Yenilikçi Olayım Derken Pepsi Tarihinin Kara Lekeleri Olan İki Başarısız Ürün: Pepsi A.M. ve Crystal Pepsi

7
3
3
1
0
Yeni bir ürün çıkarmak markalar için bir hayli zor. Öyle ki bazı durumlarda ürünün başarısız olması markanın tarihinde yer edinip markanın alay konusu olmasına bile neden olabiliyor. Gelin, Pepsi’nin başarısızlık hikayesine bir göz atalım.

Biliyoruz ki markalar klasikleşmiş ürünlerine ek olarak zaman zaman yeni ürünler çıkartarak müşterilerinin güncel istek ve ihtiyaçlarına uyum sağlamaya çalışıyor. Büyük umutlarla çıkartılan bu yeni ürünler ne yazık ki her zaman beklentiyi karşılamayabiliyor ve büyük başarısızlıklara sebep olabiliyor.

Markalar tarafından çıkartılan ve başarısız olan pek çok ürün olsa da bazı ürün başarısızlıkları öyle büyük ses getiriyor ki o markanın tarihinde kara bir leke olarak yer alıp başarısızlıklarının hikayesi anlatılıyor. Pepsi’nin tarihinde de Crystal Pepsi ve Pepsi A.M., markanın en büyük başarısızlıkları olarak anılıyor…

Pepsi “Şeffaflık modasına” uyum sağlamak istemişti.

crystal pepsi

Türkçesi "Kristal" anlamına gelen ve Crystal Pepsi adı ile raflarda yerini bulan ürün, o dönem şeffaf içeceklerin katkı maddesiz olduğu anlayışının hâkim olması sebebi ile ortaya çıkmıştı.

Crysal Pepsi’nin klasik Pepsi’den tek farkı, şeffaf olması ve kafein içermemesiydi.

crystal pepsi

Öncelikle ürünün klasik Pepsi’den pek bir farkı yoktu ve 80’lerin sonu ile 90’ların başında, limon içeren içeceklerin sağlıklı olacağı gibi bir kanı vardı. Bu sebeplerle tüketiciler Crysal Pepsi’yi benimsemekte zorlandılar.

Pepsi, tüketicilerin istediğini gerçekleştirerek Crystal Pepsi’ye limon aroması ekledi.

crystal pepsi

Fakat Crystal Pepsi’ye limon aroması eklenmesi, temelde farklı bir isim ve ambalaja sahip olan bir çeşit 7 Up yaratmaları gibi bir şey oldu.

7 Up isimli gazoz, Pepsi grubunun ürünleri arasında yer alıyordu ve yetkililer bu kararın çok yanlış olduğunu daha sonra anlayacaklardı!

Tüketiciler limonlu versiyonu sevdi fakat Crystal Pepsi, 7 Up’ın pazar payından çalmaya başlamıştı!

7up

Pepsi çok toyca davranmış ve çok bariz olan bir gerçeği gözden kaçırmıştı…

Tüketicilerin limon aromalı Crysal Pepsi’yi sevmesi, Pepsi markasının diğer bir ürününün satışlarının düşmesine sebep olmuştu.

Crysal Pepsi başarısızlığının bir diğer sebebi ise Coca-Cola’nın kurduğu kumpas!

tab clear

Crystal Pepsi’nin oldukça büyük satış rakamlarına ulaşmasından rahatsız olan Coca-Cola, Tab Clear isimli kötü bir tada sahip şeffaf bir içecek üretti.

Bu ürünün tadının kötü olması bir hata değildi! Coca-Cola bunu tamamen bilinçli olarak tüketicilerin şeffaf içeceklere yönelik algısını yönetebilmek ve iki markanın ürünlerinin de başarısız olmasını sağlamak için yapmıştı.

Coca-Cola’nın stratejisi başarılı oldu ve 6 ay içinde iki ürünün de üretimi durduruldu.

Yine aynı dönemde, Pepsi yenilikçi fikirlere doyamayarak “kahvaltılık” bir kola ortaya çıkarmıştı.

pepsi a.m.

1989 yılında ortaya çıkan Pepsi A.M. isimli bu ürün fazla kafein içeriyordu ve sabahları içilen kahvenin yerini almayı hedefliyordu.

Pepsi A.M. aslında oldukça radikal bir üründü çünkü başarılı olması durumunda yıllardır süren kahvaltı kültürünü değiştirecekti.

Pepsi A.M.

Başka bir deyişle, fikir çok yenilikçi ve cüretkâr olsa da bu ürünün rakibi çok güçlüydü.

Bu kadar radikal bir amacı olan bir ürüne göre oldukça kötü stratejiler izleyen Pepsi A.M., hem tat hem tasarım hem üretim hem de pazarlama stratejisi gibi konularda sınıfta kalmıştı.

Kahve ile yarışan Pepsi A.M., rakibini hafife almış olacak ki istenilen başarıyı elde edemedi.

pepsi a.m.

Aklınıza gelebilecek her alanda başarısız olan bu ürün, tüketiciler tarafından beğenilmedi ve Pepsi’ye oldukça büyük zararlara neden olarak Pepsi tarihindeki başarısız girişimler arasında yerini aldı.

Sonuç olarak, bu ürünler her ne kadar büyük başarılar getireceğine dair büyük umutlar beslenerek piyasaya sürülmüş olsa da bazen araştırma ve strateji konusundaki eksikliklerden, bazen rakibin kumpasından bazen de tüketiciyi yanlış anlamaktan dolayı yenilikçi fikirlerin tutunamadığını görüyoruz.

Büyük umutlarla çıkartılmış fakat tutunamamış yenilikçi ürünler, markaların itibarında ve bilançosunda oldukça büyük kayıplar yaratarak puf diye raflardan yok oluyor. Bu ürünlerden ise geriye yalnızca hikayeleri kalıyor.

7
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
7
3
3
1
0