Dünya'ya En Uzak Gezegen Neptün'ün 10 Tuhaf Sırrı

97
28
7
5
2
1846'dan bu yana varlığından haberdar olduğumuz Neptün, Güneş'e olan uzaklığı ve dönme hızının dışında birçok farklı ve tuhaf özelliğe sahip

Neptün, Güneş Sistemi'nde yer alan 8. gezegen olarak literatürde yer alıyor. Adını Dünya hariç diğer gezegenler gibi Roma mitolojisindeki su ve okyanus tanrısı Neptunus'ten alan gezegen, 23 Eylül 1846 tarihinde keşfedildi. Kendisine uzun yıllardır Güneş Sistemi'nin Mavi Devi deniliyor.

Bu yazımızda Güneş Sistemi'nin en popüler üyelerinden biri olan Neptün ile ilgili bazı ilginç bilgilere göz atacağız.

1. 23 Eylül 1846'da resmi olarak keşfedilen Neptün, aslında yıllar önce Galileo tarafından gözlemlenmişti. Fakat o dönem Neptün'ün sadece bir yıldız olduğu düşünülüyordu:

2. Mavi Dev'in Güneş etrafındaki bir turu, 165 Dünya yılına eşit. Neptün'deki 1 günün uzunluğu ise 16 Dünya saati:

3. Neptün'ün Güneş'e uzaklığı ortalama 4,5 milyar kilometre:

4. Oldukça şiddetli rüzgarlara ev sahipliği yapan Neptün'de rüzgar hızı saatte 1950 kilometreye ulaşabiliyor. Günümüzde Neptün'deki rüzgarların neden bu kadar şiddetli olduğuna dair net kanıtlar elde edilmiş değil. Dönüş hızı bunlardan birisi:

5. 1989'da Voyager 2, Neptün'ün yüzeyinde Büyük Karanlık Nokta'yı keşfetti. 5 yıl süren 2.400 km/sa hızındaki fırtınanın ardından 1994'te yeniden aynı nokta görüntülenmek istendiğinde Büyük Karanlık Nokta'nın yok olduğu fark edildi.

6. Neptün, Güneş Sistemi'ndeki en soğuk gezegenlerden biridir. Neptün'ün yüzey sıcaklığı ortalama -214 santigrat derecedir:

7. Neredeyse tüm özellikleri Dünya'dan farklı olan Neptün, bir konuda Dünya'ya çok benziyor: Yerçekimi. Neptün'deki kütle çekim oranı, Dünya'dan sadece %17 daha az:

8. Neptün, (Mavi Dev) Dünya'dan yaklaşık 3,9 kat daha büyük bir gezegen. Fakat yine de Neptün'e bugünkü imkanlarla iniş yapmak imkansız. Çünkü; Neptün'ün yüzeyi katı değil:

9. Neptün, tam 13 adet uyduya sahip. Bu onaylanmış uyduların dışında 1 adet de resmi olarak onaylanmamış uydusu bulunuyor.

10. Rengiyle göz kamaştıran Neptün'ün tamamen maviye bürünmesinin ana sebebi metandır. Atmosferinde bolca metan bulunduran Neptün, bu sebepten dolayı mavi rengi almıştır:

Kaynak : https://cosmosmagazine.com/space/secrets-of-neptune-s-atmosphere
97
28
7
5
2
Emoji İle Tepki Ver
97
28
7
5
2