Bir Araştırmaya Göre Okulların Kapatılmasının Salgını Önlemedeki Etkisi Az

52
11
3
3
2
İngiltere'deki University Colloge London (UCL) önderliğinde yapılan araştırma, koronavirüs salgının yayılmasını engellemede, okulların kapatılmasının küçük bir etki yarattığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'ya göre, salgın nedeniyle okulların kapatılması kararı dünya öğrenci nüfusunun yüzde 91'ini etkiledi.

Yapılan araştırmada, Covid-19 ile mücadelede okulların kapatılmasının etkili olduğunu gösteren kanıtların çok zayıf olduğu belirtildi. Uzmanlara göre okulların kapatılması, Covid-19 gibi yüksek yayılma oranına sahip virüslerde etkinin küçük ve bu durumun öğrenciler üzerindeki klinik etkisi de düşük.

Yapılan araştırma kapsamında 2003'te Çin, Hong Kong ve Singapur'da görülen SARS dahil, son dönemde yaşanan 16 salgınla ilgili araştırmalar incelendi. Uzmanlara göre salgınların kontrol altına alınmasında okulların kapatılmasının etkisi olmadı.

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesine göre araştırma heyetinin başkanı, UCL Great Ormond Street Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden Prof. Russell Viner "Daha önceki çalışmalardan biliyoruz ki, virüslerin çocuklara bulaşma oranının yüksek olduğu salgınlarda okulların kapatılması önemli bir etkiye sahip olabilir. Ama Covid-19'da bunun tersi bir durum var" dedi.

Prof. Viner şunları söyledi:

"Covid-19 salgınında okulların kapatılmasının faydalarıyla ilgili veriler sınırlı. Ama elimizdeki bilgiler, hastaların tecridi gibi diğer enfeksiyon kontrol önlemlerine kıyasla bunun etkisinin sınırlı olduğunu ve okulları kapatmanın sadece diğer sosyal izolasyon önlemlerine uyulması halinde etkili olduğunu gösteriyor."

Fayda-Zarar Karşılaştırması

Viner, okulları kapatmanın sağladığı faydanın bedelleriyle ölçülmesiyle gerektiğini belirterek "Çocukların eğitimi zarar görüyor ve zihin sağlıkları da darbe alabilir. Aile bütçesi etkileniyor. Temel hizmetlerde çalışan kişilerin çocuklarına bakmak için evde kalması gerekebilir ve en büyük zararı kırılgan çocuklar görebilir" dedi.

Prof. Viner, çocukların eğitime hayatına döndürülmesi ve okullarında güvenli ortamı sağlamak için çalışmalara başlanması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"İngiltere gibi okulların kapatıldığı ülkeler, şimdi okulların ne zaman ve nasıl açılacağı sorularına yanıt bulmak için çalışmaya başlamalı. Eğer sınırlayıcı sosyal mesafe kuralları uzun bir süre uygulanacaksa, oyun alanlarının kapatılması, öğrencilerin sürekli dersliklerde tutulması, öğrenciler arasındaki mesafenin artırılması, gün sayısının azaltılması ve derslere başlama ve tatil zamanlarının belirlenmesi konularında çalışma yürütülmeli."

İngiltere'de salgının önlenmesi konusunda hükümete danışmanlık yapan, Imperial College London epidemiyoloji uzmanı Prof. Neil Ferguson ise "Tek başına okulların kapatılması Covid-19'un yayılmasını durdurmada sınırlı bir etkiye sahip olabilir. Ama, bu diğer sosyal mesafe önlemleriyle birleştirilince önemli bir etkiye sahip" dedi.

Notthingham Trent Üniversitesi'nden sosyolog Prof. Robert Dingwall'a göre UCL'in araştırması okulların kapatılması, çocuklar ve ailelere dayatılan sosyal ve ekonomik bedelle orantısız bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Prof. Dingwall, şunları söyledi:

"Bu araştırma aynı zamanda Covid-19 salgınında kullanılan modellemelerin bilimsel kanıt açısından çok zayıf temellere dayanıyor olabileceğini gösteriyor. Bu çalışma ayrıca, ilk dalga atlatıldıktan hemen sonra İngiltere'de okulların açılabileceğine ve açılması gerektiğine işaret ediyor."

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-52197338
52
11
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
52
11
3
3
2