Elektrikle Çalışan Motor Teknolojisinde Sonraki Aşama Gemiler

25
1
1
1
0
İsveç'in kuzey sahilindeki Luleå limanına yerleştirilen Vilja adında bir römorkörde denenmek üzere İtalya'nın Trieste kentinden getirilen yeni bir teknoloji test edilecek. Finlandiyalı enerji şirketi Wärtsila, pilleri ve enerji depolama sistemlerini test etmek ve geliştirmek için bir “hibrit merkez” inşa etti. Toyota ve BMW'nin teknolojisini unutun; bu hibrit motorlar, gemiler için tasarlandı.

İtalyan Wärtsila şirketinde yönetici olan Giulio Tirelli, şimdiye kadar gemilere döşenen pillerin acil enerji kaynağı olarak kullanıldığını açıkladı. İkinci nesil pillerin ise gemilere bir ek özellik olarak değil; güç üretimini optimize etmek için motorla birlikte üretildiğini söyledi.

Ortaya çıkan sonuç, hem mekanik hem de elektrik motorlarından gelen güç kaynağını kontrol eden bir Enerji Yönetim Sistemi tarafından denetlenen bir tür "ikisi bir arada" motor olarak tanımlanabilir.

Bu yeni sistem, kaptanın gemiyi yönlendirme şeklinde herhangi bir değişiklik yaratmayacak. Tirelli'nin söylediğine göre sistem, gemiyi yürütebilmek için en iyi çalışma modunu seçmek adına sürekli çalışacak. Örneğin dalgalı bir denizde gemi, dalga hareketlerini sürekli kontrol ederek üretilen gücü sürekli değiştirecek.

Bütün bunların yanında Wärtsila'nın bu çift motorunun sahip olduğu Enerji Yönetim Sistemi, pillerin bu dalgalanmaları telafi etmesini sağlar, motorun düzenli çalışmasına izin verir. Bu, daha az bakım masrafları, daha az emisyon ve istikrarlı yakıt tüketimi anlamına gelir. Tirell, bu sayede geminin türüne ve bazı diğer değişkenlere de bağlı olarak işletme maliyetlerinin %25 azalacağını tahmin ediyor.

Tirelli, "Geleneksel dizel motorlar, her zaman güç üretimi çözümlerinin merkezinde olmuştur fakat günümüzde kullanılan bileşenlerden sadece bir tanesi. Biz bu motorların rolünü azaltmaya ve güneş enerjisi gibi diğer kaynakların gücünü arttırmaya çalışıyoruz." dedi.

Kaynak : https://www.wired.co.uk/article/electric-ship-batteries
25
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
1
1
1
0