Twitter Algoritmasında Elon Musk'ın Başlı Başına Bir 'Kategori' Olarak Nitelendirildiği Ortaya Çıktı

8
2
1
0
0
Twitter'ın öneri algoritması daha yeni açık kaynak olarak paylaşılmışken Elon Musk'ın bu algoritmada kilit bir noktaya yerleştirildiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz gün Elon Musk, uzun süreli bir bekleyişin ardından insanların kafalarında soru işaretine sebep olan Twitter öneri algoritmasını açık kaynak olarak paylaşmıştı. Söz konusu algoritmanın paylaşılma sebebiyse en başta, kullanıcılara birbirinden alakasız gönderilerin, popüler olmasalar bile öneriliyor olmasıydı.

Bunun da ötesinde şirketin bu tür şikâyetlere “işte bu yüzden” diye gösterebileceği somut bir dayanağa ihtiyacı vardı ve karşı taraf bu algoritmayı görmedikçe de bunun pek anlamı kalmıyordu. Fakat biz bu konuya odaklanmışken algoritmada ufak sürprizler de karşımıza çıkmıyor değil.

Aşağıda algoritmadaki kodlar arasında yer alan kategorilerden bazılarını görebilirsiniz

Cody L. Wellman

Burada göreceğiniz üzere üstte demokratlar, bir altta cumhuriyetçiler var derken aşağılarda Elon göze çarpıyor. Temelde veri toplamak ve veriye göre aksiyon almak için yapılan bu gruplandırmada Elon Musk’ın kendi tweet’lerini ayrı bir kategoriye koyması oldukça garip.

Bunun daha sonradan algoritmadan silinmesi de konuyu daha da garip kılıyor

Musk’ın kendi hesabının kategori olarak gösterecek kadar önemli tweet’ler barındırıp barındırmaması ayrı bir tartışma konusu. Ayrıca bunun etkileşim üzerinde kesinlikle rol oynadığı bilinse de tam olarak ne işe yaradığı açık olarak belirtilmemiş. Temelde kategori amacı, bir önceki görselde de gösterildiği gibi veri toplamak için kullanılıyor.

Musk’ın bu konuya yönelik açıklaması: “Öyle mi olmuş ya neden acaba?” tadında

Spaces odasında bir Twitter görevlisine ve kendisine bu sorunun yansıtılmasının ardından Musk, kendisine “4 kategoriden birinin Elon olması garip değil mi?” diye gelen soruyu momentumu hiç bozmadan Twitter görevlisine aktarıyor. Bu sırada Elon’nun “Bu arada ilk defa duyuyorum bunu” demesi de garip.

Algoritmanın karşımıza başka nasıl sürprizler çıkaracağını birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://twitter.com/mahdi/status/1641908668240216068
8
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
2
1
0
0