"Togg, İstanbul - İzmir Arasını 284 TL'ye Gidecek" Haberleri Gündem Oldu: Hesapta Bir Karışıklık Olabilir mi?

68
5
2
2
0
Togg'un önümüzdeki yıl piyasaya süreceği C-SUV modeli, bugün kafaları karıştıran bir haberle gündeme geldi. Aracın sadece 284 TL'lik masrafla İstanbul - İzmir yolunu tamamlayacağı haberleri öne sürüldü ancak hesap da paylaşılan görsel de kafa karıştırdı.

Önümüzdeki yılın ilk aylarında piyasaya sürüleceği açıklanan Togg C-SUV ve Türkiye’nin elektrikli dönüşümü için çalışmalar hızla devam ediyor. Togg, seri üretime resmen başlamışken bir yandan da şarj altyapısını geliştiriyor, elektrikli aracın sağlayacağı avantajları halka açıklıyor.

Bu kapsamda İstanbul’daki Zorlu Center’da deneyim merkezi açan Togg, tek bir rota üzerinde Togg C-SUV ve benzinli SUV masraflarını karşılaştıran bir hizmet de sundu. Bu hizmetten elde edilen bir sonuç ise gündem yarattı.

"Togg ile İstanbul - İzmir arası 285,61 TL olacak"

togg

Hürriyet’ten Taylan Özgür Dil, Togg’un oluşturduğu karşılaştırma ekranında İzmir-İstanbul arasında seyahat maliyetlerini paylaştı. Dil’in ekranına yansıyan bilgilere göre Togg C-SUV, 4 saat 43 dakikalık seyahati 284,51 TL; benzinli bir SUV ise 936,52 TL’ye tamamlıyordu.

Hesapta bir sorun olabilir mi?

togg

Paylaşılan hesapta Togg’un batarya kapasitesi ve enerji tüketimine dair bir bilgi yer almadı. Öte yandan hesaplamanın yapıldığı ekranda kafaları karıştıran bir detay da bulunuyordu.

Karşılaştırma ekranında Togg’un şarj olacağı yer olarak gösterilen konum, Balıkesir Karesi idi. Sadece bu nokta ve işaretli olan varış noktası İzmir Çeşme arasında hemen hemen 310 kilometrelik bir yol bulunuyor (Rotadan gösterildiği şekilde, ücretli yoldan devam edildiğinde).

Sadece bu mesafeyi göz önüne aldığımızda ve ülkemizdeki elektrikli araç şarj istasyonlarının güncel maliyetleri ile kabataslak bir hesap yaptığımızda, şöyle bir sonuca varıyoruz:

  • 100 kilometrede ortalama 18 kWh enerji tüketen bir otomobil, kWh başına 7,8 TL’lik şarj maliyeti ile toplam 421,2 TL harcayacaktır.

Dolayısı ile karşılaştırma ekranındaki iverilerin gerçekten İzmir-İstanbul arasındaki maliyeti gösterdiğine dair bazı şüpheler oluşmuş durumda. Zira hesap, ancak Togg’un şarj istasyonlarında çok düşük maliyet sunacağını varsayarsak mümkün oluyor.

togg

Bununla birlikte Togg’un %100 şarj ile 300 ila 500 kilometre arasında menzil sunması bekleniyor. Dolayısıyla aracın tek bir şarjla İstanbul’dan İzmir’e (yaklaşık 550 kilometre) gidemeyeceğini söyleyebiliriz. Bu da hesaplamanın Balıkesir’den itibaren yapılmış olabileceğine dair bir başka ipucu olarak karşımızda duruyor.

Elbetteki her ihtimalde Togg'un tam elektrikli C-SUV aracı, standart bir içten yanmalı otomobile kıyasla çok daha uygun bir 'yakıt' ücreti ile seyahat edebilecek. Bunda hiçbirimizin şüphesi yok. Ancak bugün haberlere konu olan yaklaşık 4 katlık maliyet farkının bir karışıklık sonucu ortaya çıkmış olabileceği ihtimalini bir kenarda tutalım.

68
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
68
5
2
2
0