Savunma Taktikleriyle Şaşkına Çeviren İlginç Böcek Türleri

20
12
6
4
2
Hayvan ve bitkilerin dünyası, insanları hayrete düşürme konusunda hiçbir zaman başarısız olmadı. Kış gelince kendisini dondurup yazın çözülen kurbağalara, 6 dakikadan fazla hiç nefes almadan toprağı kazabilen Armadillolara ve hamile kalıp yavrularını doğuran erkek deniz atlarına kadar birçok farklı yaşam türü, doğa içerisindeki kadim varlığını başarıyla sürdürüyor.

Hayvanlar alemi demişken, bizimle en içli dışlı olan ve evlerimizi bizimle paylaşıp, küçük meraklı gözleriyle dikizleyen böceklerden bahsetmemek elbette haksızlık olur. Zira böceklerin dünyasında oldukça sıra dışı ve ilginç özelliklere sahip sayısız tür mevcut. Aşağıda vermiş olduğumuz başlıklarda bulunan canlılar ise son zamanların en dikkat çekici olanları arasında geliyor.

Caddisyfly Larvaları

Bahsettiğimiz sıradışı canlılardan biriside tehlikelerden korunmak için kendisine bir kalkan inşa eden “Caddisyfly” böceği. Dilimizde “Caddis Sineği” olarak bilinen bu canlılar, sahip oldukları gelişmiş güdüler sayesinde adete gövdelerini çevreleyen bir güvenlik kalkanı oluşturuyorlar. Dünyanın en küçük ustaları arasında gelen bu böcekler aslında öylesine ufak ki 1inç uzunluğunun yalnızca onda biri kadar boylara sahipler.

Ağızlarından salgıladıkları yapışkan ipek maddesiyle taşları, yaprakları ve kabukları bir araya getirerek birleştiren bu böcek türü, bu sayede kendisine yapılabilecek en sert kalkanı inşa ediyor. San Diego Universitesi’nde bir entomolog olan Kate Boersma, caddisfly böceklerinin kullandıkları malzeme ve şekillerin böceklerin vücut yapılarına göre değişkenlik gösterdiğini belirtiyor. Bu ufak türlerden bazılarının kalkanlarını uyku tulumunu andıran ufak uzun tüpler şeklinde yaptığı, bazılarının ise salyangoz kabuklarına benzeyen sarmal duvarlar şeklinde olduğu belirtiliyor.

Kate Boersma, böceklerin inşa ettikleri bu kalkanlar sayesinde yırtıcılardan ve diğer tehlikelerden başarıyla korunduğunu, gitmek istedikleri yere güvenle gidebildiklerini söylüyor. Caddisfly larvaları, yetişkin olmadan önce iki yıla kadar sürekli eşya topluyorlar ve daha sonra kalkanlarını inşa etmeye başlıyorlar.

Fıstık Başlı Böcek

Amerika ve Karayip Yağmur Ormanları’nda türüne sıkça rastlanan bu böcek türü, yer fıstığına benzeyen iri kafası nedeniyle bu ismi almış. Kendisini tehlikelerden koruyan bu kafanın içi büyük oranda boş bir çıkıntıya sahip. Batı Hint Adaları Üniversitesi’nde ki bir entomoloh olan Jo-Anne Sewlal, “Timsah böcekleri olarak da adlandırılan bu böceklerin düşmanlarını caydırmak için birçok savunma taktiği bulunuyor” dedi. Örneğin bu böcek, daha büyük görünmek için çok büyük göz kapaklarını kullanabilirken, bir tehdit algıladığı zaman kokusu zehirli olan bir kimyasal salgılayarak düşmanlarını uzaklaştırabiliyor.

Altın Kaplumbağa Böceği

Tırtıl gibi kendilerini asabilecekleri bir sunak yapan bu böcekler, cinslerine göre eski dış iskeletlerini kalkan olarak kullanabiliyorlar. Yırtıcı hayvanlara karşı koymak amacıyla en sert şekilde inşa edilen bu kalkanlar büyük oranda caydırıcılığa sahip. Lincoln’de ki Nebraska Üniversitesi’nden entomolog Caroline Chaboo, bu böceklerin 2011 yılında yapılan bir çalışma ile detaylı incelendiğini ve oldukça etkilendiklerini belirtti. Bir tehlike anında böcek larvalarının tıpkı bizon sürüsü gibi çemberi andıracak şekilde toplandıklarını ve birlik halinde hareket ettiklerini belirten Caroline, yavru böceklerin sürünün ortasına alındığını, yetişkinlerin ise ön saflara geçerek yavruların etrafını sarıp koruduklarını söyledi.

Suikastçi Böcekler

Dünyanın her yerinde yaşayabilen “Assassin böcekleri”, bilhassa bahçıvanlar tarafından kurtarıcı olarak görülüyor. Arılar, sinekler ve tırtıllar gibi birçok çeşitli canlıyı avlayabilen bu böcekler, uzun ağız kısımlarını kullanarak avına hızlı bir şekilde aniden hamle yapıyor ve vücuduna zehirli bir toksin enjekte ediyor. Avları hareketsiz hale geldikten sonra onların vücut sıvılarını tıpkı bir pipet gibi ağız kısımlarından çekerek emiyor.  Suikastçi böcekler, beslendikten sonra ise geriye kalan kadavrayı sırtlarına alarak kendilerine kalkan olarak kullanıyorlar.

Kaynak : https://news.nationalgeographic.com/2018/06/animals-insects-bugs-shields-defense/
20
12
6
4
2
Emoji İle Tepki Ver
20
12
6
4
2