NVIDIA Perde Arkasını Anlattı: İnternetin Dört Bir Yanını Saran Cadılar Bayramı Videoları Nasıl Oluşturuldu?

7
2
1
0
0
Gündeme ilişkin konular, sosyal medyanın içerik akış tarzını da doğrudan etkiliyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde kutlanan Cadılar Bayramı, bu alanda sayısız içeriğin oluşturulmasını sağladı. Peki bu içerikler nasıl yapılıyor? NVIDIA, bu meşakkatli süreci bizler için açıkladı.

31 Ekim, dünyanın dört bir yanında Cadılar Bayramı olarak kutlandı. Ancak kutlamalar yalnızca fiziksel etkinlikler olarak karşımıza çıkmadı. Günümüzün ciddi bir bölümünü geçirdiğimiz sosyal medya platformları, Cadılar Bayramı ile ilgili içeriklerle doldu taştı. Bu süreçte yalnızca kostümleri değil, grafik tasarımcılar tarafından oluşturulan içerikleri de gördük.

Cadılar Bayramı ile ilgili içerikler üreten profesyonellerden ikisi, Sabour Amirazodi ile ATOM olarak da bilinen Eric Tuelle idi. NVIDIA teknolojilerini kullanan profesyonel tasarımcılar, ortaya benzersiz işler çıkarmışlardı. Peki bizim saniyeler içerisinde izleyip geçtiğimiz o videoların hazırlanma sürecinde neler yaşandığını hiç merak ettiniz mi? NVIDIA, bu meşakkatli süreci bizler için açıkladı. 

Önce ATOM’un hazırladığı videoyu izleyelim:

Aslına bakacak olursak bu içerik, Cadılar Bayramı için özel olarak hazırlanmadı. ATOM, öncelikle NVIDIA GeForce RTX 4090’ın hareket yakalama teknikleri ile işlem hızlılığını test edebilmek için Mr. Pumpkin isimli videoyu oluşturdu. Peki bu video nasıl oluşturulmuştu?

Bir dizi fotoğraf kullanarak 3 boyutlu modeller oluşturma yöntemi olan fotogrametri, kaliteli 3 boyutlu nesneleri hızlı bir şekilde oluşturmak için iyi bir yöntem olarak benimsenmeye devam ediyor. İşte gerçek bir balkabağıyla ATOM'un yolculuğu da bu noktada başladı. Gerçek bir balkabağını 360 derece tarayan Tuelle, elde ettiği görüntüyü önce Adobe After Effects'e, sonra da Adobe Substance 3D Sampler'daki bir görüntü dizisine aktardı. Buradaki çalışmasını tamamlayan tasarımcı, projeyi Maxon Cinema 4D'ye yükledi.

Görüntüyü mükemmel hale getirmek için çalışmalarını sürdüren tasarımcı, dokuları ve renkleri de ayarladı. Bulut, sis ve ateş gibi hacim efektlerini de uygulamaya koyan ATOM, NVIDIA GeForce RTX 4090’ın yetenekleri sayesinde tüm bu süreci hızlı bir şekilde tamamlamıştı. Ancak işlemler bunlardan ibaret değildi. Videodaki tüm ögeleri hazır hale getiren ATOM, videonun ham halini Topaz Labs Video AI'ye yükledi. Böylelikle video çözünürlüğü 4K’ya ulaşmış, bu süreçte kalite kaybı yaşanmamıştı. Tasarımcının YouTube’daki diğer içeriklerine buradan ulaşılabilir.

Gelin bir de “Perili Tapınak” isimli projeye bakalım:

NVIDIA sanatçısı olan ve yaptığı bazı çalışmaları IMDb’de de yayınlayan Sabour Amirazodi, yıllardır her Cadılar Bayramı kutlamaları için özel içerikler hazırlıyor ve bu içerikleri evinin duvarlarında yansıtıyor. İşte Perili Tapınak isimli proje de tam olarak bu yansıtmaları kapsıyor. Gelin hemen bu videonun arka planında neler yaşandığına bakalım:

Proje projeksiyon haritası gerektiriyordu. Sanatçı bu nedenle GPU hızlandırmalı MadMapper yazılımını ve yapılandırılmış ışık tarama özelliğini kullandı. Bunu NVIDIA RTX A5000 GPU tarafından desteklenen mobil iş istasyonuna bir DSLR kamera bağlayarak başaran Amirazodi, kamera ile sayısız fotoğraf çekti. Projektörün bakış açısına da 3D modelin dayandırılacağı görüntüyü hazırladı. Cinema 4D'de bulunan temel kamera eşleştirme araçları, sahnenin oluşturulması için büyük önem arz etmişti.

