Sony PlayStation 5 ile Göreceğimiz 5 Yeni Oyun Teknolojisi

91
9
5
4
3
Konsol dünyasının en büyüğü Sony, 2020’ye bomba gibi hazırlanıyor. Oyunculuk dünyası için pek çok dönüm noktasını ifade eden PlayStation 5’te göreceğimiz 5 önemli oyun teknolojisine yakından bakıyoruz.

Eğlence dünyasının bel kemiği şirketlerinden olan Sony’nin yüzü artık sinemada pek gülmüyor. Nitekim hala oyun dünyasına yön verecek işlere imza atmaya devam ediyor. En son bundan 6 yıl önce yeni konsol modelini piyasaya süren şirket, bu başarısını PlayStation 5 ile sürdürmek istiyor.

Ortaya çıkan ilk detaylara göre Sony başarısını sürdürmekle kalmayıp uzun süre perçinlemek için çalışıyor. Sahip olacağı teknolojilerle yeni nesil oyunculuğun gidişatını belirleyecek PlayStation 5’in göze çarpan 7 yeni teknolojisine yakından bakıyoruz. 

Yeni geliştirici kiti:

Cyberpunk 2077, Death Stranding gibi pek çok oyunun adını duyuyor, ancak kendilerini bir türlü göremiyoruz. Bu oyunlar, açıkça belli oluyor ki yeni teknolojilerin yaygınlaşmasını bekliyorlar. Artık görsel ve teknik açıdan gerçek hayatın bir simülasyonu gibi olmaya başlayan oyunlar yapımcıları endişelendiriyor. Her oyunun bütün sistemlerde aynı kararlılıkta çalışması zorlaşıyor

Sony ise PlayStation 5’te yer alacak oyunlar için önceden hazırladığı geliştirici kitiyle, yapımcıların yüreğine su serpmiş gibi görünüyor. Yeni geliştirici kitinin oyun yapımcılarına çok uzun zaman önce dağıtıldığı, bugün adını ezberlediğimiz beklenen oyunların o kitle PS5 için uyarlandığını görebiliyoruz.

Sony'nin yeni geliştirici kiti üzerinde uzun süredir çalışmalar yürüten şirketler: Bioware, Rockstar Games, Square Enix, Activision, Bandai Namco, Bethesda, Defiant, Warner Bros Studios, Amazon Game Studios.

Daha kesin sonuçlar görmek adına şimdilik videolarla yetiniyoruz.

Dokunmatik LCD ekranlı oyun kolu Dual Shock 5: 

Biliyoruz, 50 yıl öncesinin bilim kurgu filminde yer alan set dekoru gibi.

PlayStation satışlarını doğrudan etkileyen Dual Shock tarihinin en etkili dönüşümüne hazırlanıyor. Ulaştığımız detaylara göre Dual Shock 5, tam ortaya ve yukarıya konumlandırılmış bir LCD ekrana sahip olacak. Bu ekran da oyun içindeki HUD bilgilerini görebileceğiz. Kalan kurşunlar, sağlık barı hatta spor oyunlarındaki mini harita bile bu ekranda durabilir. 

Oyuncular ekrandan gözünü sık sık ayırıp kola bakmaya nasıl alışacaklar bilinmez, ancak özellikle spor oyunları için büyük bir yenilik olduğunu söyleyebiliriz. 

Özel tasarım AMD Ryzen:

AMD’nin Google Stadia ortaklığıyla birlikte yeni nesil oyun teknolojilerine yön verdiğini zaten biliyoruz. Sony ile var olan anlaşmasını sürdüren şirketi PlayStation 5 için oldukça verimli bir mimari üzerinde çalıştı. 

7nm işlemci mimarisine akıllı telefonlarda bile tam olarak alışmış değiliz. Ancak AMD’nin 7nm’lik PS5’e özel 16 çekirdekli üçüncü nesil Ryzen işlemcisi şimdi de büyük heyecan yarıyor. İşlemcinin gücü ise 14 teraflop olacak, yani saniyede 14 trilyon işlem gerçekleştirebilecek. Bunun yanında 26 GB RAM ve bir de SSD depolama birimi göreceğimiz PS5, performans konusunda epey tatmin edici olacak.

Kablosuz sanal gerçeklik: PS VR 2

Sanal gerçeklik teknolojilerinin oyun dünyasında yaygınlaşmadığını görmek mümkün. Hem son derece pahalılar hem de büyük oranda kabloya mahkum ediyorlar. PlayStation VR 2 sistemi ise baştan sona kablosuz bir sistemle gelecek. 

Henüz Sony’nin yeni VR gözlüğüne dair bir detay paylaşmadığını biliyoruz. Muhtemelen AMOLED ekranlara sahip olacak gözlük, oyuna dair görsel verileri kablosuz bağlantıyla alacak. Bu nedenle yerleşik işlemciye ihtiyaç duymadığından son derece hafif olacağını söylemek mümkün. Şarj performansına dair detaylı bir bilgli paylaşılmış değil.

DualShock 5’in de VR 2 deneyimine katkı sunacak bazı özel sensörlerle donatılması bekleniyor.

Yeni nesil PlayStation Now:

Bulut oyunculuğu konusunda Google Stadia’nın gelecek yıllarda yaygınlaşarak devrim yarattığını göreceğiz. Sony ise PlayStation sahiplerine özel olarak sunduğu Now sistemiyle bu hizmeti bir süredir sunuyor

Her ne kadar Now ücretleri cepleri yaksa ve diğer platformlara destek vermese de Sony bunu değiştirebilir. Zira Stadia’nın muhtemel gücüne karşı koymak isteyecektir. Aksi takdirde, PlayStation Now kapalı bir sistem olarak yaşayıp, eğer Stadia’ya karşı koyamazsa sonu gelebilir. Sony’nin bu konudaki en büyük silahı ise PS5’e özel oyunları olacak. 

PlayStation 5 sahibi olanların hesaplarına diğer cihazlardan erişip bulut üzerinden oyun oynamalarını mümkün kılmak zor iş. Bunun için dünyanın farklı yerlerini dev sunucular inşa etmek gerek. Belli mi olur, belki de Sony bizi şaşırtarak Now platformunu dış erişime de açar. Rekabette her şey mübah. 

Sony PlayStation 5 hakkındaki detaylar netleştikçe sizinle paylaşmaya devam edeceğiz, takipte kalın.

91
9
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
91
9
5
4
3