Pek Çok Sırt Çantasında Bulunan ve Prize Benzeyen Bu Tasarımlar Ne İşe Yarıyor?

30
9
5
4
1
Çeşit çeşit çantalar ve tasarımlar görüyoruz. Ancak farklı marka olsalar da bazı sırt çantalarındaki küçük detaylar neredeyse aynı. Prize benzeyen bu tasarımda da olduğu gibi...

Herhangi bir sırt çantasında görebileceğiniz prize benzeyen bu tasarım, aslında oldukça güzel bir kullanım alanına sahip. Üstelik birçok insan, bu çantaları kullandığı halde üzerindeki bu detayın ne işe yaradığının farkında bile değil. 

Pek çoğumuz bir amacı olmadığını düşünsek de tasarımcılar, bunun bir gönderme olduğunu ve bir amaca hizmet ettiğini belirtiyor. Hepimizin en az bir kez gördüğü bu eklentinin bir tarihi bile var. 

İlk sırt çantalarına bir bakalım.

ilk sırt çantaları

Tarihte bilinen ilk sırt çantaları askeri kullanım amacıyla Henry Merriam tarafından 1878 yılında tasarlanmıştı. Ancak askerlerin vücudundan uzak duracak şekilde metal parçalar kullanılan bu çanta, başarısız oldu ve kısa süre içinde kullanımı son buldu.

Merriam’ın bu kötü sonuçlanan girişiminin ardından farklı sırt çantası tasarımları doğdu. Avcılıkla uğraşan Ole Bergan ve doğayla iç içe yaşayan Lloyd Nelson, iki başarılı tasarıma imza attı. Nelson’ın Alaska ziyaretinden sonra tasarladığı sırt çantası, ilk seri üretim çantalardan biri oldu. Ancak hala çantaların tasarımlarında bazı eksiklikler vardı.

...Ve ilk fermuarlı sırt çantası ortaya çıktı. 

fermuarlı ilk çanta

  • Cunningham'ın ilk fermuarlı çanta tasarımı.

Kendi ihtiyaçları doğrultusunda tasarım dünyasına yön veren bir diğer isim de Gerry Cunningham oldu. Kamp, doğa yürüyüşleri ve tırmanışla ilgilenen Cunningham, 1938 yılında, hem eşyalarına rahat erişebileceği hem de güvenli bir şekilde taşıyabileceği fermuarlı sırt çantasını üretti.  

Yapıldığı materyaller sebebiyle de oldukça hafif olan bu çanta, doğa yürüyüşlerinde büyük bir kolaylık sağlıyordu. İlk kez bir sırt çantasında yer alan fermuar detayı sayesinde de Cunningham adeta tarih yazdı. 

Peki ilk fermuarlı sırt çantasının tasarımında bir şeye dikkat ettiniz mi? 

ilk sırt çantaları

Cunningham’ın tırmanış ve doğa yürüyüşleri yaptığından bahsetmiştik. Bu sebeple bazı eşyalara kolay bir şekilde ulaşabilmesi gerekiyordu ve annesinin dikiş makinesini kullanarak ilk prototipini yaptı. Cunningham'ın tasarımı, kayışın deri olması sebebiyle hem dayanıklı hem de adeta hayat kurtarıcı olmuştu. 

Günümüzde modern halini gördüğümüz bu tasarım, işte ilk kez o zamanlarda popülerlik kazandı. Nesiller boyunca da insanlar sırt çantalarının dış tasarımına yenilikler eklemeye devam etti. Bunun birçok örneğini hala görüyoruz. Örneğin prize benzeyen, çoğu insanın ismini bile bilmediği bu eklentiler gibi.

Priz görünümlü bu detayın bir amacı ve hatta bir adı bile var. 

çantalardaki priz gibi şey

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi; zaman içinde dağcılık, yürüyüş gibi aktivitelerle ilgilenen insanlar için sırt çantalarına çeşitli detaylar eklendi. Prize benzeyen ve asıl adı ‘kirpik sekmesi’ veya ‘domuz burnu’ olarak geçen bu bölme de benzer bir amaca hizmet ediyor.  

İlk kez 'buz baltası' taşımak amacıyla tasarlandı.

çantalardaki priz görünümlü şey

Dünyaca ünlü giyim ve aksesuar markası Herschel’in kurucu ortağı Jamie Cormack, bu tasarımın buz baltası taşımak amacıyla ortaya çıktığını belirtiyor. Günümüzde bu eklentilere bir buz baltası takmak çok da mümkün olmasa da ip, ayakkabı bağcığı veya kulaklık gibi eşyaları bağlamak amacıyla kullanılabiliyor. 

Dağcılıkla uğraşan kişiler için ne kadar verimli olur bilinmez. Zira dağcılık, kamp ve benzer aktivitelerde kullanılan eşyalar bu çantalar için oldukça yetersiz. Ancak küçük ve elinizin altında durmasını istediğiniz eşyalarınızı çantanızın domuz burnu kısmına asabilirsiniz.  

Pek çok marka, bu tasarımı çeşitli şekillerde sunmaya devam ediyor...

çantalardaki prize benzeyen şey

Tasarım dünyası zamanla oldukça değişti. Günümüzde, ihtiyaçlarımıza yönelik ve aynı zamanda da göze batmayan tasarımlar ön plana çıkmış durumda. Tıpkı bu örnekte de olduğu gibi; birçoğumuz kullandığımız aksesuar ve eşyalardaki tasarım detaylarının ne işe yaradığını bile farkında olmuyoruz. Peki siz domuz burnu adı verilen bu detayın ne işe yaradığını biliyor muydunuz? 

30
9
5
4
1
Emoji İle Tepki Ver
30
9
5
4
1