttan atılmamaya da özen gösterin.

Şu gerçeği kabul etmek gerekiyor, maalesef gerçekten hak etse bile pek çok öğrenci KYK bursundan yararlanamıyor. Kredi ödemeleri de faizli olarak geri alındığı için sayısız öğrenci, daha okula başlamadan öğrenim hayatını sonlandırıyor. Bu noktada farklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz. İhtiyacı olan öğrencilere burs veren sayısız dernek ve vakıf var. Bu tür kuruluşlara başvurarak en azından ihtiyacınız olan maddiyatın bir bölümünü karşılayabilirsiniz.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından ihtiyacı olan başarılı öğrencilere karşılıksız olarak verilen KYK bursu başvurusu nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve burs hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. KYK bursu sistemi hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

4
4
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
4
1
0
0