Amirazodi, evinin etrafında dolaşarak evini taramak için lidar kamera kullandı. Daha sonra haritalamayı rafine etmek için eksiksiz bir 3 boyutlu model oluşturdu ve bunu FBX dosyası olarak dışa aktardı. Sahneleri dokulamak, donatmak, canlandırmak, ışıklandırmak ve işlemek için ise Cinema 4D ve OTOY OctaneRender yazılımları kullanıldı. GPU hızlandırmalı görüntü alanı, karmaşık 3D modellerle sorunsuz etkileşim sağladı.

Daha sonra diğer aşamaya geçildi. Model önbelleği Adobe After Effects'e aktarıldı. Yazılımın 45'in üzerinde GPU hızlandırmalı efektiyle RTX A5000 GPU'su, özellikle renkleri düzelterek ve istenmeyen gürültüyü azaltarak sahnelerin daha hızlı rötuşlanmasına yardımcı oldu. Ancak bunu mümkün kılmak için OctaneRender ile Cinema 4D kullanarak 4K çözünürlükte yaklaşık 18 bin kareden oluşan 225 GB değerinde bir video dosyası oluşturması gerekti. Amirazodi, “RTX A5000 GPU'm olmadan tüm bu kareleri oluşturabilmemin hiçbir yolu yoktu." ifadesini kullandı.

Grafik tasarım ve internet dünyasında çok önemli gelişmeler yaşanıyor!

NVIDIA

Bu içeriğimizde iki sanatçıya ait dijital eserlerin arka planında neler yaşandığını anlatmış olsak da sektör genelinde bunlardan çok daha fazlası yaşanıyor. Örneğin OBS Studio’nun 28.1 sürümü, NVENC olarak bilinen yeni NVIDIA Encoder ile AV1 kodlama desteğini de ekleyerek %40 daha iyi canlı akış verimliliği sağlıyor. Bu canlı akışlar sayesinde bant genişliği %40 artmış gibi görünecek ve görüntü kalitesinde büyük bir artışa neden olacak. Ayrıca AV1 yüksek dinamik aralık desteğiyle de geliyor. Üstelik Google Chrome için yayınlanan son güncelleme ile AV1 kodlaması etkinleştirildi. Yani aslında hepimiz için yeni bir süreç başlamış oldu.

VTube Studio, yakın zamanda NVIDIA Broadcast uygulamasını entegre ederek yapay zeka destekli yüz izleme özelliğini ekledi. Uygulamayı kullanmak için yalnızca basit bir web kamerasına sahip olmak yeterli. Bu da özel ve pahalı donanım ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Bu, çok daha fazla sanatçıya VTuber olma aracı ve mevcut ifadelerine daha iyi uyan avatarlar sağlıyor.

NVIDIA

Topaz Lab'ın Video AI v3.0 sürümü, kamera hareketini tahmin ederek ve daha düzgün video çekimi için kareleri dönüştürerek kamera titremelerini azaltan bir yapay zekaya dayalı sabitleme modelini tanıttı. Güncelleme ayrıca geçmiş hareket modellerini temel alarak doğrusal olmayan hareketi ve hareket bulanıklığını işleyen Apollo adlı yapay zeka destekli yavaş hareket modeliyle geliyor.

grafik tasarım

Dahası v3.0, birden fazla yapay zeka modelinin tek bir projeyi aynı anda ele almasına olanak tanıyan ek işlevselliğe sahip. Örneğin yapay zeka modeli stabilizasyonu sağlarken görüntü çözünürlüğünü yükseltebiliyor. Bu özellikler ve modeller, NVIDIA TensorRT yazılım geliştirme kitinin benimsenmesiyle NVIDIA GPU'larda 1,25 kata kadar daha hızlı çalışıyor. Uygulama artık popüler çift NVIDIA AV1 kodlayıcıyı da destekliyor. Bu da kullanıcıların birden fazla video giriş dosyasından gelen önizlemeleri görüntülemelerine ve aynı anda birkaç projeyi dışa aktarmalarına olanak tanıyor.

NVIDIA ayrıca ON1 Resize uygulamasına muazzam bir performans artışı kazandırmak için fotoğraf düzenleme yazılımı şirketi ON1 ile işbirliği yaptı. Gelişmiş efektler artık iki katın üzerinde gızla uygulanabiliyor, üstelik ek geliştirmeler de yolda.

7
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
2
1
0
0