Oyunlaştırma Tekniği, Tıp Eğitiminde Kullanılarak Verimlilik Artırılacak

7
5
0
0
0
Doğu Finlandiya Üniversite’sinde yapılan yeni bir çalışmaya göre oyunlaştırma tekniğini tıp ve diş hekimliği eğitimine entegre etmek, öğrenci motivasyonunu arttırabilir ve daha iyi öğrenme çıktılarına yol açabilir. Öğrenciler, bir histoloji dersinde kendi mobil cihazlarını kullanarak insan hücrelerine ve dokularına odaklanan ders konularını uygulamalar yardımıyla öğrendiler ve bu konular üzerinde küçük bir sınava girdiler. Öğrencilere göre bu ders işleme metodu, daha çok etkileşimi teşvik etti ve olumlu bir öğrenme ortamı yarattı.

Histoloji eğitimi, insan vücuduna hücresel ve doku seviyelerinde odaklanır. 2016’da Doğu Finlandiya Üniversitesi, histoloji müfredatını yeniden düzenledi ve öğrencilerin doku örneklerini çevrimiçi olarak incelemelerine olanak sağlayan sanal mikroskopi tabanlı öğrenci odaklı bir öğrenme platformu devreye soktu. Ek olarak sınıflar, sanal doku örneklerini analiz ederken öğrencilerin gruplar hâlinde çalışmasını mümkün kılan büyük dokunmatik ekranlarla donatıldı.

Sistemdeki en büyük değişiklik: Oyunlaştırma tekniği

Son zamanlarda oyunlaştırma, internette serbestçe kullanılabilen oyun tabanlı bir sınav platformu olan Kahoot aracılığıyla histoloji kursuna eklendi. Kahoot, profesörlerin kursta ele alınan konularla ilgili küçük sınavlar oluşturmalarına olanak sağlıyor ve bu sayede öğrenciler, mobil cihazlarından sınavlara girebiliyorlar.

Cevaplar isimsiz olarak uygulamaya iletiliyor ve öğrenciler doğru cevaplar hakkında anında uygulamadan geri bildirim alıyorlar. Trivia konseptli bu sınavların histoloji eğitiminde kullanılması, etkileşimin artması, öğretilenlerin daha iyi hatırlanması ve konuya genel olarak ilgi duyulması konularında yardımcı oluyor.

Öğrenciler, bu teknikten çok memnunlar:

tıp

Yeni yayınlanan çalışma, dijital sınavları almanın histoloji dersinde öğrenci notlarını etkileyip etkilemeyeceğini araştırmaya çalıştı. Öğrencilerin notları, kursun aynı yapıya göre uygulandığı ancak Kahoot’un olmadığı bir önceki yılın notları ile karşılaştırıldı. Öğrenciler, ayrıca eğitimde oyunlaştırmanın önemine odaklanan bir ankete de katıldılar.

Öğrencilerin çoğu, anket sonuçlarına göre Kahoot sınavlarının öğrenme motivasyonlarını arttırdığını ve zor kavramları anlamayı kolaylaştırdığını düşünüyordu. Öğrenciler, soruların cevaplarını anında hocalarla tartışma imkânı sağlaması açısından da bu oyunlaştırma metodunu çok beğendiklerini açıkladı. Ayrıca isimsiz kısa sınavlar iş birliğini destekledi ve öğrenciler, tek başına değil grup hâlinde çalışırken daha iyi performans gösterdiler.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-08-gamification-dental-medical-boost.html
7
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
5
0
0
0