Siyanürün Halka Satışını Yasaklayan Karar, Resmi Gazete'de Yayınlandı

79
13
4
3
3
Türkiye'yi sarsan siyanür ile intihar vakaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ele alındı. Resmi Gazete'nin ilgili yönetmeliğinde değişiklikler yapan bakanlık, siyanürün halka satışını yasakladı.

Türkiye, bir süredir siyanürle intihar vakalarını konuşuyor. İnsanlar, internetten kolaylıkla alabilecekleri bu zehir yardımıyla hem kendi hem de ailelerinin yaşamlarına son veriyorlar. Ancak alınan son bir kararla siyanüre ulaşmak, eskisi kadar kolay olmayacak gibi görünüyor. 

Resmi Gazete'de yayımlanan son bir değişiklikle siyanürün halka satışı yasaklandı. Yani bundan sonra isteyen herkes, internet üzerinden veya perakendeciler aracılığıyla siyanür satın alamayacak. İş amacıyla satın alınacak siyanürlerin satışı ise beyanname üzerinden gerçekleştirilecek. 

Siyanür

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan bilgilere göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkındaki Yönetmelik"in içeriğinde değişiklik yaptı. Bu değişiklik kapsamında da ilgili yönetmeliğe, iki farklı yeni tanım getirildi. "Endüstriyel Kullanım" ve "Profesyonel Kullanım" olarak isimlendirilen bu iki tanım, siyanürün satışının da neye göre yapılabileceğini açıklıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan yeni karar, yönetmeliğe bir de yeni ek getirdi. Bu ek, siyanürle ilgili olarak kısıtlama içeriyor. Yani vatandaşların siyanür alamaması, bu ek doğrultusunda kararlaştırılmış oldu. Böylelikle vatandaşlar, siyanürü diledikleri gibi satın alamayacak, satıcılar da bu ürünü halka açamayacaklar. Ayrıca yönetmeliğin yeni hali, satıcılar için de yeni kurallar getiriyor. 

Siyanür

Yönetmelik kapsamında satıcılar, siyanürle ilgili bileşiklerin satışında yeni bir uygulama hayata geçirecekler. Bu bağlamda satıcılar, sattıkları ilgili bileşiklerin üzerine büyük ve okunabilir bir şekilde "Yalnızca profesyonel ve endüstriyel kullanım içindir." ibaresini yazdırmak durumunda kalacaklar. Alınan karara uygun satış yapmayan kişilerle ilgili yasal işlem yapılacak.

Devlet kurumları, siyanürün satışıyla ilgili artık daha çok denetleme yapacak. Bu bağlamda siyanür satan satıcılar, alıcılardan mart, haziran, eylül ve aralık ayı sonlarında beyanname isteyecekler. Bu beyannameler, bakanlığa iletilecek ve bakanlık da çeşitli incelemeler yapacak. Siyanürle ilgili yeni düzenlemeler, bir ay sonra yürürlüğe girecek.

79
13
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
79
13
4
3
3