Evcil Hayvanınızı Canından Edebilecek Pisipisi Otlarına Dikkat: Masum Görüntüsünün Altında Büyük Bir Tehlike Yatıyor!

6
2
1
1
0
Baharın gelmesiyle birlikte, hayvanlar için doğada bazı tehlikeler ortaya çıkabiliyor. Bunlardan bir tanesi ise, her yerde karşımıza çıkabilecek, “pisipisi otu (hordeum murinum)” dediğimiz bitkiler.

Havalar güzelleştikçe evcil dostlarımızla dışarıda daha çok vakit geçirmeye başlarız. Dostunuzu alıp yemyeşil parkların içinde mis gibi çiçek kokularıyla yürümek harika bir aktivite olabilir.

Ancak, bu yürüyüşler sırasında dikkat edilmesi gereken bazı bitki ve böcek türleri bulunuyor. Dışarıdan zararsız görünen fakat oldukça tehlikeli sonuçlar yaratabilen pisipisi otuna daha yakından bakalım.

Kuruduğunda tırtıklı parçalara ayrılan pisipisi otunun, dostunuzun üstüne yapışması muhtemeldir.

pisipisi otu

İlkbahardan sonbahara kadar yetişen pisipisi otu, hemen hemen hepimizin daha önce karşılaştığı, yabani arpa olarak da bilinen yaygın bir bitki. Her yerde karşımıza çıkabilmesinin yanı sıra; daha çok, otlak bölgelerde bulunur.

Mevsim sonunda kuruyarak parçalara ayrılır ve tırtıklı, dikenli parçaları hayvanların üzerine yapışarak ölüme kadar uzanabilen ciddi sağlık problemleri yaratabilir.

Siz fark etmeden, aylarca veya yıllarca vücutlarında ilerleyebilir.

evcil hayvan

Hem kediler hem de köpekler için ciddi tehlike yaratabilen pisipisi otu; kulaklarına, burunlarına, patilerine, ağızlarına, boğazlarına ve gözlerine batarak deri altında ciddi enfeksiyona ve ağrılı apselere neden olabilir.

Patili dostunuzun bir bölgesine saplanan ot, hayvan hareket ettikçe ilerleyerek adeta deriyi deler ve kendisine yol açar. Üstelik, kılçıkları vücutta parçalanmaya dayanıklı olduğundan aylarca, bazen yıllarca vücutta ilerleyebilir. 

Uzun tüylü hayvanlarda kolayca gizlenirken kısa tüylü hayvanlara aniden batabilir.

kedi

Tutunması ve gizlenmesi daha kolay olduğundan, uzun tüylü kedilere ve köpeklere batması daha muhtemeldir ancak kısa tüylü hayvanlarda koltuk altı, vajina veya penisten kolayca girerek yine tehlikeli durumlara neden olabilir.

Köpekler için, çiğnemesi zevkli bir ot olduğundan ağızlarına alıp sonra yuttuklarında mide duvarının delinmesine kadar uzanan ölümcül sonuçlar doğurabilir. Aynı şekilde, her şeyi koklayan veya ısıran meraklı kediler için de risk oluşturur. Hatta, veteriner hekimlerin en sık karşılaştığı konulardan biri kedilerin burunlarına veya gözlerine pisipisi otu batmasıdır. 

Semptomlar günler sonra ortaya çıkabilir.

pisipisi otu

Pisipisi otunun dostunuza battığını görürseniz, hemen müdahale etmelisiniz. Tutup çektiğiniz kısımdan geri kalan bir kısım deriden içeri girmiş olabilir. Bir cımbız yardımıyla çekmeye çalışabilirsiniz ancak en sağlıklısı veteriner hekime danışmak olacaktır.

Bazen, otun battığını fark etmeyebilirsiniz ve günlerce belirti ortaya çıkmayabilir. Böyle bir durumda, birkaç gün sonra belirtiler başlayınca enfeksiyon çoktan yayılmaya başlamış demektir. 

Dostunuzu iyi gözlemleyip, farklı bir durumla karşı karşıya kaldığınızda veterinere götürmelisiniz.

Pisipisi otu batmış bir hayvan için, en iyi müdahaleyi veteriner hekim yapacağından, zaman kaybetmeden bir veterinere götürmelisiniz. Siz farkında olmadan batmışsa ve topallık, kulak sallama, başını eğik tutma, kaşınma, hapşırma gibi belirtiler gösteriyorsa hekime danışmalısınız.

Ayrıca, özellikle bahar aylarında yürüyüş yaparken her zaman bir gözünüzü dostunuzun üzerinde tutmakta fayda var. 

 

6
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
2
1
1
0