Neptün’ün 30 Yıl Önce Çekilen İlk Fotoğrafı

39
7
3
1
1
Güneş Sistemi’nin mavi renkli gaz devi Neptün’ün fotoğrafı ilk kez bundan 30 yıl önce çekildi. Gezegeni fotoğraflamak ise hiç de kolay olmadı.

1989 yılının yaz aylarında NASA’nın Voyager 2 uzay aracı, asteroid kuşağının ötesindeki gaz devlerinden olan Neptün’ün fotoğraflarını çekti. Bu fotoğraflar tarihte bir ilk oldu. Jet İtici Laboratuvarı’nın aracı, Neptün’ün kuzey kutbundan yaklaşık 5000 kilometre yükseklikten gerçekleştirdiği geçiş esnasında sekizinci gezegenin fotoğrafını çekti.

Gezegen üzerinden yapılan geçiş esnasında mavi gezegenin atmosferindeki bulutlar ve yapılar da gözlemlendi. Ayrıca Neptün’ün altı uydusu ve dört halkası da bu görev esnasında keşfedildi. Voyager 2, 1979’da Jüpiter’i, 1981’de de Satürn’ü ziyaret etti.

Neptün’ün 30 yıllık heyecan verici fotoğrafı

neptün

Neptün’ün görüntüsünü yakalamak, uzay aracı için oldukça zorlu bir süreç oldu. Güneş’e olan mesafesi Dünya’nın Güneş’e olan mesafesinden 30 kat fazla olan gezegen, Dünya’nın binde biri kadar ışık alabiliyor. Bu nedenle de Voyager 2’nin kaliteli bir görüntü elde etmek için daha uzun pozlama süresine ihtiyacı bulunuyor.

Voyager 2’nin Neptün’e en yakın halindeki hızı ise saatte 90 bin kilometreye ulaştığı için uzun pozlama yapılması demek görüntünün bulanık olması demekti. Bu nedenle de NASA ekibi daha farklı bir çözüm bulma yoluna gitti.

Voyager 2’nin iticilerini yeniden ayarlayan araştırmacılar, gezegen döndükçe aracın da onunla beraber döneceği ve böylece hep aynı kısmı gözlemleyeceği bir denge buldular. Böylece araç uzun pozlama yaptığında bile aynı görüntüyü çekmeye devam edecekti. 

Yine de sorunlar bu kadarla kalmamıştı. Voyager 2’nin mesafesi nedeniyle araçtan Dünya’ya gelen sinyaller oldukça zayıflı. O dönemde Voyager 2 Derin Uzay Ağı (DSN) adlı bir sistem kullanıyordu. DSN için kullanılmayan birkaç anten de Avustralya ve New Mexico’ya antenler kuruldu ve böylece sinyaller güçlendirildi.

Voyager 1 yoluna devam ediyor

voyager-1

Bugün, Voyager 2’nin kuzeni Voyager 1 yoluna 42. Yıldızlararası Görev’de devam ediyor. Bugün araç 18 milyar kilometre mesafede yer alıyor. Voyager 2 ise Güneş küre olarak adlandırılan bölgeyi geride bırakmış durumda.

Kaynak : https://in.mashable.com/science/6166/its-been-30-years-since-we-first-snapped-neptune
39
7
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
39
7
3
1
1